“Σχέδιο Β” και ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε εκλογική συνεργασία

Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου στη NewsΜail.gr


Σε επαφές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου “Σχέδιο Β” για το κατά πόσο μπορεί οι δύο εν λόγω παρατάξεις να έχουν κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.
alavanos
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι το “Σχέδιο Β” δεν επιδιώκει απλά την επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα, καθώς αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, διότι η οικονομική πολιτική της παράταξης απαρτίζεται από σειρά μέτρων, όπως είναι η παύση πληρωμών προς του δανειστές, η ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και ο άμεσος παραγωγικός σχεδιασμός της Ελλάδας.
Σε ερώτησή μας για τον αν μπορεί να καταργηθεί το Μνημόνιο εντός Ευρωζώνης ο κ. Αλαβάνος τονίζει πως “ ότι δεν θα έχουμε Μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη είναι κάτι ασύστατο, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει χρήση ενός μεγάλου ψεύδους”, εξαπολύοντας έτσι δριμεία επίθεση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Συνέντευξη στο Ρενάτο Λέκκα


Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Κύριε Αλαβάνε, βλέπετε να οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές;
Στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης ρευστότητα εδώ και χρόνια, το θέμα των εκλογών είναι ανοιχτό κάθε στιγμή. Μπορεί να μην γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές και την επόμενη μέρα να συζητάμε πάλι για εθνικές εκλογές και την επόμενη μέρα των εκλογών να συζητάμε πάλι για τις εθνικές εκλογές. Υπάρχει πλήρης αστάθεια, πλήρης διάσταση των εφαρμοζομένων ή υποσχόμενων πολιτικών με την πραγματικότητα την οικτρή, που ζει ο ελληνικός λαός.
Το “Σχέδιο Β” θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές; Τι θα κάνετε στις αυτοδιοικητικές;
Το “Σχέδιο Β” θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Έχουμε συνεννοήσεις με άλλες δυνάμεις για το κατά πόσο μπορούμε να έχουμε μία κοινή θέση. Πάνε καλά, και σε λίγο θα ξέρουμε αν θα είμαστε αυτόνομα ή σε συνεργασία. Στις αυτοδιοικητικές, οι δυνάμεις δεν είναι τόσο μεγάλες, ούτε είμαστε τόσο πολλοί δικτυωμένοι, παρ” όλα αυτά θα στηρίξουμε, εφόσον υπάρχουν συνδυασμοί, οι οποίοι έχουν μία τοπική διάσταση και δεν είναι καπέλο κομμάτων από τα πάνω. Και σε μερικές λίγες περιπτώσεις θα υπάρχουν και σχεδιασμοί του “Σχεδίου Β”
Εννοείτε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Μπορεί να δούμε ενδεχομένως και μία συνεργασία στο μέλλον;
Αυτήν εννοούσα στο προηγούμενο ερώτημά σας. Ναι, έχουμε μία σειρά συζητήσεων εδώ και τρεις μήνες, έχουν κάνει βήματα, έχουν και τις δυσκολίες τους, εμείς προσπαθούμε να οδηγηθούμε σε θετική έκβαση
Το “Σχέδιο Β” υποστηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα. Γίνεται να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα και να μην χαθούν οι καταθέσεις;
Δεν υποστηρίζουμε μόνο την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Υπάρχουν μέτρα δίπλα σ” αυτό που είναι πιο σημαντικά από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Όπως είναι η παύση πληρωμών προς του δανειστές, όπως είναι η ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και για λόγους δικαιοσύνης, όπως είναι ο άμεσος παραγωγικός σχεδιασμός της Ελλάδας από την οποία λείπει εντελώς. Όπως είναι η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα από το κράτος προκειμένου να συμβάλει στην χρηματοδότηση και την παροχή ρευστότητας μέσα στην αγορά. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα για μας. Όσον αφορά, τις καταθέσεις, νομίζω ότι σήμερα κινδυνεύουν οι καταθέσεις, σήμερα έχει μείνει πολύς κόσμος χωρίς καμία κατάθεση. Θα έλεγα ότι η ανασυγκρότηση μίας οικονομίας βελτιώνει όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας, ανάμεσα στις οποίες και τις καταθέσεις των εργαζομένων. Δική μας θέση επίσης είναι για να μην υπάρχει και καμία ανησυχία για τους μικρούς καταθέτες, να επιτραπεί μέχρι και σε ένα ορισμένο όριο, η δυνατότητα καταθέσεις καταθέσεων σε συνάλλαγμα.
alavanos2

«ότι δεν θα έχουμε Μνημόνιο
μέσα στην Ευρωζώνη είναι κάτι ασύστατο,
δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα
και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει
χρήση ενός μεγάλου ψεύδους»

 Μιλάτε για κατάργηση του Μνημονίου, το ίδιο λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού διαφέρετε;
Δεν χρησιμοποιούμε τον όρο κατάργηση του Μνημονίου. Γιατί το μνημόνιο δεν είναι σήμερα με μία σειρά νόμων που μπορείς απλώς να τους καταργήσεις και να γυρίσεις στο 12ο και 13ο μισθό, στο επίπεδο των μισθών και επιδομάτων. Ούτε οι άνεργοι μπορούν να έχουν δουλειά την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι πως θα βγεις από μία μνημονιακή πραγματικότητα. Σ” αυτό προσπαθεί να ανταποκριθεί η πολιτική μας που είναι μία πολιτική τομών που έχουν έναν επαναστατικό χαρακτήρα όχι με την έννοια των τανκς και των πυροβολισμών, αλλά με την έννοια των μεγάλων αλλαγών που θα γίνουν. Το ότι λέγεται ότι δεν θα έχουμε Μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη είναι κάτι ασύστατο, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει χρήση ενός μεγάλου ψεύδους. Διότι, πολύ απλά η Ευρωζώνη η ίδια έχει πια Μνημονιακή, θεσμική διάσταση. Δηλαδή, ο έλεγχος των προϋπολογισμών, οι συστάσεις, η απειλή κυρώσεων αν δεν εφαρμοστούν οι συστάσεις, οι κυρώσεις, τα πρόστιμα, οι επιτόπιες αποστολές, η συμμετοχή του ΔΝΤ, όλα αυτά που είναι η μακάβρια τερατουργία του Μνημονίου, θα συνεχίσουν να υπάρχουν ούτως ή άλλως γιατί αυτό προβλέπεται πια τις συνθήκες της ευρωπαϊκής ένωσης σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης.
Εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αρκετά στελέχη που εκφράζουν απόψεις – δημόσια πολλές φορές– που είναι αρκετά κοντά με τις δικές σας. Είστε σε επαφή με αυτά τα στελέχη;
Ίσως κάποιες φορές να συναντιόμαστε, σποραδικά σε κάποια κοινή εκδήλωση. Είναι θετικό, έχουν σημασία οι θέσεις τους. Αλλά είναι και αρνητικό γιατί νομιμοποιούν μία πολιτική που είναι εκατό τοις εκατό διαφορετική με τις θέσεις τους. Αυτό είναι ένας μεγάλος παραλογισμός στην πολιτική μας ζωή.
Υπήρξατε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπετε την μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα;
Θα μπορούσε να είναι ενιαίο κόμμα, συνεργασία, δεν έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει τι πολιτικές χρησιμοποιείς, τι φίλτρα χρησιμοποιείς σε σχέση με την προσέλευση στοιχείων τα οποία καιροσκοπικά μυρίζονται τα κόμματα, τα οποία έχουν μία πιθανότητα διακυβέρνησης της χώρας και τι κώδικες αξιών και κουλτούρας χρησιμοποιείς. Κώδικες τύπου Καρυπίδη που υποστηρίζουν κάποιον που είχε ανοιχτές δοσοληψίες με την Χρυσή Αυγή ή υποστηρίζουν τον Βουδούρη, που δηλώνει και τώρα ότι δεν μετανιώνει που ψήφισε Σαμαρά και Μνημόνιο, δεν μας εκφράζουν καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: