Ο Παπανδρέου «τελειώνει» τον Βενιζέλο και το «παρεάκι» του…




Οι κινήσεις Παπανδρέου σηματοδοτούν εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚΟι κινήσεις Παπανδρέου σηματοδοτούν εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
“ Το «παρεάκι» που επέλεξε τον Ιούνιο του 2012 να παραμείνει γαντζωμένο στην εξουσία, απολαμβάνοντας τα προνόμια που απορρέουν από αυτή, συνεργαζόμενο μάλιστα με την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά (!), αντί να αποσυρθεί και να συλλογιστεί το τι έκανε στον ελληνικό λαό, κάπου εδώ τελειώνει την πολιτική του πορεία ”
Του Κώστα Καπνίση
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 07:47
Αρκετή συζήτηση έχει προκληθεί, κυρίως στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ, μετά από την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου της ευρωβουλευτίνας, Μαριλένας Κοππά, η οποία σε αυτές τις ευρωεκλογές θα έχει την πολιτική στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Στην παρουσίαση, όπως ήταν αναμενόμενο, θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές με άλλο όνομα, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κρύψει τη συνεργασία του με την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, σε μια κυβέρνηση, η οποία μέρα με την μέρα καταστρέφει και ισοπεδώνει τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, «χορεύοντας» στο ρυθμό του Βερολίνου.

Μάταια, οι εναπομείναντες στο «ΠΑΣΟΚ» - ΕΛΙΑ, προσπαθούν βγαίνοντας σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι η ΕΛΙΑ είναι κάτι που θα πρέπει να στηρίξει η ελληνική κοινωνία, γιατί, όπως υποστηρίζουν, είναι το νέο και παράλληλα η βάση πάνω στην οποία θα «χτιστεί» η νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ο πρώην πρωθυπουργός, επέλεξε να μην εμφανιστεί στην παρουσίαση της ΕΛΙΑΣ, γεγονός που προκάλεσε την οργή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος φαίνεται να έχει πια συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός του χρόνος, σε ότι αφορά την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον, έχει εξαντληθεί και το βράδυ των ευρωεκλογών, όπως άλλωστε είπε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου, ξεκίνησε με την καταψήφιση του άρθρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο ήταν ενταγμένο στο πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που υπερψηφίστηκε οριακά στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου, η χώρα να πάρει την επόμενη δόση από την τρόικα, την οποία βέβαια ακόμα δεν έχει λάβει. Η αλήθεια είναι ότι οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι δεν στηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γεγονός που συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πια φαίνεται να επισημοποιείται. Η κίνηση «ματ» στον Ευάγγελο Βενιζέλο αναμένεται να γίνει την νύχτα της 25ης Μαΐου όταν και η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) θα βρίσκεται στα όρια της πολιτικής επιβίωσης, όπως άλλωστε δείχνουν μέχρι τώρα και οι δημοσκοπήσεις. Μέχρι στιγμής πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιλέγει να μην κάνει κάποια κίνηση, στο προσκήνιο τουλάχιστον, επιλέγοντας να παραμείνει γαντζωμένος στο άρμα της κυβέρνησης και των πολιτικών που υπαγορεύει το Βερολίνο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, έχει υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, από τη στιγμή που η χώρα βγήκε στις αγορές, πεποίθηση που έχει και το Βερολίνο, επιμένοντας στην γραμμή για «μη κούρεμα του ελληνικού χρέους», αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά να μην διαπραγματευτεί ούτε αυτό και να αποδεχτεί καθολικά τις θέσεις των εταίρων – δανειστών. Η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην «κατεβάσει» το κόμμα του ως ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, αλλά ως ΕΛΙΑ, ήταν μια απόφαση, η οποία εκ των πραγμάτων δεν άρεσε στον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ αρκετά στελέχη από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, τα οποία πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό για το γεγονός ότι πολλά στελέχη του «παπανδρεϊκού» μπλοκ έχουν μεταβεί στη ΔΗΜΑΡ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωρίζει πλέον ότι τα πράγματα για τον ίδιο είναι πολύ δύσκολα και η οποιαδήποτε προσπάθεια πρόκειται να γίνει στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» χώρο μετά τις ευρωεκλογές, πιθανότατα δεν θα συμπεριλαμβάνει και τον ίδιο μέσα. Μετά από την αποτυχία των «58», τη διαφαινόμενη της ΕΛΙΑΣ, την καταβαράθρωση της ΔΗΜΑΡ, έχει απομείνει μόνο το «Ποτάμι» του πρώην δημοσιογράφου και νυν πολιτικού αρχηγού Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πολιτικό του στίγμα και κινείται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πολιτικού φάσματος, χωρίς να λέει τίποτε ουσιαστικό, αλλά κι όποτε λέει να δημιουργείται έντονος προβληματισμός για το που το πάει το «Ποτάμι». Τα εναπομείναντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους για το πολιτικό τους μέλλον, αλλά για αυτό δεν ευθύνεται προφανώς η ελληνική κοινωνία, η οποία υπέφερε τα πάνδεινα, στη συντριπτική της πλειονότητα, από τις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και δείχνοντας την τελευταία διετία ότι όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει, αλλά συνεχίζει να προκαλεί τον ελληνικό λαό.

Κοντολογίς, το «παρεάκι» που επέλεξε τον Ιούνιο του 2012 να παραμείνει γαντζωμένο στην εξουσία, απολαμβάνοντας τα προνόμια που απορρέουν από αυτή, συνεργαζόμενο μάλιστα με την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά (!), αντί να αποσυρθεί και να συλλογιστεί το τι έκανε στον ελληνικό λαό, κάπου εδώ τελειώνει την πολιτική του πορεία. Το βράδυ της 25ης Μαΐου, πρώτα ο ελληνικός λαός πρόκειται να δώσει το ηχηρό μήνυμά του στο ακραία νεοφιλελεύθερο μόρφωμα του «ΠΑΣΟΚ» - ΕΛΙΑΣ και πιθανότατα να υπάρξει και η κίνηση ματ, η οποία θα οδηγήσει στην πτώση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό βέβαια αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και η θέση του Αντώνη Σαμαρά στην ΝΔ όχι απλά τρίζει, αλλά είναι έτοιμη να πέσει με πάταγο. Ένας μήνας έμεινε και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει. Σε αυτή τη ζωή ισχύει αυτό που λέει ο σοφός λαός. Ότι δίνεις, παίρνεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: