ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ??? ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΩΣ ΤΗ ΚΥΠΡΟ, ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ - H Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για να βοηθήσει τους Κούρδους στο Kobani , στα πλαίσια της υποστήριξή της προς τη συριακή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Amir-Abdollahian., αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών...
(Χάρτης με το κύριο πεδίο δράσης του ISIS και τη βασική στόχευση των αμερικανικών και "συμμαχικών" βομβαρδισμών) |
του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
Το Ιράν επίσης έστειλε προειδοποίηση προς της κυβέρνηση της Τουρκίας για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, καθώς το στρατιωτικό σχέδιο της Άγκυρας προβλέπει...
τη δημιουργία μια μεγάλη «νεκρή ζώνη 40-50 χιλιομέτρων» εντός του Συριακού εδάφους. Η περιοχή αυτή είναι κουρδική και το ΝΑΤΟ θέλει να τη μετατρέψει σε ζώνη όπου θα συσταθεί στρατός του FSA(της «συριακής αντιπολίτευσης») για να πολεμήσει τις δυνάμεις του Ασάντ.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε χερσαία κίνηση εντός των συνόρων της(πλην των βομβαρδισμών των θέσεων του IS) θα θεωρηθεί αιτία πολέμου.
Στη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής προστίθενται συνεχώς επεισόδια.Στο εσωτερικό του Ιράν, μέλη της σουνιτικής οργάνωσης Jaish-ul Adl δολοφόνησαν σε ενέδρα, τρία μέλη των ιρανικών δυνάμεων μεθοριακή επαρχία του Σιστάν. Ανάλογη επίθεση είχε σημειωθεί και το προηγούμενο μήνα.
Στο Λίβανο το ISIS έχει στρατολογήσει δεκάδες σουνίτες στο πόλεμο κατά του Άσαντ και τώρα δημιουργεί και τοπικούς θύλακες. Σε μια περιοχή με πρωτοφανή ανεργία μεταξύ των νέων (85%) λόγω του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, η ένταξη στο ISIS είναι διέξοδος.
Στην γειτονιά του Qibbeh,έγινε το μνημόσυνο του Khaled Ahmad Ahdab, ενός λιβανικής καταγωγής μαχητή του ISIS, ο οποίος πέθανε στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα. Δύο μεγάλες σημαίες του ISIS κυμάτιζαν πάνω από το τζαμί Hamza, μέσα στο οποίο δεκάδες είχαν προσέλθει για να τιμήσουν τον Khaled.
Στην γειτονιά του Qibbeh, όπου περίπου το 30 τοις εκατό ζουν με λιγότερο από 90 ευρώ το μήνα, τα 450 ευρώ που προσφέρει το ISIS, με την χρηματοδότηση του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τη Τουρκία και τις ΗΠΑ είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μαχητές του Μετώπου Al Nusra, στρατιωτικού βραχίονα της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν σε πολλές βάσεις της Hezbollah, στον ανατολικό Λίβανο, ενώ κανείς δε μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη Κύπρο καθώς συνεχίζεται η τουρκική επιθετική πολιτική στο θαλάσσιο χώρο. Εάν ολοκληρωθούν τα σχέδιά της, η Τουρκία θα κατέχει το βόρειο μέρος του νησιού και θα ελέγχει το νότιο. Είναι ουσιαστικά η πιο σοβαρή κρίση στη Κύπρο από το 1974 έως σήμερα και με δεδομένη την συγκυρία στη περιοχή η τουρκική ηγεσία, δεν αποκλείεται, να κλιμακώσει την ένταση.
Ο λόγος δεν θα είναι απλά να ενισχύσει την «εσωτερική συσπείρωση». Η συγκυρία ευνοεί το τουρκικό κατεστημένο να επιδιώξει, τώρα, μια λύση στη λογική του Νατοϊκού σχεδίου Ανάν. Γνωρίζει, όπως το γνωρίζουν και τα ευρωατλαντικά επιτελεία, ότι ένα τέτοιο σχέδιο δε μπορεί να «περάσει» κάτω από «κανονικές συνθήκες».
Οι εξελίξεις στη περιοχή δημιουργούν επίσης το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί, από πιο ισχυρή θέση, ανταλλάγματα. (Ειδικά στην, απευκταία για την Άγκυρα, περίπτωση που οι εξελίξεις στο Κουρδικό ενισχύσουν τη λύση της αυτονομίας).
Εκτός από το μέτωπο της Συρίας ο τουρκικός στρατός δραστηριοποιείται κα στα σύνορα με το Ιρακ, με το Κιρκούκ να αποτελεί μακροχρόνιο στόχο. Στη περιοχή αυτή οι δυνάμεις του IS (στη χρηματοδότηση και συγκρότηση των οποίων η Τουρκία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο) έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις του Μπαρζανί της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ που υποχώρησαν, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυση των τουρκικών στρατευμάτων.
Πόλεμος στη (και με) Συρία, πόλεμος στο βόρειο Ιράκ, στο Κουρδιστάν, πολεμικά γεγονότα στο Λίβανο, το Ιράν. Το ΝΑΤΟ δημιουργεί συνεχώς νέες εστίες πολέμου . Την ίδια στιγμή σε Αθήνα και Λευκωσία οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να εφαρμόζουν το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσην», το δόγμα που είχε οδηγήσει δηλαδή στο πραξικόπημα και την εισβολή του 1974.
Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα , ως χώρα του ΝΑΤΟ, εξασφαλίζει σταθερότητα και ειρήνη αρχίζει να ακούγεται ολοένα και πιο τραγικό. Το ΝΑΤΟ φέρνει τον πόλεμο στη περιοχή, το ΝΑΤΟ τάισε το τέρας του ισλαμικού φονταμενταλισμού, με άγνωστες συνέπειες –και όχι μόνο για την περιοχή.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» δηλώνει το State Department και το υπονοούμενο είναι σαφές.
Ακόμη και εάν η κατάσταση στη Κύπρο «εξομαλυνθεί» προσωρινά, η παράταση που θα πάρει η «συνολική διευθέτηση» για τα του «ελληνικού χώρου» είναι άγνωστης διάρκειας. Και ακόμη πιο αβέβαιου επιλόγου. Μη ξεχνάμε ότι με τη κρίση στη Κύπρο άνοιξε ο μεγάλος κύκλος της μεταπολίτευσης.
Στα χιλιοβομβαρδισμένα σοκάκια της Γάζα, στους λόφους του Λιβάνου, στα βουνά του Κουρδιστάν, στις γειτονιές του Ντιγιαρμπακίρ παίζεται κάτι παραπάνω από την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου