Αφιέρωμα του BBC στον ΣΥΡΙΖΑ

 1

  Η αριστερά περνά στην αντεπίθεση


Με τους Έλληνες να έχουν εξαντληθεί από την πενταετή ύφεση, την αύξηση των φόρων και ρεκόρ ανεργίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν εάν η βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας γράφει σε αφιέρωμα στον ΣΥΡΙΖΑ το BBC.

«Μετά από δεκαετίες στην άμυνα η Αριστερά επανέρχεται και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική» λέει στο BBC ο κ. Σαμανίδης επικεφαλής των γραφείων του ΣΥΡΙΖα στη Θεσσαλονίκη.

Στο άρθρο γίνονται αναφορές στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση που έχει προκληθεί από τις αγορές και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε τους βουλευτές ότι εάν αποτύχουν να εκλέξουν πρόεδρο η Ελλάδα διακινδυνεύει την έξοδό της από το ευρώ» γράφει το BBC και προσθέτει ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών στο άκουσμα της είδησης για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων παροτρύνουν, σύμφωνα με το άρθρο, τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την συγκυβέρνηση των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών και κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις Γιούνκερ.

Στη συνέχεια το άρθρο αν και περιγράφει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη όπου κυριαρχεί μία φωτογραφία της Rosa Luxemburg, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο επαναστατικός όσο Σπαρτακιστές της Γερμανίας του προηγούμενου αιώνα.

Όσο το κόμμα πλησιάζει στην εξουσία, στρογγυλεύει πολλές από τις αιχμές σε μία προσπάθεια να χτίσει γέφυρες ακόμη και με τα επενδυτικά κεφάλαια του City, γράφει το βρετανικό δίκτυο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και έχει διαβεβαιώσει τους πιστωτές ότι θα αποφύγει μονομερείς αποφάσεις σε σχέση με το χρέος» αναφέρει το άρθρο. Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη που τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από το να γίνει καταστροφικός οι πολιτικές του προτάσεις προσφέρουν ένα λογικό δρόμο εξόδου από την ύφεση και αντικατάσταση των νόμων της συμφωνίας με την τρόικα.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας για τη συνεχιζόμενη τριπλή χρεοκοπία της Ελλάδας, δημόσιο χρέος, τράπεζες και ιδιωτικός τομές, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια χρειάζεται να θέσει στο τραπέζι θέσεις που ο μέσος Γερμανός θα τις βρει λογικές» αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει το άρθρο και ο 40χρονος ηγέτης του, ακόμη αντιμετωπίζεται από πολλούς Έλληνες και το Ευρωπαϊκό κατεστημένο ως κάτι το άγνωστο και πιθανά επικίνδυνο.

Ο Τσίπρας προειδοποίησε τις αγορές ότι θα χορέψουν στο ρυθμό της κυβέρνησής του την ώρα που υπόσχεται να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, να ανατρέψει τις αποκρατικοποιήσει, να αυξήσει τους μισθούς και συντάξεις και να ανακαλέσει νεοφιλελεύθερους νόμους.

Ο Νίκος Σαμανίδης υποστηρίζει ότι η προοπτική της εξουσίας δεν έχει αμβλύνει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος και συμπληρώνει ότι «οι πλούσιοι, οι ελίτ, οι αγορές οι υπερπλούσιοι, έχουν λόγους να ανησυχούν».

Ο Τσίπρας ο νεότερος πολιτικός ηγέτης στην ελληνική ιστορία ήταν ο βασικός συντελεστής της ραγδαίας ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα που πάλευε για την είσοδό του στη βουλή σε ένα κόμμα που είναι πιθανό να κυβερνήσει τη χώρα.

Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων συνέβαλε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ο Αλέξης Τσίπρας που εκτόξευσε το κόμμα» λέει ο Χριστόφορο Βερναρδάκης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ και συμπληρώνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι νέος και δεν γνωρίζει φόβο. «Πήρε μία αμυντική αριστερά και την μετέτρεψε σε αξιόπιστη επιλογή για την κυβέρνηση» συμπληρώνει ο καθηγητής.

Πέρα από το αδιαμφισβήτητο χάρισμα που διαθέτει όσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως ένα καθημερινό και αξιοπρεπή άνθρωπο, τονίζει το άρθρο του BBC. Είναι ένας άνθρωπος που ακόμη μένει σε ένα μεσοαστικό διαμέρισμα στην Κυψέλη.  Από την άλλη η κριτική που δέχεται υποστηρίζει ότι είναι αλαζονικός, άπειρος και διψάει για εξουσία ένας πολιτικός που δεν θα διστάσει να θυσιάσει τη χώρα για να κερδίσει την εξουσία.

Η πρώτη μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την Τετάρτη αναφέρει το άρθρο με την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναλυτές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι οι ανανεωμένοι φόβοι για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη μπορεί να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο για την Προεδρία ή να το κάνουν στις εκλογές που θα ακολουθήσουν εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγγείλει την τακτική του πρωθυπουργού και των ευρωπαίων αξιωματούχων, ως μία τακτική του φόβου. Κάποιοι Έλληνες πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Όμως άλλοι, όπως ο Παναγιώτης Μακρίδης, σερβιτόρος σε καφέ και εξαγριωμένος από την εκστρατεία φόβου από την κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λέει στο BBC «Ο Γιούνκερ θα μου πει ποιον να ψηφίσω; Δεν σχεδίαζα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα μπορεί να το κάνω».

από την εφημερίδα το ποντίκη
Tags

Δεν υπάρχουν σχόλια: