Με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ η "επόμενη μέρα"

  Το 2014 δεν είναι 2012














Κατήφεια στο Μαξίμου, απομονωμένος ο Αντ. Σαμαράς

*Αποτυχία εκλογής Προέδρου, διενέργεια εκλογών και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτές προβλέπουν διεθνείς και εγχώριοι παράγοντες *Να ετοιμαστούν ψηφοδέλτια και βασικά νομοσχέδια ζήτησε από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας
Μη αντιστρέψιμη καθίσταται η φορά των πραγμάτων. Η απόφαση Σαμαρά - Βενιζέλου να επισπεύσουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απλώς επιταχύνει τις εξελίξεις. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να αναγνωρίζει την επερχόμενη ήττα και να έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, κάτι που αντανακλάται και στην ανάγκη που αισθάνθηκε χθες να διαψεύσει τις φήμες περί απόσυρσης Δήμα ανάμεσα στις τρεις ψηφοφορίες, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας.
Διεθνής Τύπος και παράγοντες δίνουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας στους σχεδιασμούς του Μαξίμου και διατυπώνουν ερωτηματικά για την "επόμενη μέρα" με τον 

ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο ρόλο. 
Αδυναμία συγκέντρωσης 180 ψήφων, εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και διάθεση των δανειστών να συζητήσουν μαζί της το "συνολικό πρόβλημα" της Ελλάδας (χρέος κ.λπ.) διαπιστώνει ο Κ. Σημίτης.
Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας από τα μέλη της Π.Γ. του κόμματος να ετοιμάσουν ψηφοδέλτια, αλλά και τα βασικά νομοσχέδια.

Το 2014 δεν είναι 2012 

Δυο μέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα, μειώθηκε ο αριθμός των "προθύμων" βουλευτών, ενώ ο Σαμαράς αναγκάστηκε να τονίσει ότι η υποψηφιότητα θα μείνει και στις τρεις ψηφοφορίες
Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς αναγκάζεται να παραδεχτεί την ήττα του. Και καταφεύγει ξανά στην κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Πρόκειται όμως για ξεθυμασμένη επανάληψη της προπαγάνδας του 2012
Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το 2014 δεν είναι 2012. 
Σήμερα δεν παίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών. 
Αντιθέτως, είναι δεδομένο. 
Η συγκυβέρνηση έχει καταρρεύσει. 
Και το Μνημόνιο έχει απονομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση, καθώς έχει προκαλέσει κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα. 
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφληθεί
Το εύρος της δεν θα κριθεί από την ξαναζεσταμένη κινδυνολογία, αλλά από τη σχηματισμένη πεποίθηση των πολιτών ότι το ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής είναι αναγκαίο.

Υπάρχουν και επιχειρήματα "συστημικά", που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το 2012 είναι οριστικά παρελθόν
Οι τράπεζες έχουν περάσει τα stress test, δηλαδή έχουν κριθεί ικανές και φερέγγυες. 
Μια κατευθυνόμενη κίνηση ανεξέλεγκτης απόσυρσης καταθέσεων θα έθετε σε κίνδυνο την αναγνώρισή τους ως "συστημικών τραπεζών". 
Οι διεθνείς κερδοσκόποι έχουν τοποθετηθεί σε υψηλότερες τιμές από αυτές της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας. 
Συνεπώς δεν έχουν περιθώρια μαζικών εκροών, που θα δημιουργούσαν ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο. 
Ήδη χθες η Σοφοκλέους περιόρισε το ποσοστό των απωλειών της και έδειξε να συγκρατείται.

Η συμπεριφορά των διεθνών αγορών, σε πρώτη φάση, καθορίζεται από την αντανακλαστική πολιτική αντίθεση των κερδοσκόπων απέναντι στη βεβαιότητα ανόδου της Αριστεράς
Σε δεύτερη φάση όμως θα λειτουργήσουν με βάση τα συμφέροντα των πιστωτών και των επενδυτών, που πρώτο μέλημά τους είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να γίνει δυνατή η αποπληρωμή του σε όποιο επίπεδο συμφωνηθεί.

Μετά, λοιπόν, τις πρώτες σπασμωδικές αντιδράσεις, ο διεθνής παράγων θα εκλογικεύσει την αντίδρασή του, αντιλαμβανόμενος ότι η κατά μέτωπο σύγκρουση με τη θέληση του ελληνικού λαού δεν είναι προς όφελος καμιάς πλευράς. 
Σημαντικό στοιχείο αυτής της ιδιόμορφης διαπραγμάτευσης, που ήδη ξεκίνησε, είναι ο συσχετισμός δύναμης, δηλαδή το εύρος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η δυνατότητα ευρύτερων κοινωνικών - πολιτικών συνεννοήσεων με βάση το πρόγραμμά του και η εγρήγορση και συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα.  
Και βεβαίως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του.

Το 2014 δεν είναι 2012 ούτε και για την Ευρωζώνη. 
Αν τότε, όπως πέρυσι παραδέχτηκε η Μέρκελ, η πολιτική του Grexit θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε διάλυση, τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρός ο ευρωπαϊκός συστημικός κίνδυνος.

Τσίπρας: Περιμένουμε επικοινωνιακές επιθέσεις 

Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία μετείχε και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τόνισε πως οι επόμενες μέρες μέχρι και την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, ενώ εκτίμησε πως θα ασκηθούν πιέσεις προς τους βουλευτές ανάμεσα στις ψηφοφορίες. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει κλίμα αντίστασης του λαού στην επιχείρηση εκβιασμού και τρομοκράτησης, ενώ πρότεινε η ΠΓ να τεθεί σε διαρκή συνεδρίαση. 
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η ενεργοποίηση 3 επιτροπών της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει των πολιτικών εξελίξεων: της Επιτροπής Δεοντολογίας, της Επιτροπής Επικοινωνίας και της Επιτροπής για τα ψηφοδέλτια, οι οποίες θα κληθούν να επεξεργαστούν τα κριτήρια πάνω στα οποία δομηθεί η προεκλογική τακτική του κόμματος, και τα κριτήρια για τη σύσταση των ψηφοδελτίων. 

Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθηκε σε θετικό κλίμα, τέθηκαν οι πρώτες βάσεις για την προεκλογική τακτική του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να αποκρουστούν οι επικοινωνιακές επιθέσεις από εγχώρια και διεθνή κέντρα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενταθούν, σε επίπεδο που θα είναι πιο οξύ από την προεκλογκή περίοδο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: