Τσίπρας:στόχος η αυτοδυναμία

 Όχι σε μονομερείς ενέργειες, 



Η αποτίμηση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει ως πρώτο στόχο την αυτοδυναμία του κόμματος στις πρόωρες εκλογές, που έδειξε να θεωρεί δεδομένες.
«Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα. 
Εξάλλου, έθεσε τρεις βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας: την καταπολέμηση του φόβου, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού και τη διεύρυνση των συμμαχιών.
«Δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός εάν μας αναγκάσουν»
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεργασία με την κυβέρνηση πριν η χώρα οδηγηθεί στις εκλογές.
Δεσμεύτηκε για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και υπογράμμισε: «Αναφορικά με το χρέος και τη δανειακή συμφωνία που θα επαναδιαπραγματευθούμε: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός εάν μας αναγκάσουν, αν και πιστεύω ότι κανείς δεν θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, επειδή κανείς δεν θα επωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης».
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε πως η Ευρώπη θα πρέπει είτε να περικόψει είτε να διαγράψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ πρόσθεσε ότι «τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν, αλλά τα ομόλογα που ελέγχει η ΕΚΤ μπορούν να επιμηκυνθούν».
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό χρέος προς τον ESM και τις χώρες της Ευρωζώνης, ένα χρέος που είναι περίπου 200 δις, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αναδιαρθρωθεί. «Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του να κουρευτεί ή να διαγραφεί, όπως έγινε με τη Γερμάνια το 1953 σε μια στιγμή αλληλεγγύης». 
Αναφερόμενος στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η θέση του κόμματος για ακύρωση των μέτρων της λιτότητας παραμένει σταθερή και επανέλαβε το αίτημά του για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. «Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι επιζητούμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους», δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν επιζητά νέο ‘κούρεμα’ του ιδιωτικού τομέα». Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση. Συνεπώς, έχουμε συνείδηση, ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πιθανώς να έχουν μια σκληρή στάση στην αρχική φάση, αν και δε ζητάμε κάτι μη ρεαλιστικό».
Για τις πολιτικές λιτότητας, τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
Ερωτηθείς για τα καταστροφολογικά σενάρια που έχου δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας αναφορικά με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Η κινδυνολογία του 2012 και η σημερινή για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα θα καταστραφεί η Ευρώπη, στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δημιουργούν τον πανικό και την κρίση στις αγορές».
«H λύτρωση, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως το ξόρκι που θα λύσει τα κακά μάγια και θα απελευθερώσει τις αγορές, θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας, οι αγορές θα επανεπενδύσουν στην Ελλάδα και η Ευρώπη θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος εξόδου από την κρίση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Σχετικά με τις εξαγγελίες που είχε κάνει από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα καταργήσουμε τη λιτότητα και το Μνημόνιο μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θα το αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, αυτό που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα πρόγραμμα που είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο και δε δημιουργεί νέα ελλείμματα».
Και δήλωσε με έμφαση: «Η Ελλάδα με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από το Μνημόνιο χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο». 
Επιπρόσθετα, επέμεινε πως «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τρέχει ισοσκελισμένο ισολογισμό σε πρωτογενή βάση, ενώ στόχος είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης κάτω από το 2% ετησίως».

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Tags 

Δεν υπάρχουν σχόλια: