Τα διεθνή θέματα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν στα δελτία ειδήσεων με την ταχύτητα του φωτός, γράφει το TIME. Κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο, η Eurasia Group δίνει στη δημοσιότητα ένα κατάλογο με τα θέματα που θεωρείται ότι είναι το πιο πιθανό να αλλάξουν τον κόσμο την επόμενη χρονιά.
Το βέβαιο είναι ότι οι πολιτικές διαμάχες ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις είναι όχι μόνο στο προσκήνιο, αλλά πιο έντονες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι διαταραγμένες, ο πανίσχυρος Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, δημιουργεί μία νέα οικονομία, την επίδραση της οποίας θα νοιώσουν στην Ανατολική Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο. Και παρά τις αβεβαιότητες στην Τουρκία, στον Αραβικό Κόλπο, στη Βραζιλία και την Ινδία, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι παγκοσμίως εντοπίζονται στην Ευρώπη.
Οι μεγαλύτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για το 2015 είναι οι εξής:
Η πολιτική στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες δε βρίσκονται στην κατάσταση που ήταν κατά την αποκορύφωση της κρίσης το 2012, αλλά η πολιτική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Στις χώρες-κλειδιά, όπως στη Βρετανία και στη Γερμανία, αυξάνεται διαρκώς η επιρροή των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, υπονομεύοντας τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε δύσκολες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η ένταση χειροτερεύει, καθώς στις χώρες της περιφέρειας αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την ισχυρή Γερμανία που είναι όλο και πιο εμφανής λόγω της αδυναμίας της Γαλλίας και της απουσίας της Βρετανίας. Απέχθεια συχνά υπάρχει για τη Ρωσία, ενώ στους κινδύνους περιλαμβάνονται και οι ανησυχίες για το Ισλαμικό Κράτος.
Η Ρωσία
Οι κυρώσεις και η πτώση των τιμών πετρελαίου έχουν αποδυναμώσει τη Ρωσία όχι όμως τόσο ώστε να σταματήσει τις πιέσεις προς την Ουκρανία και σε απάντηση να αυξάνονται οι κυρώσεις. Ο οικονομικός, αλλά και ο κυβερνοπόλεμος είναι σε εξέλιξη.
Οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας
Η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί το 2015, αλλά αυτό είναι μέρος του σχεδίου του Προέδρου, Σι Ζινπίνγκ. Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις του στοχεύουν να κάνουν την κοινωνία πιο καταναλωτική και αυτό απαιτεί χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η επιβράδυνση θα έχει ελάχιστη επίδραση στην Κίνα, όμως θα επηρεάσει άλλες χώρες, όπως τη Βραζιλία, την Αυστραλία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.
Το ISIS, πέραν του Ιράκ και της Συρίας
Παρότι οι μαχητές του ISIS αντιμετωπίζουν προβλήματα σε Ιράκ και Συρία, η ιδεολογική τους επιροοή αναμένεται να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2015. Θα αναπτυχθεί δημιουργώντας νέες μονάδες σε Υεμένη, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία και θα εμπνεύσει και άλλες οργανώσεις τζιχαντιστών. Πάντως, όσο αυξάνεται η επιρροή της ομάδας, αυξάνεται και ο κίδνυνος για τις χώρες όπου υπερισχύουν οι Σουνίτες, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.
Αδύναμοι ηγέτες
Οι αδύναμοι πολιτικοί ηγέτες, πολλοί εκ των οποίων κατάφεραν να επανεκλεγούν πέρυσι, θα γίνουν μεγάλα θέματα το 2015. Η Ντίλμα Ρούσεφ της Βραζιλίας, ο Χουάν Μάνουελ Σάντος της Κολομβίας, ο ΤΖέικομπ Ζούμα της Νοτίου Αφρικής, ο Γκουντλακ Τζόναθαν της Νιγηρία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντική αντίσταση καθώς προσπαθούν να ενεργοποιήσουν την πολιτική τους ατζέντα.
Σαουδική Αραβία εναντίον Ιράν
Η αντιπαλότητα ανάμεσα στο Σιιτικό Ιράν και τη Σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι η ατμομηχανή της διαμάχης στη Μέση Ανατολή. Δεδομένης της αυξανόμενης διαστακτικότητας της Ουάσιγκτον και άλλων δυνάμεων να παρέμβουν στην περιοχή, η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί και να ενταθεί σημαντικά.
Ταϊβάν - Κίνα
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν θα χειροτερέψουν το 2015 μετά τη νίκη του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος έναντι του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος τον περασμένο Νοέμβριο.
Τουρκία
Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν βοηθήσει, αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει τις εκλογικές νίκες του 2014 για να προσπαθήσει να περιθωριοποιήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να διατηρηθεί ο ίδιος πιο ισχυρός στην εξουσία. Όμως δεν είναι τόσο πιθανό να καταφέρει να κερδίσει φέτος την εξουσία που επιθυμεί, καθώς είναι πιθανό να αυξηθούν οι εντάσεις με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και να χειροτερέψει η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για μία χώρα, στα σύνορα της οποίας γίνεται
πόλεμος με τους αντάρτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
πόλεμος με τους αντάρτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.g
r
r
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου