Τι φέρνει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ



Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη, αλλά και ιστορικής σημασίας, εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και κανείς, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, αμφιβάλλει για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται, δε, ότι ο στόχος της κατάκτησης της πρωτιάς με αυτοδυναμία, είναι ένας στόχος εφικτός.
Η αναμέτρηση της Κυριακής είναι κρίσιμη, με δεδομένο ότι η έκβασή της θα έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας ουσιαστικά νέας μεταπολίτευσης και, ως εκ τούτου, η αναμέτρηση αυτή προσλαμβάνει και ιστορικά χαρακτηριστικά, αφού θα είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας και του λαού της.
Την Κυριακή οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές πολιτικές επιλογές: η μία είναι αυτή των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, είτε μαζί, είτε εναλλασσόμενα, τα τελευταία 40 χρόνια, δηλαδή η πολιτική της συνέχισης των βάρβαρων Μνημονίων που έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια και την παρακμή. Και η άλλη, η εναλλακτική, εφικτή και απολύτως ρεαλιστική είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιμετωπίζει πρωτίστως την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, τερματίζει τη λιτότητα και οδηγεί στην ανάπτυξη και στη διευθέτηση του ζητήματος του δημόσιου χρέους.
Οι υποστηρικτές της συνέχισης του Μνημονίου, αυτοί που εμφανίζονται ως δήθεν ευρωπαϊστές και ψεύδονται ασύστολα όταν ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, αυτοί που δήλωναν εχθροί των πολιτικών λιτότητας, αλλά ακολούθως υποτάχθηκαν στα κελεύσματα του Βερολίνου, με τη δήθεν αθώα παραδοχή «ουδείς αναμάρτητος», έχουν πια ξεσκεπαστεί.
Η πολιτική την οποία υπόσχονται είναι το Μνημόνιο, με τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με απολύσεις και με οριστικό ξεθεμελίωμα και των τελευταίων ψηγμάτων του, πάλαι ποτέ, κοινωνικού κράτους.
Η πολιτική την οποία υπόσχονται αποκαλύφθηκε από τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε πως «τα μέτρα λιτότητας ήταν αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και δεν ήμασταν εμείς, οι ευρωπαίοι, που τα επιβάλλαμε».
Δηλαδή, έλεγαν συνειδητά ψέματα ότι δήθεν διαπραγματεύονταν με τους δανειστές. Και αυτά τα ψέματα -αυτών που έχουν κάνει σημαία τους τη λέξη «αλήθεια»- αποτυπώνονται στα emails που είδαν το φως της δημοσιότητας και από τα οποία προκύπτει ότι όχι μόνο ποτέ τους δεν διαπραγματεύτηκαν, αλλά και ότι η τρόικα κυβερνούσε αντ’ αυτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εδραιωθεί ως πρώτο κόμμα στη συνείδηση των πολιτών, ζητά την αυτοδυναμία όχι ως αυτοσκοπό, αλλά για να έχει λυμένα τα χέρια του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τους εταίρους στην ΕΕ για το δημόσιο χρέος.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στοχεύουν στον τερματισμό της λιτότητας, στην επανεκκίνηση της βαλτωμένης μικρομεσαίας οικονομίας και ταυτόχρονα στην ανατροπή του συστήματος διαφθοράς και διαπλοκής που κυριαρχεί στην Ελλάδα.
Κανείς δεν μπορεί (και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει κάνει) να ισχυρισθεί ότι η κατάσταση θα είναι εύκολη (άλλωστε, ίσως για πρώτη φορά θα ισχύσει πραγματικά η φράση «παραλάβαμε καμένη γη»), ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει κάποιο μαγικό ραβδί για να αλλάξει αμέσως τόσες παθογένειες και τέτοια παρακμή, τη στιγμή, μάλιστα, που είναι βέβαιο ότι απέναντί του θα βρει συμπαραταγμένες όλες τις δυνάμεις που βλέπουν την εξουσία τους να καταρρέει και πρωτίστως τις ελίτ εκείνες που είναι υπεύθυνες για αυτή την παρακμή, όπως, άλλωστε, ευθέως έχει παραδεχθεί ακόμη και ο  Β. Σόιμπλε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και επιδιώκει να έχει στο πλευρό του, αλλά και στους δρόμους αν αυτό χρειαστεί, την κοινωνία και τους πολίτες, θέλει την ενεργή στήριξή τους και όχι απλά την, εκ μέρους τους, «ανάθεση» στην κυβέρνηση της Αριστεράς της τύχης και του μέλλοντός τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και επιδιώκει τη δημιουργία συμμαχιών με τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, καθώς είναι ήδη εμφανές ότι στο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών τόσο μέσα στην ΕΕ όσο και πέραν αυτής, καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ακόμη και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία «βλέπουν» πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και τα δημόσια χρέη δεν είναι βιώσιμα, διαφοροποιήσεις που καταδεικνύουν την ιστορικότητα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα. Οι τελευταίες, δε, δηλώσεις Ιταλών και Γάλλων ανώτατων αξιωματούχων αποδεικνύουν το βάσιμο της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, η οποία δεν θα πρέπει να τρομάξει -«δεν θα πρέπει να μασήσει»- από τη στρατηγική του φόβου και της έντασης, ούτε από τη δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την παραχάραξη των θέσεών του από τις μονταζιέρες και τα διάφορα «παπαγαλάκια».
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα αποτελέσει τον καταλύτη για αλλαγές των συσχετισμών και στην Ευρώπη, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα δώσει ελπίδα και όραμα σε μια κοινωνία που δεν έχει πια τίποτα να χάσει, αφού της τα πήραν όλα.  Και η ίδια η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί πως ήρθε πια ο καιρός να πάρει την τύχη της στα χέρια της.
Η Αννέτα Καββαδία είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: