TΕΛΟΣ ΤΡΟΪΚΑ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ



Εκτύπωση
(Σαβ. 31/1/15 - 00:06)
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ. ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΟΣΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΟΥΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΟΡΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟ
*Η τρόικα τελείωσε για τη χώρα;
Τρόικα και μνημόνια τέλος για την Ελλάδα. Τέλος και οι εφαρμοστικοί μνημονιακοί νόμοι. Με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση μπήκε σε μια ισχυρή αντιμνημονιακή προοδευτική τροχιά, η οποία θα ολοκληρωθεί όσες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και αν χρειαστούν με τα εγχώρια και ευρωπαϊκά κατεστημένα και τους πιο επιθετικούς κύκλους του χρηματιστικού κεφαλαίου.
*Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε. Θα καταφέρετε να πείσετε τους Ευρωπαίους για το πρόγραμμα σας ;
Για το πρόγραμμα μας πείστηκε αυτός που χρειάστηκε να πειστεί. Κι αυτός είναι ο ελληνικός λαός. Θεωρώ , επίσης , ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ συντάσσονται, μετά τις εκλογές, πολλοί περισσότεροι-ες από ό,τι την περασμένη Κυριακή στις κάλπες. Δεν χρειάζεται, κατ' ανάγκη, να πείσουμε τα ευρωπαϊκά κατεστημένα για το πρόγραμμα μας. Αυτό, όμως, που δικαιούμαστε να ζητάμε από όλους στην Ευρώπη είναι να σεβαστούν τις προγραμματικές μας θέσεις, που επέλεξε ο ελληνικός λαός. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία.
*Ο κ. Σόιμπλε «υποδέχτηκε» τη νέα κυβέρνηση λέγοντας «ξεχάστε την επαναδιαπραγμάτευση». Αν αυτή συνεχίσει να είναι η στάση του , τι θα κάνετε ;
Εμείς διεκδικούμε από όλους στην Ευρώπη να σεβαστούν την ελεύθερη και δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να προωθήσουμε αυτόν τον σεβασμό στην ελληνική λαϊκή κυριαρχία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται υπό αίρεση ούτε προσφέρεται για εκπτώσεις και ακύρωση. Θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους.
*Θα επιμείνετε στο κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης , αν οι δανειστές δεν το δεχτούν;
Ασφαλώς και θα επιμείνουμε στη διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Άλλωστε, ακόμα δεν ξεκίνησε αυτή διεκδίκηση. Προτού, λοιπόν, ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση δεν θα ήταν καθόλου αισιόδοξο να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να πούμε τι θα κάνουμε αν δεν επιτύχουμε πλήρως τους εθνικούς στόχους μας. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι θα επιτύχουμε και ότι γι αυτό χρειάζεται ένα αρραγές εθνικό και λαϊκό μέτωπο.
*Δηλώσατε ότι θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ωστόσο, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι κοινοτική οδηγία πως θα το αντιμετωπίσετε;
Δήλωσα ότι θα ακυρωθεί ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε «μεγάλη» και «μικρή» ΔΕΗ και η πώληση της τελευταίας. Δήλωσα ότι θα σταματήσει κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ . Υπογράμμισα ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό πλειοψηφική δημόσια ιδιοκτησία και ως δημόσια επιχείρηση θα ανασυγκροτηθεί και θα λειτουργήσει με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Τόνισα ότι θα καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η ανασυγκροτημένη ΔΕΗ με τη συμβολή των εργαζομένων της, να περιορίσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την οικονομία και τα νοικοκυριά.
Δεν καταλαβαίνω γιατί το κοινοτικό πλαίσιο είναι αντίθετο σε αυτές τις επιδιώξεις.Τι θέλει η ΕΕ να ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς; Δεν υπάρχει τέτοια κοινοτική δέσμευση.
*Συνολικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναστέλλεται;
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστο με κυβέρνηση στην οποία πρωταγωνιστεί η Αριστερά.
*Οι διαγωνισμοί για τη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν ;
Εξετάζουμε τις διαδικασίες με αποκλειστικό γνώμονα να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό και δημόσιο συμφέρον.
*Ποιό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσετε από τη νέα σας θέση ;
Η πρώτη μου υπουργική απόφαση ήταν η άρση της απαράδεκτης επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Νομίζω ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσω είναι η ακύρωση του τεμαχισμού και της πώλησης της «μικρής» ΔΕΗ , μαζί με την ακύρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.
ανάρτηση από ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: