25/02/2015
Με αρκετή δόση αμνησίας ο Α.Σαμαράς υποστήριξε σήμερα ότι το e-mail Γ.Βαρουφάκη ήταν το ίδιο με το e-mail Γκ.Χαρδούβελη, κάτι που όπως θα δείτε από την σύγκριση των δύο επιστολών δεν ίσχύει, και δείχνει αρκετό αγώνα από την πλευρά της νέας κυβέρνησης για κάτι καλύτερο για τον ελληνικό λαό
Συν τοις άλλοις ο προηγούμενος πρωθυπουργός εκτίθεται από το περιβάλλον του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε όταν προχθές διέρρευσε την ακόλουθη δήλωση «η νέα κυβέρνηση έδειξε ένα σθένος στις διαπραγματεύσεις, που ήταν εντελώς ανύπαρκτο στις προκατόχους της»!
Το καταλάβατε αυτό; Η κυβέρνηση Α.Σαμαρά δεν έκανε τίποτα για να υπερασπιστεί τους δύσμοιρους Έλληνες πολίτες, οι οποιοι δεν διέθεταν ουτε τα απαραίτητα προς το ζην.
Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι:
«Όταν λέμε, ότι αποδεχόμαστε μια μέγιστη δυνατή ευελιξία εκ μέρους της Αθήνας εντός του τρέχοντος προγράμματος, το εννοούμε στα σοβαρά. Όπως εννοούμε στα σοβαρά, ότι συμφωνούμε και με την πρόταση του Έλληνα υπουργού για διατήρηση του 70% του σημερινού προγράμματος και την αντικατάσταση του 30% με μέτρα που θα επιλέξει ο ίδιος».
Πάντα υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα νέα μέτρα θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα», δεν θα γίνονται δηλαδή εις βάρος του ελληνικού προϋπολογισμού, ή των χρημάτων των δανειστών.
Ως παράδειγμα για την «ευελιξία» ανέφερε τις αποκρατικοποιήσεις. «Αν η Αθήνα λέει, ότι η ιδιωτικοποίηση εταιριών του δημοσίου είναι ασύμφορη, επειδή δεν βρίσκει αγοραστές, ή επειδή η τιμή πώλησης είναι εξευτελιστική, εντάξει, το αποδεχόμαστε. Τότε όμως, πρέπει να αντικαταστήσει το κενό σε έσοδα που προκύπτει από τη μη πώληση με εισπράξεις από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Εμφανέστατα η ΕΕ αφήνει ένα μεγάλο παράθυρο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να μπορέσει να προσφέρει κάποια ανακούφιση στον υπό διάλυση κοινωνικό ιστό. Μένει να αποδείξει αν έχει τη δέουσα σοβαρότητα για να το καταφέρει.
«Συναντηθήκαμε τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην... έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!». Με τη φράση αυτή σχολιάζει ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς το email Βαρουφάκη, όπως αποκαλεί ο τέως πρωθυπουργός τη λίστα με τα μέτρα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.
Ο τέως πρωθυπουργός, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι όχι μόνο απεδέχθη το «email Χαρδούβελη» με δυσμενέστερες, μάλιστα, εκδοχές, αλλά πήγε ακόμη πιο πέρα, οδηγώντας τη χώρα σε νέο Μνημόνιο.
Είναι όμως έτσι; Ας δούμε τα δύο e-mail τι έλεγαν και τι τελικά δεσμεύεταια αυτή η κυβέρνηση να κάνει.
E-mail Γκ.Χαρδούβελη
1. Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.
2. «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017
3. Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για γεννηθέντες από το 1975 και μετά
4. Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο)
5. Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.
6. Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015
7. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας
8. Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών στο δημόσιο
Ακολουθεί το e-mail Γ.Βαρουφάκη
Τα βασικά στοιχεία της επιστολής
- Για τον ΦΠΑ γίνεται λόγος για εξορθολογισμό και βελτίωση είσπραξης (Μένει να αποσαφηνιστεί πάντως προς το παρόν δεν κάνει λόγο για αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%)
- Σταδιακή εφαρμογή από την κυβέρνηση του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με στόχο την αύξηση στο μέλλον του κατώτατου μισθού (στο e-mail Χαρδούβελη δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη η αύξηση του "παχυλού" μισθού των 480 "καθαρών" ευρώ που παίρνει και αν παίρνει ο Έλληνας εργαζόμενος)
- Υπόσχεση πως ο χρόνος και οι αλλαγές στο βασικό μισθό θα συναποφασιστούν με τους θεσμούς (ήδη υπάρχει ένα παράθυρο συμβιβασμού από τους Ευρωπαίους)
- Αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου χωρίς όμως κατάργηση του βασικού μισθού και αύξηση του μισθολογιού κόστους. (στο e-mail Χαρδούβελη υπόσχονταν μείωση στους νεοεισαγόμενους από την πρωτη μέρα του έτους)
- Κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και παράλληλα συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων.(Αυτό υπήρχε και στην προηγούμενη επιστολή)
- Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί (ας είμαστε ρεαλιστές υπάρχχουν ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν και άλλες ποπυ δεν πρέπει, και εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση)
- Προγράμματα για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά και δωρεάν γεύματα σε άπορους (επιμένει στο ανθρωπιστικό αυτό μέτρο ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως φαίνεται το πετυχαίνει)
- Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας του Δημοσίων Εσόδων (GSPR), εάν είναι απαραίτητο μέσω και νέας νομοθεσίας αν είναι απαραίτητο (καμμια ουσιαστική διαφορά με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ναι στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά όχι στην πληρωμή ληστρικών φόρων που προκύπτουν από ανύπαρκτα φανταστικά τεκμαρτά εισοδήματα)
- Επανεξέταση των δαπανών σε εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικές παροχές (απαραίτητο, η Παιδεία και η Άμυνα δεν είναι παίξε-γέλασε)
- Σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων σε τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
Στη λίστα γίνεται λόγος για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, χωρίς να αναλύεται τι ακριβώς εννοεί ο κ. Βαρουφάκης, ενώ τονίζεται ότι θα γίνουν προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογικές καινοτομίες.
Άλλη μια ουσιώδης διαφορά ήταν το "πάγωμα" των συντάξεων για δύο χρόνια αλλά και η περικοπή του ΕΚΑΣ από χαμμηλοσυνταξιούχους.
Ακόμα και οι κύκλοι της κυβέρνησης διαρρέουν τώρα τα επτά σημεία κατά τη γνώμη τους στα οποία κερδισαν πολύ περισσότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ειδικότερα, το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνει:
1.Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής.
Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα.
2. Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη.
3. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο “current program”, να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου.
Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον.
4. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, έχει σα θεμέλιο των ατζέντα της κυβέρνησης.
Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι’ αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.
5. Επίσης, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά.
Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους.
6. Τέλος, στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.
7. Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της –πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζον, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά…
Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Στο διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις.
«Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε» τονίζει το Μαξίμου.
Ότι και να πούμε η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει τους επόμενους τέσσερις μήνες αν όντως έκανε καλά ο ελληνικός λαός και την εμπιστεύτηκε.
Εκ πρώτης όψεως μέσα στο συρφετό και στην ατακολογία τα δύο e-mail φαίνονται ίδια. Όμως δεν είναι ίδια, το e-mail της νέας κυβέρνησης δείχνει αγώνα και προσπάθεια, αντίθετα το e-mail της προηγούμενης δείχνει αυτό που είπε ο Β.Σόμπλε: «η νέα κυβέρνηση έδειξε ένα σθένος στις διαπραγματεύσεις, που ήταν εντελώς ανύπαρκτο στις προκατόχους της».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου