Στην Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας



Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Έλληνας πρωθυπουργός όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - Συνεχής ενημέρωση από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα

Το Κυπριακό και η κατάσταση της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός  Αλ. Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του εκτός Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 8.00 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου τον υποδέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Εωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ στις 10.00 αφίχθη στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, προκειμένου να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των Τσίπρα και Αναστασιάδη αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θέματα οικονομίας καθώς και διμερή και διεθνή ζητήματα. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις των δύο ηγετών στα ΜΜΕ.

Συνεχής ενημέρωση:

10:12 Ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με το Νίκο Αναστασιάδη στο σαλονάκι του προεδρικού, επεσήμανε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. "Η κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας. Η προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης", ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στα ΜΜΕ.
 
10:05 Στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Name
Name
10:00 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήλθε του Προεδρικού προκειμένου να υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό
Name
09:55 Πρωτοφανης η προσέλευση ξένων ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο όπου φθάνει σε λίγο Αλέξης Τσίπρας
 09:45 Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα από τις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Κύπρο εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα διεξαχθεί ανοικτός και ειλικρινής διάλογος για το πώς αντιμετωπίζονται τα διάφορα θέματα και κυρίως το Κυπριακό. Τόνισε επίσης ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί τη νέα αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας Λευκωσίας - Αθήνας. 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης:
Δύο υπουργοί της ελληνικής Κυβέρνησης συνοδεύουν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο B'.
Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακολούθως θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα έχει συνομιλίαμε τον πρόεδρο του σώματος Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στη συνέχεια θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Βουλής, ενώ το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει προς τιμήν του επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε Ρώμη και Παρίσι:

Την Τρίτη 3/2, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα γευματίσουν μαζί στην έπαυλη της Ρώμης Ντόρια Παμφίλι, όπου ο Ρέντσι συνηθίζει να υποδέχεται πολλούς από τους ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς. Κύρια θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και η στενότερη συνεργασία των μεσογειακών χωρών.
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο και θα συναντηθεί. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LEFT

Δεν υπάρχουν σχόλια: