Βαθιά Πατριωτική η Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή!

Και τώρα…Ευρώπη



Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης διέψευσαν τις διαρροές για μεγάλες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και κλείσιμο ματιού στην Μέρκελ. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας ανέγνωσε ένα συγκρουσιακό κείμενο προσθέτοντας στου στόχους της κυβέρνησης τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.
Newsroom
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά εξήγγειλε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο 100% βάζοντας ωστόσο 3 αστεράκια. Αφενός δεν αποσαφήνισε πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, έβαλε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στο κάδρο για την επαναφορά των νόμων προστασίας των εργαζομένων και έσπρωξε για ένα χρόνο (και όχι 3 ή 4 που έλεγαν τα ΜΜΕ) την αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού.

Κατά τα άλλα η νέα κυβέρνηση δεν έκανε πίσω στον ΕΝΦΙΑ ο οποίος καταργείται από το 2015, δεν έκανε πίσω στην νομοθεσία ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε προστασία της πρώτης κατοικίας και άμεσο πρόγραμμα σίτισης, στέγασης, περίθαλψης, μετακίνησης για όσους έχουν χτυπηθεί από τα μνημόνια.

Σημαντικές κρίνονται επίσης οι αναφορές του Τσίπρα στην ακύρωση της νομοθεσίας που προσέφερε άσυλο σε όσους εμπλέκονται με το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και την ΤτΕ όπως και η εξαγγελία για την έναρξη εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.

Κόντρα σε αυτά που διέρρεαν τα καθιερωμένα ΜΜΕ ήταν και η εξαγγελία άμεσου νόμου που θα δίνει αυτόματα την ιθαγένεια στους μετανάστες 2ης γενιάς, μέτρο που οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη πει ότι δεν θα ψηφίσουν, το οποίο όμως αναμένεται να περάσει στη βουλή με ευρήτατη πλειοψηφία εξαιτίας της αποδοχής του αιτήματος και σε άλλες πολιτικές πτέρυγες της Βουλής.

Θετικά κρίνονται και οι 5 αναφορές στους ολιγάρχθες, την δημιουργία φορολογικού συστήματος που θα μεταφέρει τα βάρη προς τους πλούσιους, τα θαλασσοδάνεια και την εκμετάλλευση της λίστας Λαγκάρντ.

Κυριότερο χαρακτηριστικό της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν ωστόσο η συγκρουσιακή ρότα που χάραξε με την Ευρώπη. Ήδη τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε για πορεία ρήξης και μεγάλης μάχης την Τετάρτη στο Eurogroup. Αυτή φαίνεται να ήταν και η εκτίμηση μεταξύ των βουλευτών εντός του κοινοβουλίου σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό μας συντάκτη, Γεράσιμο Λιβιτσάνο. Κερασάκι στην τούρτα της υπόθεσης υπήρξε η σαφής θέση της κυβέρνησης για την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη των πολιτών σε πολλά σημεία της ομιλίας του με χαρακτηριστικότερη την παράκληση προς τους πολίτες «να βάλουν πλάτη» πληρώνοντας τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014. Στο τέλος της ομιλίας του συγκινήθηκε και σχεδόν βούρκωσε.

Όλα κρίνονται την Τετάρτη

Σε μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνάντηση αναμένεται να εξελιχθεί το έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη. Το ThePressProject θα καλύψει τηλεοπτικά ζωντανά την συνάντηση αλλά και την συγκέντρωση συμπαράστασης που έχει οργανωθεί στην πλατεία Συντάγματος την ίδια ημέρα.

Τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ επισημαίνουν τώρα ότι η ρήξη είναι κάτι περισσότερο από πιθανή. Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε σε σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά για να περιορίσει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας αναφέροντας ότι από τις συνομιλίες του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας συμπέρανε ότι η Ελλάδα επέμενε σε δίμηνη τεχνική παράταση του μνημονίου όταν οι εταίροι μας πρότειναν την εξάμηνη παράταση.

Η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα έδειξε ανυποχώρητη στις αιτιάσεις των δανειστών, απέρριψε την πιθανότητα υποβολής αίτησης για νέα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στην πρόσφατη κυβερνητική εντολή που δέχτηκε και χάραξε πορεία για την πλήρη ρήξη.

Η στάση του Τσίπρα αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ δηλώσεων εκ μέρους των ευρωπαίων ηγετών τις επόμενες ώρες. Στην χθεσινή συνάντησή με το υπουργικό συμβούλιο ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το κλίμα τρόμου που αναμένει να αντιμετωπίσει στο Eurogroup της Τετάρτης. Έκανε λόγο για πλήρες 30σέλιδο πρόγραμμα που θα καταθέσει στους πιστωτές και μίλησε για το δίκαιο του αιτήματος της χώρας. Την ίδια αναφορά έκανε δύο φορές σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα άλλαξε σήμερα σελίδα. Η νέα δημοκρατική πνοή στο Κοινοβούλιο ήταν εμφανής στους διαδρόμους του κτηρίου. Τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι η αριστερά μπορεί να λέει ότι θέλει επειδή τα λόγια της δεν χρειάζεται να δοκιμαστούν στον στίβο της πραγματικής πολιτικής. Να που ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν. Οι οπαδοί της real politic σημειώστε πάντως ότι στη πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Αλέξης Τσίπρας δεν άλλαξε τα λόγια του. Ακούσαμε αυτά που περιμέναμε και τώρα μένει να δούμε πως δοκιμάζονται στην ζωή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: