Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -

 Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟ

Εκτύπωση

lafazanis_m 
ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΤΑP)
Σειρά από σημαντικές συναντήσεις για τα κρίσιμα ενεργειακά θέματα της Ελλάδας καθώς και τις προεκτάσεις που αυτές έχουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας, πραγματοποίησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Παναγιώτης Λαφαζάνηςτην Τρίτη 3 Φεβρουαρίου.
Το σύνολο των θεμάτων ενεργειακού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Τρίτης (3/2) ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, RahmanMustafayev, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Δ.Σ της SOCAR Energy Greece,Anar Mammadov.
Αμέσως μετά, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε στους δημοσιογράφους :
«Μου δόθηκε σήμερα η ευκαιρία, να έχω μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τονΠρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα και τον υπεύθυνο της SOCAR. Η συζήτησή μας περιστράφηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν και ιδιαίτερα, θα έλεγα, στον ενεργειακό τομέα.
Από μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης τόνισα ότι εμείς αποβλέπουμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Το θεωρούμε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα και για τις εξωτερικές μας σχέσεις, αλλά και για την οικονομική μας πολιτική.
Ιδιαίτερα τόνισα την ανάγκη να έχουμε μια στενή σχέση στον ενεργειακό τομέα. Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας για την διέλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP από τη χώρα μας, όσον αφορά τα Ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα μας. Στηρίζουμε, λοιπόν, τον TAP και τη διέλευσή του από την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτό συμφέρει την χώρα μας, συμφέρει την περιοχή μας και υποβοηθά πάρα πολύ την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.
Επισημαίνω ωστόσο, ότι η νέα Κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορο μέσο να βελτιώσει τα οφέλη του συγκεκριμένου αγωγού, όσον αφορά τη χώρα μας. Και βεβαίως, συνολικά θαεπιδιώξουμε να βελτιώσουμε τα οφέλη που προσφέρει ο TAP και για την Ελλάδα και για το Αζερμπαϊτζάν.
Όσον αφορά την ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και την πώληση στη SOCAR, όπως ξέρετε αυτή η διαδικασία -παρά τη δική μας αντίθεση- έχει προχωρήσει. Βρίσκεται ίσως σε τελικό στάδιο, θα έλεγα. Ξέρετε όμως ότι έχουν εκφραστεί κάποια ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα της πώλησης εξετάζεται από την Επιτροπή. Περιμένουμε την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε, προκειμένου να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή τη θέση τόνισα και στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάνκαι στον υπεύθυνο της SOCAR στην Αθήνα.
Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες αναφορικά με το θέμα των περαιτέρω ωφελειών που μπορεί να προκύψουν για τη χώρα μας από τον αγωγό TAP. Αυτό θα είναι ένα θέμα συζητήσεων που θα ακολουθήσουν. Και νομίζω θα υπάρξει συζήτηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»
Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Rahman Mustafayev, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την εποικοδομητική συνάντηση, η οποία όπως ανέφερε έγινε σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Σημείωσε, ότι υπάρχει κοινή αντίληψη για τη συνεργασία των δύο χωρών και κοινή πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Όπως πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επισκόπηση των σημαντικών θεμάτων διμερούς συνεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως του θέματος της κατασκευής του TAP και της εξαγοράς μεριδίου τουΔΕΣΦΑ από την SOCAR, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Mammadov, ενημέρωσαν τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ και για την ευρύτερη στρατηγική της SOCAR στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τις προοπτικές που διαμορφώνονται υπό την παρούσα συγκυρία.
Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για τον ΔΕΣΦΑ θα επηρεάσει και την κατασκευή του αγωγού TAP, καθώς και εάν είναι συζητήσιμη η μείωση από το 66% σε 49% του ποσοστού συμμετοχής της SOCAR στη ΔΕΣΦΑ Α.Ε, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Rahman Mustafayev, δήλωσε : «Ας περιμένουμε πρώτα την απόφαση της Ε.Ε που είναι πολύ σημαντική και μετά θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά, παραμένουμε αισιόδοξοι».
«ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ»
Στρατηγικό ρόλο προσδίδει η Κυβέρνηση στον ρόλο των ΕΛ.ΠΕ, τόσο για την θετική πορεία της Ελληνικής οικονομίας, όσο και για τη διαμόρφωση μιας νέας πολυδιάστατης Ενεργειακής Στρατηγικής, με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ Α.Ε., κ.κ Γιάννη Παπαθανασίου καιΓιάννη Κωστόπουλο.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προανήγγειλε την επιστροφή στο Δημόσιο που πακέτου μετοχών του Ομίλου που βρίσκονται αυτή την ώρα στοΤΑΙΠΕΔ και δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα εργασιακά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την άμεση μετακύληση στον τελικό καταναλωτή των μειωμένων Διεθνών τιμών Πετρελαίου τόσο στα τιμολόγια Ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στο Φυσικό Αέριο, όπου στο τελευταίο άμεσα και σε δύο δόσεις θα υπάρξει μείωση των τιμών κατά 20%, συνολικά.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, προς τους εκπροσώπους του Τύπου :
«Μας δόθηκε η ευκαιρία σήμερα, ως Πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο, να έχουμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Η συνάντηση ήταν ουσιαστική και μας ενημέρωσαν για την πορεία, τα εκκρεμή θέματα και την προοπτική της Εταιρίας. Από τη δική μας πλευρά, τονίσαμε ότι πολιτική της νέας Κυβέρνησης είναι να στηρίξει και να ενισχύσει τον ρόλο των ΕΛ.ΠΕ, για μια θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής. Θα στηρίξουμε τα ΕΛ.ΠΕ, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων.
Τα ΕΛ.ΠΕ, για τα μέτρα της Ελλάδας είναι ένας βιομηχανικός και ενεργειακός γίγαντας. Μπορεί να διαδραματίσουν έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας, αλλά και για την όσο το δυνατόν μείωση των ενεργειακών τιμών και ειδικά των τιμών του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών.
Τόνισα και επαναλαμβάνω ότι, το Ελληνικό Δημόσιο θα πάρει στα χέρια του το πακέτο των μετοχών που κατέχει στα ΕΛ.ΠΕ και τα οποία βρίσκονται αυτή την ώρα στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ. Θα πάρουμε πίσω, ως Δημόσιο, αυτό το πακέτο μετοχών το οποίο είναι κρίσιμο και στρατηγικό για τον έλεγχο και την πορεία των ΕΛ.ΠΕ. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το πακέτο, για να παίξουμε θετικό ρόλο ως Δημόσιο στα ΕΛ.ΠΕ. Για μας, αυτή η κατεύθυνση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και πάρα πολύ ουσιαστική.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να κάνω και μια γενικότερη τοποθέτηση όσον αφορά την Ελλάδα και τον ενεργειακό τομέα. Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή μας, στην Μεσόγειο και την Ευρώπη. Γι αυτό θα ασκήσουμε ως Κυβέρνηση μια νέα ενεργειακή στρατηγική, η οποία θα είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδηόσον αφορά τις ενεργειακές μας εξωτερικές σχέσεις. Η Ελλάδα με τη νέα Κυβέρνηση θα σταματήσει να είναι ενεργειακός δορυφόρος οποιουδήποτε. Η ενεργειακή στρατηγική μας θα χαράσσεται με βάση το εθνικό μας συμφέρον και με βάση τα αναπτυξιακά και παραγωγικά πρότυπα που θέλουμε να διαμορφώσουμε για τη πορεία της χώρας μας. Δηλαδή, με βάση τις παραγωγικές και ενεργειακές ανάγκες μας, αποκλειστικά και μόνο.»
Δημοσιογράφος: Θα αναπτύξετε περισσότερο τις σχέσεις με τη Ρωσία;
Π. Λαφαζάνης : Είπα, πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Θα έχουμε ενεργειακές σχέσεις τεσσάρων οριζόντων.
Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζετε την εμπλοκή της χώρας στο ρωσοτουρκικό projectτου “TurkStream” και τη δημιουργία κόμβου στα Eλληνοτουρκικά σύνορα ;
Π. Λαφαζάνης : Αυτή την ώρα δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι παραπάνω και ούτε είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Μένω σ΄αυτή τη δήλωση, η οποία υποδηλώνει τη κατεύθυνση και τον προσανατολισμό μας.
Δημοσιογράφος : Όταν μιλάτε για μείωση των ενεργειακών τιμών, τι εννοείτε;  Έχετε κάτι περισσότερο, για να μας δώσετε μια εικόνα;
Π. Λαφαζάνης : Κάτι περισσότερο όχι. Αλλά, είναι σαφές ότι η προσπάθειά μας είναι να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου, των πετρελαιοειδών και των παραγώγων του και επίσης οι τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Βεβαίως, προς αυτή τη κατεύθυνση διαμορφώνουμε ένα ουσιαστικό σχέδιο και νομίζουμε ότι πολύ γρήγορα μπορεί να έρθουν θετικά αποτελέσματα. Ξέρετε επίσης, ότι θα μειωθούν σύντομα και οι τιμές του Φυσικού Αερίου. Ως αποτέλεσμα, βεβαίως, της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα έχουμε σε δύο δόσεις, γρήγορα, μείωση των τιμών του Φυσικού Αερίου, κατά 20% συνολικά.
Δημοσιογράφος: Με ποιόν τρόπο μπορούν να μειωθούν οι τιμές των πετρελαιοειδών; Μήπως εκτιμάτε ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά κόστη, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου;
Π. Λαφαζάνης : Αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω, εάν πρώτα δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση και σχεδιασμό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, στο θέμα των Υδρογονανθράκων και σχετικά με τις αλλαγές που προωθείτε στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Ποιες μπορεί να είναι οι αλλαγές ;
Π. Λαφαζάνης : Τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 6 Φλεβάρη, δεν θα τον αγγίξουμε. Θα προχωρήσει κανονικά και ελπίζουμε να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βεβαίως, στην πορεία μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος ασφαλώς θα κάνουμε ότι το δυνατόν καλύτερο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το εθνικό μας συμφέρον και βεβαίως οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Από κει και πέρα, θα επανεξετάσουμε όλο το πλαίσιο αυτών των διαγωνισμών, ιδιαίτερα με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Κι εδώ, είναι πάρα πολλά αυτά που χρειάζονται εξέταση και πάρα πολλά θέματα τα οποία, ίσως, πρέπει να επανακαθοριστούν. Πολύ σύντομα θα σας πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα.
Δημοσιογράφος: Μιλάμε για παράταση του συγκεκριμένου διαγωνισμού;
Π. Λαφαζάνης Θα επανεξεταστεί. Μπορεί να προκύπτει παράταση, μπορεί να προκύπτουν άλλα πράγματα τα οποία χρειάζεται να αναθεωρηθούν. Αυτό είναι υπό εξέταση.
Δημοσιογράφος: Στις προτεραιότητες της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από σημερινή συνάντηση, προκύπτει κάτι νεότερο;
Π. Λαφαζάνης Θα ληφθούν συλλογικές αποφάσεις επί του θέματος και τον πρώτο λόγο έχει εδώ το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς θα συνδράμουμε, με την ευθύνη που έχουμε στον ενεργειακό τομέα. Υπάρχει μεγάλο λαθρεμπόριο στην Ελλάδα. Πάρα πολύ εκτεταμένο και είναι κρίσιμη η πάταξή του. Κρίσιμη και για τα έσοδα του Δημοσίου, σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική οικονομία. Πιστεύουμε ότι θα δράσουμε ταχύτατα επ’ αυτού και στις Προγραμματικές Δηλώσεις θ’ ακούσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα.
Δημοσιογράφος: Προεκλογικά, ο κ. Αλεξόπουλος είχε αναπτύξει ένα σκεπτικό, να φύγουν οι Υδρογονάνθρακες από το μοντέλο μίσθωσης σε αναδόχους που λειτουργούν ως εργολάβοι του Δημοσίου και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο, με συμβάσεις παραγωγής – διανομής.
Π. Λαφαζάνης Κι εγώ το εξετάζω. Δεν έχουμε πάρει οριστικές αποφάσεις. Εξετάζεται.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξει μείωση φορολογίας για να υπάρξει και μείωση των τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια ;
Π. Λαφαζάνης Προς το παρόν δεν πάμε σε μείωση φορολογίας. Αλλά μπορώ να σας πω ότι, μείωση των τιμών μπορεί να προκύψει και από άλλους παράγοντες. Πέραν της μείωσης φορολογίας.
Νωρίτερα το πρωί, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε διαδοχικές συναντήσεις με  τις Διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και του ΛΑΓΗΕ ΑΕ, όπου ενημερώθηκε για την πορεία και τις προοπτικές των Φορέων, ενόψει των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ 
Συνεργασία με την Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε),Σοφία Σταματάκη, είχε το πρωί ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπου εξετάστηκαν αναλυτικά οι πτυχές των εν εξελίξει διαγωνιστικών διαδικασιών για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενόψει της ολοκλήρωσης του Διεθνούς διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρείς χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα – Πρέβεζα,Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος), που βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, με την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρίες.
Ωστόσο, αναφερόμενος στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ο Π. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστεί στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: