ΟΙ «ΑΓΟΡΕΣ» ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

                     ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΧΑΑ: 




Εκτύπωση
Παρασκευή 27/03/15 
ΟΙ ΓΥΠΕΣ ΤΩΝ ''ΑΓΟΡΩΝ'' ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΕ ΣΕ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ
Στο χορό των πιέσεων και των εκβιασμών προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, μπήκαν σήμερα και οιγύπες των αγορών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους νεοαποικιοκράτεςτης Γερμανικής ΕΕ που όλο αυτό το διάστημα κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για να στραγγίζουν κάθε ίχνος ρευστότητας και να κλείσουν όλες τις στρόφιγγες χρηματοδότησης.
Αποτέλεσμα των απροκάλυπτων αυτών εκβιασμών ήταν η άτακτη υποχώρηση όλων σχεδόν των δεικτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, σημειώνοντας πτώση κατά 11,88%. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με πτώση 3,74%κοντά στα χαμηλά της ημέρας, στις 764,88 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,40 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,87%.
Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου έρχεται αμέσως μετά την άρνηση του EFSF να επιστρέψει το 1,2 δισ. ευρώ, που δικαίως διεκδικεί η κυβέρνηση και που έρχεται αμέσως μετά τις δύο αποφάσεις της ΕΚΤ να μην επιστρέψει τα κέρδη του 1,9 δις. ευρώ που είχε από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και το «βέτο» που έθεσε προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα!
Παράλληλα βέβαια για ακόμα μια φορά φανερώνεται ο βρώμικος ρόλος και των αγορών. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός που έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ , όταν και επιχείρησαν άμεσα να πιέσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να αναδιπλωθεί και να μπει σε τροχιά ενός αδιέξοδου συμβιβασμού και αθέτησης του προγράμματος της.
Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ακόμη πιο αδίστακτα και προκλητικά περισφίγγει τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας της χώρας, πιστεύοντας ότι έτσι θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, για το οποίο την επέλεξε ο ελληνικός λαός, και να εφαρμόσει καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, που μαζί με την ελληνική ολιγαρχία και τα πιο κερδοσκοπικά τμήματα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, έχουν εξαπολύσει το όργιο αυτό των απειλών, τωνεκβιασμών και των πιέσεων δεν θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα έχει – και μπορεί να βρει περισσότερες - εναλλακτικές λύσεις, που θα δώσουν ανάσες στο λαό και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ανορθωτική πορεία του τόπου. Ο μονόδρομος της εξαθλίωσης και της λιτότητας έχει κλείσει τον κύκλο του.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
Ακολούθως η Iskra παραθετει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, το σχετικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΧΑΑ: ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
"Όπισθεν ολοταχώς" και απόλυτη αλλαγή σκηνικού, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τον Τραπεζικό κλάδο να επιστρέφει σε βαριές απώλειες (όπως και τα Τραπεζικά warrants), ενώ σχετικά καλύτερη εικόνα επέδειξε ο μη Τραπεζικός 25αρης.
Άλλωστε, το -11,88% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ η σημερινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 39 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, να έχει σημειωθεί στις 28/1 (-26,67%).
Αρκετοί οι λόγοι της σημερινής άτακτης υποχώρησης, όπως οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, η μάλλον αρνητική ειδησεογραφία που μεσολάβησε μετά την συνεδρίαση της Τρίτης, η "ατυχής" δήλωση Βαρουφάκη για "πιθανή ρήξη" και βέβαια, το αρνητικό διεθνές κλίμα που επιβαρύνθηκε και από τις εξελίξεις στην Υεμένη.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, το Χ.Α. ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικά κέρδη 9,8% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών αθροιστικά κέρδη 21,72%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. σημείωνε τριήμερη ενίσχυση, περίπου, 4 δισ ευρώ.
Στους επιμέρους τίτλους τα τριήμερα κέρδη για την Alpha Bank (σήμερα -12,61%) ήταν στο 24,64%, για την Εθνική (σήμερα -11,11%) στο 23,53% για την Eurobank (σήμερα -7,77%) στο 21,18% και για την ΔΕΗ (σήμερα -7,38%) στο 20,45%. Σαφώς πιο "δυσκίνητη" η Πειραιώς (σήμερα -17,27%) με τριήμερα κέρδη 13,78%. Η σημερινή συνεδρίαση έσβησε όλα τα προηγούμενα κέρδη και ο τίτλος έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Σημαντικές ήταν οι αποδόσεις και για τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank σήμερα -10,26%) σημείωνε τριήμερα κέρδη 39,58%, της Εθνικής (σήμερα -14,67%) 30,81% και της Πειραιώς (σήμερα -15,25%) 18%.
Για να γίνει σχετικά αντιληπτή η μίνι "πανωλεθρία" που έπαθαν όσοι η σημερινή συνεδρίαση τους βρήκε με αυξημένες θέσεις, ή όσοι τοποθετήθηκαν ενδοσυνεδριακά εκτιμώντας ότι ο χαμηλός τζίρος θα επέτρεπε την εύκολη αναστροφή της αρχικής αρνητικής εικόνας, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μπορεί να ενισχύθηκε κατά 4 δισ, περίπου, στις τελευταίες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, όμως σήμερα και σε μόνο μία συνεδρίαση χάθηκαν 2 δισ ευρώ, δηλαδή το 50% των προηγούμενων κερδών.
Από εκεί και πέρα, "στον πάγο" φαίνεται πως μπαίνει η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Αθήνα από τα χρήματα που επιστράφηκαν από το ΤΧΣ στον EFSF. Σύμφωνα με Αξιωματούχους στις Βρυξέλλες η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να εγκριθεί από τη διοίκηση του EFSF που απαρτίζεται από τους υπουργούς οικονομικών. Μια τέτοια έγκριση πιθανότατα θα απαιτήσει εβδομάδες, καθώς κάποιες Χώρες θα πρέπει να την περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.
"Η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα για να δείξει το πώς θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, καθώς η Ευρωζώνη απέκλεισε την όποια ταχεία πρόσβαση σε πόρους βοήθειας", δήλωσαν στο Bloomberg τρεις Αξιωματούχοι μετά το πέρας της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group.
Από την άλλη, "νομικά δεσμευτική" καθιστά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την απαγόρευση να αυξήσουν οι Ελληνικές Τράπεζες την έκθεσή τους σε Ελληνικά έντοκα. Η κίνηση αυξάνει την πίεση για την Αθήνα ενόψει της επόμενης έκδοσης τίτλων στα μέσα Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες μειώθηκαν κατά 7,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και ανήλθαν στα 147,52 δισ., αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε και εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, με κύριο χαρακτηριστικό, όχι τόσο τις επιθετικές κινήσεις από πλευράς πωλητών, όσο το τράβηγμα των λίγων αγοραστών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγχώρια Αγορά περίμενε κάποια καλύτερη εξέλιξη για την υπόθεση των 1,2 δισ ευρώ, ενώ ακόμα δεν έχει "ακούσει" κάποια πρώτα μέτρα από την λίστα που θα προτείνει η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 5 Απριλίου είναι το Πάσχα των Καθολικών και αν η Ελληνική Κυβέρνηση έχει διάθεση να μην βρεθεί με την "πλάτη στον τοίχο" θα πρέπει να υποβάλει τάχιστα κάποιες πειστικές προτάσεις, προκειμένου μέχρι την Πέμπτη 2 Απριλίου να έχει συγκληθεί και το επόμενο Eurogroup.
Σε άλλη περίπτωση, ακολουθούν τα Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων και τα πράγματα θα πάνε απελπιστικά πίσω.
Με αυτά τα δεδομένα, απόλυτα κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θεωρούνται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν και οι επερχόμενες αργίες:Παρασκευή 3 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή Καθολικών), Δευτέρα 6 Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα Καθολικών), Παρασκευή 10 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή) και Δευτέρα 13 Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα).
Όλα αυτά θα παίξουν τον ρόλο τους για τα ξένα χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να "κινούν τα νήματα" στο Χ.Α,όμως θα έχει προηγηθεί ο "χρησμός" της Moody΄s, που αναμένεται αύριο το βράδυ. Άγνωστης ημερομηνίας παραμένει η ετυμηγορία, για το Χ.Α., από τον οίκο FTSE, που ήταν προγραμματισμένη μέσα στον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στην σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., κινούμενοι σε απολύτως αντίθετη πορεία, "φόρεσαν από την αρχή μέχρι τέλους τα κόκκινα" και έκλεισαν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης, ενώ επιστροφή πωλητών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την ανοδική κίνηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (10,71%), 5ετες (15,23%) και 3ετες (19,18%).
Πηγή: www.euro2day.gr

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΠΤΩΣΗ 3,74% ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ  
Μετά από τη μίνι ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών, οι πιέσεις επέστρεψαν στην χρηματιστηριακή αγορά, που υποχώρησε εκ νέου κάτω απ' τις 770 μονάδες, καθώς η οικονομία και οι τράπεζες παραμένουν δέσμιες των αποφάσεων του Eurogroup.
Από τη μία το "τελεσίγραφο" για υποβολή της λίστας το αργότερο ως τη Δευτέρα και από την άλλη το "καρότο και μαστίγιο" της ΕΚΤ με τη διεύρυνση των κεφαλαίων του ELA αλλά παράλληλα την απόρριψη της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ και τη μη χορήγηση νέου ορίου για τα έντοκα, διατηρούν το αρνητικό κλίμα στην αγορά μετοχών.
Όπως μάλιστα παρατηρεί η Ελληνοαμερικανική Χρηματιστηριακή όσο ο Δείκτης παραμένει κάτω από τις 810 μονάδες η τάση διατηρείται πτωτική.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 764 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,74%. Ο δείκτης FTSE 25 υποχώρησε 4,54% στις 226 μονάδες και ο τραπεζικός έχασε 11,89%.
Εντωμεταξύ, ξανά πάνω από το 11% κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, όταν νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι το 10,9%.
Στις επιμέρους μετοχές, Εθνική και Alpha Βank υποχώρησαν κατά 11,1% και 12,6, η Πειραιώς κατά 17,27% και η Eurobank κατά 7,77%. Οι τράπεζες παραμένουν η "πληγή" της οδού Αθηνών και μόνο οι εκθέσεις απο τις παρουσιάσεις ή μια θετική απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει μια ώθηση στην αγορά.
Πτώση 1,34% για τον ΟΤΕ στα 8,85 ευρώ, 4% για τον Τιτάνα στα 21 ευρώ, -1,57% για τον ΟΠΑΠ στα 8,13 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ μετά το ανοδικό ριμπάουντ των προηγούμενων ημερών σήμερα έχασε 7,38% στα 5,4 ευρώ.
Πηγή: www.newmoney.gr
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: