ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ

ΓΙΑ ΝΕΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» - ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


Εκτύπωση
ΤΕΤΑΡΤΗ 1-4-2015    
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΕΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Οι συνθήκες στην Ελλάδα βρίσκονται σε οριακό ή κάτι παραπάνω από οριακό σημείο, εξαιτίας των«νεοαποικιακού» τύπου και ύφους εκβιασμών που ασκούν οι δανειστές απειλώντας να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Tην Δευτέρα (30/3) το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του "Brussels Group", ενώ αύριοΤετάρτη (1/4) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει και τη συνεδρίαση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.
Τα τεχνικά κλιμάκια ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην ελληνική πρωτεύουσα διαφώνησαν σε πολλά από ταεισπρακτικά μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους «θεσμούς» και περιλαμβάνονται στη λίστα με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια εξέτασαν με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάποιες από τις 22 φορολογικές παρεμβάσεις που πρότεινε η κυβέρνηση , ενώ σήμερα Τρίτη (31/3) αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση.
  Οι εκπρόσωποι των «θεσμών», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασαν έντονες ενστάσειςτόσο για την εισπρακτική απόδοση κάποιων μέτρων (έσοδα π.χ. από το συντονισμό του φορολογικού μηχανισμού) όσο και για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής (π.χ. η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών).
Είναι φανερό ότι οι «θεσμοί» προσπαθούν να πιέσουν για σκληρές και αντιλαϊκές«μεταρρυθμίσεις» - απορρυθμίσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές τόνιζαν με κάθε ευκαιρία , με σκοπό να «βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό» της ελληνικής κυβέρνησης και κατ' επέκταση του ελληνικού λαού ότι ο χρόνος πιέζει!
Προσέθεταν, δε, ότι την Τετάρτη (1/4) το βράδυ τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα προκειμένου να περάσουν με τις οικογένειες τους τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών.
Στο χορό των εκβιασμών του ελληνικού λαού , μπήκε και η γνωστή και μη εξαιρετέα σε όλο τον κόσμο αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας, Goldman Sachs, η οποία απηύθυνε "προειδοποίηση"πως το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Απέναντι στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των περιβόητων «θεσμών» αλλά και των πολτικο-οικονομικών ελίτ η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει αυξημένη ετοιμότητα και όχι απλά νααποκρούσει με κάθε τρόπο τις πιέσεις αλλά να εφαρμόσει χωρίς εκπτώσεις ένα προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμά προς όφελος του λαού και του τόπου.
Οι εκβιασμοί αυτοί βασισμένοι στο «νεοαποικιακού» τύπου ψευτοδίλημμα χρηματοπιστωτική ασφυξία ή αντιλαϊκά μέτρα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υποχώρηση.
Η ελληνική κυβέρνηση τιμώντας την λαϊκή εντολή για απαλλαγή από την ξένη κηδεμονία, καλείται να επιλέξει νέους εναλλακτικούς προοδευτικούς δρόμους, ώστε να οδηγήσει σε έναν νέο κοινωνικό μετασχηματισμό προς όφελος της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σύμφωνα , πάντως, με πολιτικούς αναλυτές, έντονο προβληματισμό και ανησυχίες γεννούν οι πληροφορίες που θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).
XΡΗΣΤΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΜΕΤΡΑ 3,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ, ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
Μέτρα που εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα με τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, και συζητείται στο Brussels Group από την Παρασκευή, προκειμένου να ξεκλειδώσει η σταδιακή εκταμίευση της τελευταίας δόσης, των 7,2 δισ. ευρώ, της ευρωβοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο 1,5 δισ. πέφτει ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015, αναφέροντας στη σχετική παράγραφο τον ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί σειρά μέτρων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,7 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τη λίστα με τις κοστολογημένες προτάσεις της Αθήνας για έσοδα, πρωτογενές πλεόνασμα, Ασφαλιστικό (με επαναφορά 13ης σύνταξης, αλλά και κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), πάταξη φοροδιαφυγής, φορολογική μεταρρύθμιση (με εξάλειψη φοροαπαλλαγών) κτλ. το Bloomberg αναφέρει ότι καλύπτει πολλούς από τους βασικούς τομείς που συζητήθηκαν με τους εταίρους το προηγούμενο διάστημα, επικαλούμενο έρευνα του Macropolis, συνδρομητική ενημερωτική ιστοσελίδα.

Ωστόσο, συμπληρώνει, μέχρι τώρα υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και το πόσο πλήρης και λεπτομερής είναι η ελληνική λίστα. Πάντως, προσθέτει, «η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στον σωστό δρόμο και ότι έχει προετοιμάσει διεξοδικά τις προτάσεις της».

Την ύπαρξη των εν λόγω μέτρων και μεγεθών στη λίστα «επιβεβαίωσε» αργότερα μέσω κύκλων και το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην κριτική -κυρίως από το Βερολίνο- που μιλούσε για μη κατάθεση πλήρους και λεπτομερούς λίστας. Μάλιστα οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ότι πέρα από τη βασική αυτή λίστα υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (σε Excel) και το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί, ούτε μέσω διαρροών. Επισημαίνουν ότι θα δοθεί μόνο αν το δώσουν και οι δανειστές. Απορρίπτουν επίσης ότι υπάρχει θέμα «φόρου λίπους» και αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι με βάση τη βασική λίστα το ελάχιστο ποσό που μπορεί να επιτευχθεί ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, με το μέγιστο ποσό να ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ.

Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ακόμη ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν πρόκειται να έρθει άμεσα αλλά σταδιακά, ότι δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και ότι τίθεται στο τραπέζι σενάριο παραμονής του ΕΝΦΙΑ.
 
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ

 
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Το νέο πλαίσιο μακροοικονομικών μεγεθών που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπειανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ το 2015, από 2,9% που ήταν η πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης όπως καταγράφηκε στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Όπως αναφέρει το Bloomberg η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει βαριά σκιά στην κατανάλωση και στις επενδύσεις κατά το πρώτο μισό του 2015.

Πλέον ανάκαμψη αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους και ισχυροποίηση της ανάπτυξης στο 2,9% του ΑΕΠ το 2016, στηριζόμενη κυρίως στην κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων.

Η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 23,4% σε σύγκριση με το 22,6% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό, και αναμένεται να μειωθεί στο 21,1% το 2016.

Το 2015 αναμένεται να είναι άλλο ένα έτος αποπληθωρισμού, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο -0,5% (σε σύγκριση με το 0,3% που αναγράφεται στον προϋπολογισμού του 2015). Σε θετικό έδαφος, διαμορφούμενος στο 0,6%, αναμένεται να επιστρέψει το 2016 ( πληθωρισμό στο 1,1% το 2016 προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση).
 
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Macropolis, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να υπερβεί το 1,2% του ΑΕΠ φέτος και να φτάσει ακόμα και στο 1,5%, εάν εφαρμοστεί σειρά δημοσιονομικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν 3,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων αυτών εξαρτάται επίσης από την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, που θα θέσει τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων αναμένεται να προέλθει, σύμφωνα με τα στοιχεία που επιβεβαίωσε και το υπουργείο Οικονομικών, από:
  • ελέγχους μεταφοράς χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό (725 εκατομμύρια),
  • καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω καταπολέμησης της απάτης στον ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ),
  • δημόσιους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες (350 εκατομμύρια ευρώ),
  • διακανονισμό φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με τις νέες ρυθμίσεις (θα προσφέρουν συνδυαστικά 600 εκατ. ευρώ).
  • εξορθολογισμό του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (300 εκατομμύρια ευρώ),
  • σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις α λα πορτογαλικά (270 εκατ. ευρώ),
  • αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού (250 εκατ. ευρώ),
  • ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης εσόδων (225 εκατομμύρια ευρώ)
  • νέους διαγωνισμούς για το e-gaming (200 εκατ. ευρώ)
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13Η ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Στο καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.

Επίσης υπολογίζει το κόστος επαναφοράς της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας, (κοστίζει 600 εκατ. ευρώ) και τη διατήρηση των σημερινών συνθηκών και για την παροχή σε συνταξιούχους του ΕΚΑΣ (κοστίζει 82 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, δηλαδή η δημοσιονομική επίπτωση των παραπάνω τριών παρεμβάσεων -που αφορούν ουσιαστικά αναστολή μέτρων που προέβλεπε το μνημόνιο- είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.
 
1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πλέον η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά το 2015 από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, 700 εκατ. λιγότερα από το στόχο των 2,2 δισ. ευρώ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση στο προϋπολογισμό. Τα βασικά σχέδια που αναμένεται να προχωρήσουν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ), τον ΟΔΙΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Η αγοραστική αξία του 67% των μετοχών του ΟΛΠ εκτιμάται στα 180 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το macropolis.

Αναφορικά με τον ΟΔΙΕ, η μεγαλύτερη προσφορά είναι εκείνη του ΟΠΑΠ, ύψους 40,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε στις 26 Μαρτίου ότι σκοπεύει να προχωρήσει τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Σχετικά με τους διαγωνισμούς για 40ετή παραχώρηση της χρήσης, λειτουργίας και διοίκησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε τον Νοέμβριο ότι η κοινοπραξία Fraport AG - Slentel Ltd ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής, έχοντας καταθέσει προσφορά που ανήλθε σε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα.

Αντί να επιδιώξει την πώληση περιουσιακών στοιχείων- φωτιά, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να επιλέξει τις συμφωνίες εκείνες που αφήνουν στο κράτος αρκετά μεγάλο ποσοστό και εξασφαλίζουν ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα προστατευθούν, σχολιάζει το macropolis.
 

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 
STOP ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θέλει να καταθέσει οκτώ νομοσχέδια που περιλαμβάνουν διαρθρωτικά μέτρα στους εξής τομείς:

1. Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της απελευθέρωσης της από παρεμβάσεις, κάτι που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των πιστωτών της Ελλάδας.

2. Μπλόκο στις πρώιμες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

3. Εκσυγχρονισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

4. Εισαγωγή συστήματος συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών κράτους και ιδιωτών.

5. Νόμος για τον προϋπολογισμό που θα βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

6. Εξωδικαστικός διακανονισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

7. Υιοθέτηση νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας που θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και θα εγκαινιάζει σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

8. Βελτίωση της αξιοπιστίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεδομένων των παραπάνω, το διεθνές πρακτορείο εκτιμά ότι η Αθήνα έχει δείξει την προθυμία της να συμφωνήσει σε σειρά μέτρων που απομένουν από τις προηγούμενες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος, όπως αυτά που αφορούν τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, τον οργανικό νόμο για τον προϋπολογισμό, τη δικαστική μεταρρύθμιση, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων (εκτός από τη ρύθμιση της αγοράς για το φυσικό αέριο) και την αξιοπιστία των στατιστικών.

Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν τομείς που η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει πορεία. Η συγκυβέρνηση, σημειώνει, δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Δεν σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα τουρισμού, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Αθήνα, προστίθεται, πιστεύει ότι η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας θα ήταν επιζήμια και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της μη δηλωμένης εργασίας.

Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τον εξορθολογισμό της μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, αλλά δεν συναινεί σε ξαφνική μείωση μισθών για 70.000 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού με την κατάργηση του επιδόματος που δόθηκε για να μειωθεί το πλήγμα από τις μεγάλες μειώσεις μισθών.
 
ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Με τις προτάσεις που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να επαναφέρει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα καθοδηγείται από τις επενδύσεις, τον καθαρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και τη σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.

Με το βλέμμα στο τι πρόκειται να συμβεί μετά τον Ιούνιο του 2015, οπότε η τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές λήγει, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη διενέργεια νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να καθοριστούν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει.

Η Αθήνα προτείνει ακόμα τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Προτείνεται ακόμη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω ενός καταλόγου έξυπνων ανταλλαγών (swaps) που περιλαμβάνουν ομόλογα συνδεδεμένα με το ονομαστικό ΑΕΠ με στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα ότι οι αποπληρωμές θα είναι πιο διαχειρίσιμες στο μέλλον, ενώ οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν ότι η Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας να επεκτείνεται.
 
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τα NPLs μέσω της δημιουργίας bad bank με τη χρήση των ομολόγων 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα η λίστα, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).
 
Αργυρώ Τσατσούλη, Αγγελική Στελλάκη
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Τη θέση ότι έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις και το Eurogroup πρέπει να συνεδριάσει σύντομα εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
«Το Eurogroup πρέπει να γίνει σύντομα, θα είναι χρήσιμο. Στο αυριανό Euro Working Group θα γίνει ενημέρωση μέσα από τους θεσμούς που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες, όπου έχει γίνει πολύ δουλειά. Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε στον ANT1.
Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα «αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ή καταβολή συντάξεων και μισθών», ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε δίλημμα 'συντάξεις ή ΔΝΤ'», τονίζοντας πως «ό,τι κάνουμε το κάνουμε διασφαλίζοντας ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις», αλλά «οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ».
Σχετικά με το ότι μόνο μέρος της συμφωνίας έχει δοθεί στη δημοσιότητα, κι αυτό από διαρροές σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι «η διαπραγμάτευση να γίνεται στο τραπέζι κι όχι να υπάρχουν διαρροές» ως δείγμα σεβασμού προς τη διαδικασία.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε και ερωτηθείς για τις θέσεις της κυβέρνησης απάντησε: «Οι απαντήσεις έχουν δοθεί, η στάση της κυβέρνησης και του κάθε κόμματος μπορεί να κριθεί από τον κόσμο. Επιχειρήματα για τη συμφωνία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές. Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και ο κ.Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε».
Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «παρουσίασε όλα τα βήματα που έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα».
ΜΑΡΔΑΣ: ΒΛΕΠΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Την εκτίμηση ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ακόμα και αύριο, Τετάρτη, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο Mega.
Όπως ανέφερε, και με βάση τις πληροφορίες που έχει, οι δανειστές δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσουν στις διαπραγματεύσεις. «Τη βλέπω την συμφωνία αύριο» είπε χαρακτηριστικά.
GOLDMAN SACHS: ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Την προειδοποίηση πως το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της απηύθυνε σήμερα η Goldman Sachs σε ανάλυσή της, η οποία βασίζεται στα συμπεράσματα επαφών στελεχών της στην Αθήνα.
Όπως τονίζεται στην ανάλυση, τα στελέχη της Goldman Sachs στην Αθήνα συναντήθηκαν με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στελέχη της κυβέρνησης και τον  εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις σχετικές συναντήσεις η επενδυτική τράπεζα σημειώνει τα εξής:
  • Ο δρόμος για μια πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και διεθνών δανειστών είναι ακόμα ασαφής. «Με όσους μιλήσαμε αναμένουν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι», σημειώνεται και προστίθεται πως οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης παραμένουν σχετικά περιορισμένες, αν και η αντιμετώπισή τους μπορεί να απαιτήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από τους πιστωτές της Ελλάδας.
  • Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν το Μάρτιο σε 2-3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις εκροές 25 δισ. ευρώ της περιόδου Δεκεμβρίου Φεβρουαρίου. Ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων εκροών μπορεί να αποδοθεί στην απόσυρση καταθέσεων στη λιανική τραπεζική ( λογαριασμοί κάτω των  100 χιλ. ευρώ). Οι καταθέσεις των φορέων του δημόσιου τομέα μειώθηκαν, αλλά συνολικά έπαιξαν λιγότερο σημαντικό ρόλο.  Το ήμισυ των εκροών αφορούσαν σε μετρητά, με τα υπόλοιπα χρήματα να μοιράζονται μεταξύ μεταβιβάσεων σε επενδυτικά προϊόντα και σε εκροές στο εξωτερικό. «Με όσους μιλήσαμε πιστεύουν ότι η  φύση των εκροών γεννά την ελπίδα ότι τουλάχιστον μερικά ποσά καταθέσεων θα επιστρέψουν τελικά στο σύστημα», σημειώνει η ανάλυση της GS.
  • Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω της μη εξυπηρέτησης ήδη αναδιαρθρωμένων δανείων. Στο σημείο αυτό η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως οι προεκλογικές υποσχέσεις για άφεση χρέους έπαιξαν ρόλο, αλλά όσο περνάει ο καιρός η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να προέλθει λιγότερο από εκείνους που σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους (strategic defaulters) και περισσότερο από την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων των δανειοληπτών (πραγματική αδυναμία πληρωμών).
  • Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι πιθανό να μετατεθούν για διάστημα 6-12 μηνών. Όσον αφορά στις προοπτικές πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με όσους μίλησαν στην GS, αυτό δεν θα είναι δυνατό για τις τις τράπεζες για κάποιο χρονικό διάστημα.
  • Η χρήση της ρευστότητας της ΕΚΤ ύψους 104 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες παραμένει υπό τον σταθερό και καθημερινό έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Το περιθώριο του ELA εξαρτάται από τις ροές των καταθέσεων και μέχρι στιγμής παραμένει χωρίς περιορισμούς, λόγω της διαθεσιμότητας ενεχύρων (40-50 δισ. ευρώ).
  • Η ορατότητα για τις κυβερνητικές πολιτικές στον τραπεζικό κλάδο εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με όσους μίλησε η Goldman Sachs, μέχρι στιγμής, υπάρχει μικρή ορατότητα για το μέλλον πολιτικών που μπορούν να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση παραμένει μάλλον εποικοδομητικός, ενώ ταυτόχρονα ο SSM λειτουργεί ως παράγοντας διαφύλαξης του τραπεζικού συστήματος, από πολιτικές επιρροές.
«ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΚΑΙ «ΚΙΤΡΙΝΕΣ» ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ «ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ»
«Κόκκινες» και «κίτρινες» κάρτες μοίρασαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα σε πολλά από τα εισπρακτικά μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς και περιλαμβάνονται στη λίστα με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Τα τεχνικά κλιμάκια εξέτασαν με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάποιες από τις 22 φορολογικές παρεμβάσεις που πρότεινε η κυβέρνηση , ενώ σήμερα Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση.
Ήδη οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν αντιρρήσεις τόσο για την εισπρακτική απόδοση κάποιων μέτρων (έσοδα π.χ. από το συντονισμό του φορολογικού μηχανισμού) όσο και για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής (π.χ. η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών).
Μεγάλο ζητούμενο είναι το τι τελικά θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ ένα φόρο που έφερε στα δημόσια ταμεία το 2014 περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Για να ξεκαθαρισθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 θα πρέπει να αποσαφηνισθεί άμεσα το εάν ο φόρος θα διατηρηθεί ως έχει ή θα αντικατασταθεί. Εάν ισχύσει το δεύτερο θα πρέπει να ενημερωθούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το νέο φόρο ακινήτων και τα έσοδα που αναμένεται να αποδώσει.
Σημειώνεται πως τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πήραν χθες για πρώτη φορά τη λίστα «Βαρουφάκη» στα χέρια τους και  – παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – επιχείρησαν και την τεχνοκρατική (από ελληνικής πλευράς) αποτίμηση των μέτρων.
Στις διαπραγματεύσεις επί των φορολογικών μετέχει και ο Άγγελος Κούρος, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη  και ειδικός επί φορολογικών θεμάτων.
Σημειώνεται πως στο σκέλος των εσόδων η ελληνικά λίστα προβλέπει τα εξής:
  • Έσοδα 725 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού.
  • Έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
  • Έσοδα 600 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
  • Έσοδα 270 εκατ. ευρώ από τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων.
  • Έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος.Έσοδα 225 εκατ. ευρώ από την σύσφιγξη του μηχανισμού είσπραξης φόρων.
  • Έσοδα 250 εκατ. ευρώ από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και του λαθρεμπορίου καπνού.
  • Έσοδα 200 εκατ. ευρώ από τις νέες άδειες για τα διαδικτυακά παίγνια.
  • Έσοδα 350 εκατ. ευρώ από τους δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης.
Ο χρόνος πάντως πιέζει καθώς αύριο Τετάρτη το βράδυ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα προκειμένου να περάσουν με τις οικογένειες τους τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών. Θα επιστρέψουν δε  ξανά από την επόμενη εβδομάδα.
Θανάσης Κουκάκης
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: