Bremmer: Η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ




Ο Επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών "χάλασαν  ανεπανόρθωτα." Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος εξελίσσεται  σε μια νέα παγκόσμια τάξη, και ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του, στο "Bloomberg" ο  πρόεδρος και ιδρυτής της Eurasia Group σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια όλο και πιο ξεκάθαρα έχουν ορατές διαφορές στην αξιολόγηση της ουκρανικής κρίσης και τα  Αμερικανικά  "γεράκια" έχουν οριστεί σε περαιτέρω αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ενώ στην  Ευρώπη θα  επιδιώξουν την επίλυση της σύγκρουσης.


Η πιο ηχηρή  δήλωση μεταξύ των σχολίων του  Bremmer ήταν σχετικά  με μια πιθανή ελληνική έξοδο από το ΝΑΤΟ, εάν ο συνασπισμός  του  ΣΥΡΙΖΑ κατά τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία. Ο Bremmer άγγιξε και  άλλα θέματα που απασχολούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης: ".  Η Εξαφάνιση του Βλαντιμίρ Πούτιν» και η δολοφονία του Boris Nemtsov.

Ο IAN Bremmer,   (γεννημένος 12 Νοέμ 1969) είναι ένας Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ         ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Eurasia Group

IAN BREMMER
Σημειώστε τα σχόλια του Φιλίππου Breedlove, διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Πρόσφατα έκανε  πολύ σκληρές δηλώσεις για το πόσο πολλοί Ρώσοι στρατιώτες και Ρωσικά Τανκς  και ούτω καθ εξής, βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, όλοι  αρκετά έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία παρέχει υποστήριξη στις περιοχές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί στην  Ουκρανία.

Ωστόσο,  αυτό το σχόλιο από τη Γερμανία και τη Γαλλία  ακούγεται απολύτως με διαφορετική εκδοχή. Λένε ότι οι πληροφορίες των μυστικών τους υπηρεσιών  δεν επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ακούγονται από  τον Breedlove.

Παρόμοιες διαφωνίες  οδηγούν σε μια σφήνα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Πολλοί πολιτικοί και στρατιωτικοί στις ΗΠΑ καθοδηγούνται μόνο από τις δηλώσεις του Κίεβου  και έτσι απλά τις αποδέχονται. Είναι προφανές ότι, στην Ευρώπη, μάλλον προσαρμόζονται στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί  θέλουν  να βρουν  έναν τρόπο για να άρουν τις κυρώσεις που εφαρμόζονται εναντίον της Ρωσίας και από τη Ρωσία, επειδή όλα αυτά προξενούν ζημιά στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Πούτιν προσπαθεί συνειδητά να σπείρει διχόνοια   μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ και, αξίζει την αναγνώριση, οι προσπάθειες του δεν είναι  καθόλου  ανεπιτυχείς.  Κατά τη γνώμη μου, αν δεν είχε γίνει το ατύχημα του Boeing MH-17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών , η Γερμανία με την  παρούσα κατάσταση, θα είχε ακυρώσει τις  κυρώσεις όσον αφορά τη Ρωσία.

Επιπλέον, εξετάζοντας τη θέση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας δηλώνει ανοιχτά ότι στην εξουσία του  Κιέβου ήρθαν  οι νεο-ναζί, και αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική επικράτεια. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα βγεί από τη ζώνη του ευρώ. Κοιτάξτε την κατάσταση γενικότερα: εάν ο  συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ  θα παραμείνει στην εξουσία, νομίζω, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία παίζει επιδέξια τις ευρωπαϊκές αντιφάσεις  κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.


Κατά τη γνώμη μου, ο Πούτιν δεν  "διασκεδάζει" παίζοντας  αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι. Μάλλον, αυτός είναι σοβαρά τσαντισμένος με ό, τι συνέβη στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Από τη μία πλευρά, στοιχημάτισε  ότι η υποστήριξη της Ρωσίας για τις περιφέρειες των επαναστατών της Ουκρανίας θα είναι μια δημοφιλές απόφαση μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού. Αλλά από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε μετά βίας να αναμένει  ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωνόταν  κατά 50%. Και εκτός αυτού, μετά βίας ανέμενε ότι κάποιος θα σκότωνε τον  Nemtsov ακριβώς δίπλα στα τείχη του Κρεμλίνου. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο λόγος για την μάλλον μακρά "εξαφάνιση" του. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία, ελπίζουν  ότι Vladimir Putin θα συνεχίσει να καθορίζει  την ανάπτυξη της χώρας, αλλά στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε ότι κάποιος έδωσε παραγγελιά για τον Nemtsov τον πολιτικό μετά  από τον Πούτιν και χρειαζόταν να κατανοηθεί  αυτή η κατάσταση.

Όσον αφορά τις συχνές αιφνίδιες  διδασκαλίες/παρεμβάσεις  από τη Ρωσία, νομίζω ότι αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ από τον ίδιο τον  Πούτιν. Κάνει σαφές ότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Βρεθήκαμε σε μια κατάσταση όπου οι  σχέσεις  μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας αμετάκλητα έχουν  καταστραφεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Η Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για την παγκόσμια σκηνή. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η  εξισορρόπηση μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, αλλά τώρα όλο και περισσότερο κλίνει προς μια στενότερη σχέση με την Κίνα.  Ο προσανατολισμός στη συνεργασία της  με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον σε λειτουργία. Μακροπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγές στην καθιερωμένη παγκόσμια τάξη. Έχουμε ήδη δει την επαύριο της κρίσης. Η μορφή του "G20" χάνει στην πραγματικότητα το πραγματικό του νόημα, η πρώην παγκόσμια τάξη καταρρέει μπροστά στα μάτια μας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Bremmer είναι ένας από τους πιο έγκυρους ειδικούς για θέματα αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και την αξιολόγηση των παγκόσμιων  πολιτικών  κινδύνων . Το 2011, το περιοδικό Economist τον αποκάλεσε «ανερχόμενο γκουρού» σε θέματα γεωπολιτικής. Είναι επίσης ο συγγραφέας πολλών βιβλίων best-seller στις Ηνωμένες Πολιτείες («Κάθε έθνος για τον εαυτό του: Οι νικητές και οι χαμένοι σε έναν G-Zero Κόσμο», «Το τέλος της ελεύθερης αγοράς: Ποιος κερδίζει τον πόλεμο μεταξύ κρατών και Οργανισμών», κ.λπ.).

http://www.vestifinance.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: