Πηγή: EPA/Vostock-photo |
Μόλις μερικές ημέρες πρίν από την ιδιαιτέρως σημαντική επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας στην ατζέντα του ως ένα από τα βασικά θέματα συζητήσεων, την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας — Ρωσίας.
Εξαιτερικά θετική χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την επίσκεψή του στη Μόσχα και ειδικά τις επαφές του με τις ηγεσίες του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και του ενεργειακού κολοσσού, Gazprom. Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι η Ελλάδα θα εξετάσει σοβαρά το ζήτημα του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει υποθαλάσσια (Μαύρη Θάλασσα) στην Τουρκία και θα καταλήγει στα σύνορα Τουρκίας — Ελλάδας.
Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξής του.
ΕΡ: Πώς αποτιμάτε τις συναντήσεις που είχατε στη Μόσχα αυτές τις μέρες;
ΑΠ: Οι συναντήσεις μου, ιδιαίτερα με τον κύριο Μίλερ (σ.σ. επικεφαλής της Gazprom), αλλά πρώτα απ΄όλα με τον κύριο Νόβακ, υπουργό Ενέργειας, ήταν πάρα πολύ ουσιαστικές, εξαιρετικά εποικοδομητικές, και θα έλεγα ότι ανοίγουν ένα νεό κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών και της περιοχής μας. Πιστεύω επίσης ότι συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε μια κρίσιμη φάση για την Ευρώπη, πράγμα που υποβοηθάει σημαντικά τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή μας, και τη βελτίωση των πολιτικοοικονομικών συσχετισμών προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής.
Αγωγός στα ελληνοτουρκικά σύνορα
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, το Δεκέμβριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι σταματάει το σχέδιο για το αγωγό South Stream. Λίγες μέρες αργότερα, είπε ότι θα κατασκευαστεί ενας καινούριος αγωγός φυσικού αεριού που θα σταματάει στα σύνορα της Τουρκίας - Ελλάδος. Τι σημαίνει αυτός ο αγωγός για την Αθήνα, και πώς θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει η Ελλάδα;
ΑΠ: Γι' αυτό το θέμα υπήρξαν αρκετές σκέψεις και προτάσεις από τη ρωσική πλευρά προκειμένου ο αγωγός που θα φτάσει τα ανατολικά σύνορα (της Ελλάδος), να συνεχίσει η πορεία του μέσα από ελληνικό έδαφος, και να κατευθυνθεί μέσω της Σερβίας προς την Κεντρική Ευρώπη. Εμείς θα εξετάσουμε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες, και η κυβέρνησή μας θα δει συνολικά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ουσιαστική συνεργασία με τη ρώσικη πλευρά. Αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω επισήμως κάτι περισσότερο σε σχέση με το ρώσικο αγωγό που θα έρθει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο μύθος του αμερικάνικου υγροποιημένου
ΕΡ: Αυτές τις μέρες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συζητείται το θέμα του υγροποιημένου αερίου, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει το υγροποιημένο άεριο εναλλακτική λύση για την Ευρώπη, ώστε να σταματήσει να παίρνει αέριο από τη Ρωσία;
ΑΠ: Σε καμία περίπτωση αυτό το αμερικάνικο υγροποιημένο άεριο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Νομίζω ότι η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι περισσότερο ένας τακτικός ελιγμός, που θέλει να βοηθήσει την ενεργειακή απομόνωση της Ρωσίας -και γενικότερα, θα έλεγα- τα αντιρώσικα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων των ΗΠΑ. Η ροή του ρώσικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι απαραίτητη για να καλύψει τις ανάγκες της, είναι και συμφέρουσα, θα έλεγα, για την Ευρώπη. Επομένως, από αυτή την άποψη, έτσι είναι η κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου