© AFP 2015/ Angelos Tzortzinis |
Αυτά τα θέματα μπορούν να συζητηθούν κατά την προσεχή επίσκεψη στις 15 - 16 Απριλίου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδα Πάνου Καμμένου στη Ρωσία, πιστεύει ο καθηγητής της γεω-στρατηγικής στο Κολέγιο της Εθνικής Άμυνας Ηλίας Ηλιόπουλος.
Αθήνα, 14 Απριλίου - RIA Novosti, Gennady Melnik. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να καθιερώσει στενότερη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία, ιδίως, η Αθήνα θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία, εάν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιεί τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή της γεω-στρατηγικής στο Κολέγιο της Εθνικής Άμυνας (του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Colledge) Ηλία Ηλιόπουλο.
Χαιρετίζω την επίσκεψη του Υπουργού στη Ρωσία, και πιστεύω ότι έχει μεγάλη πολιτική και συμβολική σημασία. Η Ρωσία δέχεται έναν ανεξήγητο πόλεμο από την Δύση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως οι κυρώσεις, οι οποίες είναι απολύτως παράνομες από την άποψη του διεθνούς δικαίου, η προπαγάνδα του πόλεμου , ο ψυχολογικός και οικονομικός πόλεμος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης, εναντίον του ρωσικού κράτους και του ρωσικού λαού. Σε αυτή την εποχή που γίνονται επαφές, επισκέψεις, επικοινωνίες εκ μέρους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με την Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εν λόγω εντάσεων ", όπου την ευθύνη για την αύξηση της έντασης έχει μόνο η δυτική πλευρά, σύμφωνα με τον Ηλιόπουλο .
Ο Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός άμυνας στη Ρωσία θα βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μετά την «ιστορική» επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
<<Η επίσκεψη αυτή έχει μεγάλη πολιτική σημασία και είναι σημαντική. Όσον αφορά την άμυνα και την επίσκεψη του Καμμένου, πιστεύω ότι στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πάμε κοντά με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας, αμυντικής πολιτικής, αμυντικής τεχνολογίας, αμυντικής συνεργασίας και Αμυντικής διπλωματίας. Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε, είναι η μόνη χώρα στο ΝΑΤΟ, η οποία πριν από μερικά χρόνια είχε ρωσικά αμυντικά συστήματα, και εξαιρετικής ποιότητας. Η Εναέρια άμυνα της Ελλάδας βασίζεται πάρα πολύ σε ρωσικά οπλικά συστήματα>>, είπε ο Ηλιόπουλος.
Κατά την άποψή του, ο Καμμένος θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιτύχει την Ρωσική υποστήριξη για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων. «Και αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως. Αυτά τα συστήματα έχουν κάποια σοβαρά προβλήματα, και όχι λόγω της ρωσικής πλευράς, και δεδομένου ότι οι προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις απλά τα χρησιμοποιούσαν και, υπό την πίεση από τη Δύση, έχει υποτιμηθεί η αξία της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού τους , "είπε ο εμπειρογνώμονας.
Όσον αφορά τις δυνητικές αγορές αμυντικού υλικού, τώρα, κατά τη γνώμη του, η ελληνική πλευρά μπορεί να κάνει ελάχιστα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να «κλείσει εντελώς το παράθυρο."
"Αντίθετα, η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι το ρωσικό σύστημα είναι το καλύτερο και το πιο αξιόπιστο και όχι μόνο για τεχνικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς λόγους Ξέρετε τι εννοώ,.." - Είπε ο Ηλιόπουλος.
<<Νομίζω ότι ο Έλληνας υπουργός άμυνας και ο Ρώσος ομόλογός του θα διερευνήσουν τις δυνατότητες για την συντήρηση των οπλικών συστημάτων, κυρίως των αντιαεροπορικών, τα οποία έχει στο οπλοστάσιό της , η Ελλάδα, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών >>, - είπε.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο ίδιος μπορεί να φανταστεί ότι θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο της χρήσης των Ελληνικών στρατιωτικών βάσεων από τους Ρώσους.
"Και γιατί όχι; 25 χρόνια έχουν περάσει από την πτώση του κομμουνισμού. Θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, ήρεμα, με ρεαλιστικές συνθήκες σχετικά με τη χορήγηση από την Ελλάδα των παροχών και τη χρήση των βάσεων, του στρατού, του Ναυτικού, της αεροπορίας, όπως και στο Αιγαίο Πέλαγος, στο κεντρικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, τον έλεγχο σε κάθε περιοχή του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κέρκυρα, και τα Επτάνησα οφείλουν την απελευθέρωσή τους στον Ουσακώφ Fedor, ήταν μια από τις λαμπρότερες στιγμές της ναυτικής ιστορίας ", είπε ο επιστήμονας.
Σημείωσε ότι αυτό δεν απαγορεύεται από τους νόμους ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από κανένα διεθνή οργανισμό. "Κανένα διεθνές καταστατικό δεν απαγορεύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Ηλιόπουλος.
"Και μπορούμε σήμερα, 25 χρόνια μετά την επίσημη λήξη του ψυχρού πολέμου, να δούμε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάει μπροστά και να παρέχει συγκεκριμένες εξουσίες, βοήθεια, εργαλεία, δυναμικότητα της ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως ήταν στο παρελθόν στις Κυκλάδες, σε στρατιωτικές βάσεις, στο ναυτικό, . στο βόρειο τμήμα και το κεντρικό τμήμα του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα όπως στη Λέρο για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά νησιά που έχουν στρατηγική σημασία », - είπε ο επιστήμονας.
Είναι σίγουρος ότι είναι πολύ σημαντικό για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, του τζιχάντ, η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, και ευρέως στην Μέση Ανατολή και ούτω καθεξής.
"Δεν νομίζω ότι κανείς στη Δύση θα έχει πρόβλημα με αυτό», - κατέληξε στο συμπέρασμα Ηλιόπουλος.
Η Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου στη Μόσχα είναι προγραμματισμένη για τις 15 και 16 Απριλίου. Αναμένεται ότι θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, θα συμμετάσχει σε μια διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια.
Στις επερχόμενες συνομιλίες μπορούν να συζητηθούν θέματα για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα όπλα και τον εξοπλισμό που παράγεται στη Ρωσία, με τον οποίο είναι εξοπλισμένη η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για το σύστημα αεράμυνας, τους αντιαρματικούς πυραύλους, τα πλοία, τα αερόστρωμνα τύπου "Bison".
Τον Δεκέμβριο του 2014, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας υπέγραψε μια σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια ανταλλακτικών για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας "Tor-M1» και «Osa-AKM". Ωστόσο, για παράδειγμα, για τους S-300, τα "Bison", και για αντιαρματικά Kornet, χρήσιμα μέρη δεν έχουν αγορασθεί.
http://ria.ru/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου