ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΤΡΙΤΗ 26-5-2015
Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ*
Ας αρχίσουμε με ένα δύσκολο ερώτημα. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοκρατική και το ευρώ το κοινό μας νόμισμα; Και ας απαντήσουμε καταφατικά για να μην ενοχληθούν οι εγχώριοι Βαλκάνιοι ευρωπαϊστές. Τότε γιατί η ευρωπαϊκή ελίτ δυσανασχετεί με την ετυμηγορία ενός λαού που απέδωσε αυτή η κυβέρνηση; Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά τουλάχιστον εγκρίθηκε από περίπου ένα 36,50% των ψηφοφόρων, όπως και αυτό των ΑΝ.ΕΛΛ. με ένα 5%. Τα δύο κόμματα σχημάτισαν πλειοψηφία στη Βουλή και συγκρότησαν κυβέρνηση. Αυτό δεν έπρεπε να είναι σεβαστό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας; Με την κοινή λογική του «κυρίαρχου λαού» θα έπρεπε να το είχαν αποδεχτεί. Και όμως όχι. Το τι λέει ο λαός δεν έχει πια καμία σημασία για το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο . Τα κέρδη είναι που μετρούν, όχι οι άνθρωποι και οι λαοί. Και όποια χώρα ξεφεύγει από αυτόν το κανόνα πρέπει ή να αλλάξει κυβέρνηση ή την εκλεγμένη κυβέρνηση, αν θέλει να νέμεται τα καλά της εξουσίας, πρέπει να υποταχθεί πλήρως σε όλα και να πάει αντίθετα στις διακηρύξεις της.
Το ευρώ δεν είναι εθνικό νόμισμα. Είναι συνάλλαγμαμεταμφιεσμένο γερμανικό μάρκο. Η Γερμανία, πρώτη εξαγωγική χώρα της Ευρώπης, θέλει να πληρώνεται με το δικό της νόμισμα. Και τα κατάφερε. Εμείς ως χώρα γιατί πρέπει να έχουμε το ευρώ ταμπού, ενώ η πρώην Μεγάλη Βρετανία έχει ακόμα το εθνικό της νόμισμα, όπως βέβαια και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. που είναι εκτός ευρωζώνης; Στην πράξη, κανείς δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα έξω από την Ε.Ε. ούτε από το ευρώ, γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία με αυτή τη πρόβλεψη. Άρα αυτό που παίζεται για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρο: ή ρήξη ή υποταγή άνευ όρων. Ο έντιμος συμβιβασμός μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο. Είναι σαν να παραδέχεσαι πως αυτός ο αρπαχτικό καπιταλισμός, που κυριαρχεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο, είναι σε θέση να πει «Σύμφωνοι. Οι άνθρωπο πάνω από τα κέρδη». Αλλά αν ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο, θα δούμε πως οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν πια καμία αξία. Δείτε Μέση Ανατολή, Αφρική, Μεσόγειο κ.λπ.
Το τι θα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα θα φανεί τις επόμενες μέρες. Αν και μπορεί να κάνουμε κάποιες δυσάρεστες προβλέψεις ας αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν. Γιατί υπάρχουν και οι λαοί της Ευρώπης, που έχουν τον τελευταίο λόγο. Όπως οι πρωτοβουλίες που παίρνονται στην Ευρώπη για μια άλλη οικονομία, που λέγεται συνεταιριστική, που δεν έχει σκοπό το κέρδος, αλλά τα δημιουργία θέσεων εργασίας. Ας ρίξουμε μια ματιά στην Ευρώπη, αλλά και στην γειτονική Τουρκία. Αναρίθμητα είναι τα εργοστάσια που κλείνουν σε όλη την Ευρώπη, γιατί δεν θεωρούν το κέρδος του ικανοποιητικό. Όχι ότι ήταν ζημιογόνα. Αλλά άλλο είναι να πληρώνεις μισθούς Λετονία και άλλο Σουηδίας. Δεν είναι όμως το ίδι για τους εργαζόμενους που αρκούνται στο μεροκάματο τους. Η κρίση του 2008 χτύπησε ανελέητα τη Νότια Ευρώπη, δηλαδή τους PIGS(γουρούνια). Έτσι βαφτίστηκαν από τον πλούσιο Βορρά η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Και η ανεργία κάλπαζε. Και ήρθε η στιγμή για πρωτοβουλίες από τα κάτω. Οι εργαζόμενοι πήραν τις επιχειρήσεις στα χέρια τους και αρνήθηκαν να δώσουν το… φιλί του θανάτου στην εργασία τους. Άλλοι με διαπραγματεύσεις, άλλοι με καταλήψεις – έτσι έχουμε σήμερα περίπου 500 επιχειρήσεις που είναι αυτοδιαχειριζόμενες.
Η μεγάλη πλειονότητα αυτών είναι στην Ισπανία. Ακολουθούν ΓαλλίαΙταλίαΕλλάδα(ΜΕ ΒΙΟΜΕ και «Εφ. Συν.»)και έπεται η Τουρκία. Το 2014 συγκεντρώθηκαν στη Μασσαλία 200 αντιπρόσωποι από δώδεκα χώρες, ανάμεσα του και η πρωτοπόρος Αργεντινή , που διαθέτει πάνω από 300 επιχειρήσεις που βρίσκονται στα χέρι των εργαζομένων. Και αυτό κάτι δείχνει. Αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες από τα κάτω, δεν υπάρχει μέλλον. Το χρέος της Ελλάδας είναι μια γάγγραινα για τη χώρα. Όλο θα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει μέχρι να μας σκοτώσει όλους. Και εδώ χρειάζονται ρηξικέλευθες τομές. Π.χ. γιατί η ΕΡΤ, ύστερα από τόσον αγώνα, να μην περάσει στα χέρια των εργαζομένων, όπως και κάθε άλλη Δημόσια Επιχείρηση, και τα κέρδη να πηγαίνουν στην κοινωνία και όχι σους γκάνγκστερ του αρπακτικού κεφαλαίου;
Στην Ελλάδα οι συνεταιρισμοί δεν έχουν καλό όνομα. Είναι συνώνυμο της ρεμούλας και της απάτης.Πάντοτε υπάρχουν επιτήδειοι που έχουν εκπαιδευτεί στην πλεκτάνη, που διεισδύουν σε ένα κόσμο καλών προθέσεων και τελικά τα παίρνουν όλα. Αλλά αυτό δεν είναι νομοτέλεια. Αν λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία, οι πιθανότητες απάτης ελαχιστοποιούνται. Πολλές οι φωνές, πολλές και οι σκέψεις. Και αυτό δημιουργεί έναν έλεγχο. Το πρόβλημα αρχίζει με την ανάθεση των καθηκόντων σε αντιπρόσωπο. Και από εκεί και πέρα η απάτη θριαμβεύει. Και οι ασήμαντοι κυριαρχούν.
*Πηγή: ''Eφημρίδα των Συντακτών'' ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: