Παρ. 4/9/15
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΩΠΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ Ρ/Σ Alpha 989 ΚΑΙ ΤΟΥΣ Δ. ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ Γ. ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ
«Η τρόικα είναι πολύ χειρότερη από χούντα. Τώρα βέβαια έχουμε τέσσερις. Είναι πολύ χειρότερη, διότι καθορίζει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της ζωής μας. Ακόμα και το πότε θα ανοίξουν τα φαρμακεία ή το αν θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές θα το καθορίζει η τρόικα. Έχουμε φτάσει σε σημείο τέτοιας νεοαποικιοποίησης, ώστε το προτεκτοράτο να μην παίζει κανένα ρόλο και να μην έχει καμία αξία. Εκεί έχουμε καταντήσει πλέον. Συνώνυμο ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας. Αυτή, δυστυχώς, είναι η κατάσταση στην Ελλάδα».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ALPHA και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιοκαι Γιώργο Μελιγγώνη.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις επισήμανε ότι «έχουν καταρρεύσει, όπως έχει καταρρεύσει και ένα συστημικό πολιτικό σκηνικό», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλά συμφέροντα που θέλουν να υποβαθμίζουν, να υποεκτιμούν και να χαμηλώνουν τη «Λαϊκή Ενότητα». Δεν μας ενοχλεί αυτό. Θα περάσουν οι μέρες, θα ανοίξουν οι κάλπες και τότε η πραγματικότητα θα φανεί. Για άλλη μια φορά, οι δημοσκοπήσεις θα τρίβουν τα μάτια τους».
“Αυτή την ώρα οι Έλληνες πολίτες είναι στην ουσία σκλάβοι. Σκλάβοι αδίστακτων κηδεμόνων και εκβιαστών, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εξοντώνουν καθημερινά αυτή τη χώρα και τον ελληνικό λαό”, τόνισε σε άλλο σημείο ο Π. Λαφαζάνης.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – τόνισε ο Π. Λαφαζάνης - “Είμαστε ένα μέτωπο δυνάμεων που θέλει να σταματήσει τη λιτότητα, το ξεπούλημα της χώρας, τις νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις, τη φορολεηλασία, την εθνική υποτέλεια. Θέλουμε να βάλουμε τη χώρα σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Θέλουμε να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες, οι οποίες ξεζουμίζουν τον ελληνικό λαό και αποτελούν μια μεγάλη μαύρη τρύπα που απορροφούν δεκάδες δισ. ευρώ από τον φορολογούμενο πολίτη χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην οικονομία”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι “το νόμισμα αποτελεί ένα εργαλείο και ένα μέσο για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα για τη χώρα. Αν μπορούσαμε εντός ευρωζώνης να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, η ευρωζώνη έχει εξελιχθεί σε μια γερμανική οικονομική φυλακή, η οποία αποσυνθέτει και διαλύει τις κοινωνίες, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων χωρών”.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Ξεκινήσατε με αέρα στα πανιά σας, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το οποίο είχε διαφανεί τις πρώτες μέρες, κάπου έχει μπει φρένο.
Παν. Λαφαζάνης: Νομίζω ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Οι δημοσκοπήσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο γράφονται. Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταρρεύσει, όπως έχει καταρρεύσει και ένα συστημικό πολιτικό σκηνικό. Γιατί έχουν καταρρεύσει οι δημοσκοπήσεις;
Πρώτον, διότι δεν μπορούν να συλλάβουν τις διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία και πέφτουν συνεχώς έξω. Έπεσαν έξω σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και έπεσαν εντελώς έξω στο δημοψήφισμα. Εγώ βλέπω ότι ο φτωχός λαός και η νεολαία βλέπουν στις δημοσκοπήσεις ένα συστημικό κατασκεύασμα και δεν απαντούν στις ερωτήσεις, ενώ αν απαντήσουν, απαντούν ψεύτικα και ειρωνικά. Επομένως δεν συλλαμβάνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, δεν μπορούν να αποτυπώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία.
Δεύτερον, οι δημοσκοπήσεις δυστυχώς εντάσσονται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτή τη στιγμή, αν καταδείξουν, έστω και στοιχειωδώς, αυτό το οποίο αντιπροσωπεύει η «Λαϊκή Ενότητα» και δεν το υποβαθμίσουν, τότε καταρρέει όλο το μνημονιακό σκηνικό. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλά συμφέροντα που θέλουν να υποβαθμίζουν, να υποεκτιμούν και να χαμηλώνουν τη «Λαϊκή Ενότητα». Δεν μας ενοχλεί αυτό. Θα περάσουν οι μέρες, θα ανοίξουν οι κάλπες και τότε η πραγματικότητα θα φανεί. Για άλλη μια φορά, οι δημοσκόποι θα τρίβουν τα μάτια τους.
Δημοσιογράφος: Η «Λαϊκή Ενότητα» έχει «μαγιά» σε ολόκληρη την επικράτεια;
Παν. Λαφαζάνης: Βεβαίως έχουμε «μαγιά» παντού. Έχουμε οργανωμένους πυρήνες παντού και έχουμε και απήχηση παντού. Χαράζουμε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία, το οποίο δεν θέλει η Ελλάδα να ζει ταπεινωμένη και αναξιοπρεπής κάτω από τη μνημονιακή μπότα. Δεν θέλει να βλέπει την Ελλάδα να καταστρέφεται και να ερημώνει στο όνομα ότι, δήθεν, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ας μη γελιόμαστε, αυτή την ώρα οι Έλληνες πολίτες είναι στην ουσία σκλάβοι. Σκλάβοι αδίστακτων κηδεμόνων και εκβιαστών, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εξοντώνουν καθημερινά αυτή τη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Δημοσιογράφος: Το ζητούμενο είναι ποια είναι η εναλλακτική λύση.
Παν. Λαφαζάνης: Αυτά που ακούω για εναλλακτική λύση είναι τρομαχτικά πράγματα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση όταν ένας τόπος καταστρέφεται, ένας λαός εξοντώνεται και η νεολαία του παραδίδεται πρόσφυγας; Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα; Αυτά τα πράγματα τα άκουγα και σε άλλες περιόδους. Στη δικτατορία έλεγαν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και «οι Αμερικάνοι και οι ισχυροί της Ευρώπης υποστηρίζουν τη χούντα».
Δημοσιογράφος: Παρομοιάζετε την τρόικα με χούντα;
Παν. Λαφαζάνης: Η τρόικα είναι πολύ χειρότερη από χούντα. Τώρα βέβαια έχουμε τέσσερις. Είναι πολύ χειρότερη, διότι καθορίζει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της ζωής μας. Ακόμα και το πότε θα ανοίξουν τα φαρμακεία ή το αν θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές θα το καθορίζει η τρόικα. Έχουμε φτάσει σε σημείο νεοαποικιοποίησης, ώστε το προτεκτοράτο να μην παίζει κανένα ρόλο και να μην έχει καμία αξία. Εκεί έχουμε καταντήσει πλέον, συνώνυμο ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας. Αυτή, δυστυχώς, είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.
Είναι λοιπόν δυνατόν να λέγεται ότι δεν έχουμε εναλλακτική λύση; Ποια είναι η προοπτική αυτής της χώρας. Είμαστε ήδη σε μνημόνια τα πέντε τελευταία χρόνια και βαδίζουμε για άλλα τρία. Και στην Κατοχή, φαντάζομαι, τα ίδια θα έλεγαν. Υπάρχει μια γερμανική τάξη πραγμάτων σε όλη την Ευρώπη, άρα δεν έχουμε εναλλακτική λύση και να κάτσουμε στα αυγά μας.
Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις, υπάρχει μία σύγχυση γύρω από τις θέσεις του κόμματός σας. Πολλοί σας περιγράφουν ως κόμμα της δραχμής, δηλαδή ότι το βασικό πρόταγμα της «Λαϊκής Ενότητας» είναι η επιστροφή στη δραχμή. Άλλα στελέχη σας εμφανίζονται να υποβαθμίζουν το θέμα του νομίσματος και να λένε ότι το νόμισμα είναι απλώς ένα εργαλείο και αν μπορεί να καταργηθεί η λιτότητα χωρίς δραχμή παραμένουμε στο ευρώ. Άλλοι λένε ότι το θέμα δεν είναι το τι θέλει η «Λαϊκή Ενότητα» και ο Παν. Λαφαζάνης, αφού το ευρώ θα διαλυθεί έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Εν τέλει τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα του νομίσματος.
Όλα αυτά που λέτε είναι οι πολλές όψεις του ίδιο νομίσματος. Τα ίδια πράγματα λέγονται με άλλα λόγια. Βεβαίως δεν είμαστε κόμμα της δραχμής. Έλεος! Μπορεί ένα κόμμα να συγκροτείται στη βάση ενός νομίσματος; Αυτά τα κάνουν οι προπαγανδιστές της τρομοκρατίας και της τρομολαγνείας για να διαστρεβλώσουν, να λασπολογήσουν και να συκοφαντήσουν απέναντί μας, διότι είμαστε η μόνη απειλή στην μνημονιακή συναινετική τάξη πραγμάτων.
Είμαστε ένα μέτωπο δυνάμεων που θέλει να σταματήσει τη λιτότητα, το ξεπούλημα της χώρας, τις νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις, τη φορολεηλασία, την εθνική υποτέλεια. Θέλουμε να βάλουμε τη χώρα σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Θέλουμε να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες, οι οποίες ξεζουμίζουν τον ελληνικό λαό και αποτελούν μια μεγάλη μαύρη τρύπα που απορροφούν δεκάδες δισ. ευρώ από τον φορολογούμενο πολίτη χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην οικονομία.
Δημοσιογράφος: Εθνικοποίηση των τραπεζών σημαίνει και εθνικοποίηση των χρεών τους…
Παν. Λαφαζάνης: Οι τράπεζες δεν έχουν χρέη. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι οι τράπεζες δουλεύουν για ιδιοτελή συμφέροντα των τραπεζιτών και μια διαπλεκόμενη ολιγαρχία στην Ελλάδα. Δυστυχώς, δουλεύουν για να ζημιώνουν την ελληνική οικονομία και τον απλό φορολογούμενο διότι του απορροφούν δεκάδες δις. ευρώ κάθε τόσο για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Εμείς θέλουμε οι τράπεζες, κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και δημόσιο έλεγχο και προσανατολισμό, να δουλέψουν αποκλειστικά με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια. Νομίζουμε ότι αυτό είναι που θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό.
Επίσης θέλουμε να μην ξεπουληθούν οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλάμε τα λιμάνια μας. Πείτε μου μία χώρα με οποιοδήποτε καθεστώς που να πουλάει τα λιμάνια της και μάλιστα να τα πουλάει σε ξένα κρατικά συμφέροντα με φωτογραφικό τρόπο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις αλλά για επανακρατικοποιήσεις, σε ξένα, όμως, κράτη. Αυτό θέλουμε να ανακόψουμε.
Από κει και πέρα, θεωρούμε ότι το νόμισμα αποτελεί ένα εργαλείο και ένα μέσο για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα για τη χώρα. Αν μπορούσαμε εντός ευρωζώνης να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, η ευρωζώνη έχει εξελιχθεί σε μια γερμανική οικονομική φυλακή, η οποία αποσυνθέτει και διαλύει τις κοινωνίες, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων χωρών.
Δημοσιογράφος: Βλέπουμε ότι χώρες εκτός ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι πάρα πολύ διστακτικές. Κατά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα οφείλει να πάρει τις όποιες αποφάσεις εντός ευρωζώνης. Από την άλλη, ο Τσίπρας δήλωσε χθες σχετικά με τον αγωγό, ότι από την πλευρά μας, εννοώντας εσάς προσωπικά, υπήρξαν υπερβολές και αυταπάτες.
Παν. Λαφαζάνης: Εγώ δεν έκανα προσωπική πολιτική. Ότι έκανα το έκανα βεβαίως με πρωτοβουλίες και πάθος, γνωρίζοντας ότι επιδιώκω να αλλάξω τον προσανατολισμό της χώρας και να μην είναι ευρωατλαντικό οικόπεδο και να ανοίξει σε άλλους ορίζοντες τις σχεσεις της. Αυτά τα έκανα με τόλμη και αποφασιστικότητα, σε πλήρη γνώση με τον πρωθυπουργό της χώρας και συλλογικά της κυβέρνησης. Δεν έκανα, λοιπόν, καμία ενέργεια μόνος μου.
Δεύτερον, αυτό το οποίο επετεύχθη και το πέτυχα με πρωτοβουλία μου είναι μια διακρατική συμφωνία για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο, η οποία αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα. Είναι μια μεγάλη που θα αφορούσε και θα έπρεπε να μας αποφέρει τεράστια έσοδα κάθε χρόνο, ενεργειακά οφέλη και βεβαίως μια γεωστρατιγική αναβάθμιση.
Φοβάμαι ότι μετά τη νέα μνημονιακή συμφωνία, αυτή η υπόθεση μπορεί να πάει πίσω ή και να ναυαγήσει. Γνωρίζετε τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Προσωπικά αντιμετώπιζα καθημερινά επιθέσεις και πιέσεις από την πλευρά των Αμερικανών και των αντιδραστικών κύκλων της ΕΕ για αυτόν τον αγωγό, τον οποίο θεωρούσαν casus belli. Και αυτό διότι ο αγωγός ήταν ένα δείγμα ανεξαρτησίας για τη χώρα, ήταν ένα δείγμα στροφής και νέου προσανατολισμού για όλες τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Δημοσιογράφος: Πάντως είχε γίνει λόγος και για την προκαταβολή 5 δισ. που δεν ήρθε ποτέ.
Παν. Λαφαζάνης: Βεβαίως υπήρχε θέμα προκαταβολής, αλλά για να υπάρξει προκαταβολή έπρεπε να συστήσουμε την κοινή εταιρία με τη ρωσική πλευρά, η οποία θα ήταν 50% ελληνική και 50% ρωσική, για την κατασκευή του αγωγού, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό διότι χωρίς να βάλουμε εμείς ούτε ένα ευρώ θα είχαμε το 50% της διαχείρισης του αγωγού. Πρόκειται, δηλαδή, για μία πολύ θετική συμφωνία, η οποία δεν έχει προηγούμενο στα ευρωπαϊκά και, ενδεχομένως, τα παγκόσμια χρονικά.
Από κει και πέρα λοιπόν, αφού φτιάχναμε την εταιρία και μπαίναμε στη σύσταση εταιρίας για την κατασκευή του έργου και τη διαχείριση του, προφανώς θα μπορούσε και θα ερχόταν προκαταβολή έναντι των ωφελειών που θα είχε η εταιρία του δημοσίου που θα έμπαινε στο έργο.
Δημοσιογράφος: Αυτό το ποσό των 5 δισ. δεν το βγάλατε από το μυαλό σας…
Παν. Λαφαζάνης: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το ποσό. Ελέχθησαν πολλά ποσά, αυτό θα το συζητούσαμε. Εν πάσει περιπτώσει, όπως λέει μία λαϊκή ρήση, «κάποιου του χαρίζανε ένα γάιδαρο και αυτός τον κοίταγε στα δόντια». Εδώ είχαμε ένα έργο με τεράστια οφέλη για τη χώρα μας, με μία τεράστια αναβάθμιση της χώρας μας και εμείς θα τα χαλάγαμε σε ένα δευτερεύον θέμα;
Δημοσιογράφος: Διαισθάνεστε ότι ο Αλ. Τσίπρας έκανε πίσω;
Παν. Λαφαζάνης: Εγώ δεν διαισθάνομαι τίποτα. Εγώ λέω ότι υπάρχει συμφωνία. Η συμφωνία αυτή είναι άκρως επωφελής για τη χώρα και για την περιοχή μας και μπορεί να υλοποιηθεί αποφασιστικά και σε όλα τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί για να προχωρήσει αυτό το έργο, το οποίο έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Ρωσία, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Το δεύτερο, όσον αφορά τις δηλώσεις Λαβρόφ, εγώ δεν τα γνωρίζω, δεν ξέρω να υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι μια χώρα η οποία θέλει να υπερασπίσει τα συμφέροντά της, την επιβίωση του λαού της, πρέπει αυτή η ίδια να προχωρήσει τολμηρά μπροστά για να ανοίξει δρόμους. Κι αν προχωράει μπροστά για να ανοίξει δρόμους για το μέλλον της και την προοπτική της θα βρει και διεθνή στηρίγματα και διεθνείς συμμάχους. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές που πέρασε αυτή η χώρα, όταν ο ελληνικός λαός έμπαινε μπροστά για να ανοίξει καινούριους δρόμους, τα ίδια λέγονταν, δηλαδή «δεν θα βρούμε στηρίγματα, δεν θα βρούμε συμμάχους».
Οι σύμμαχοι δεν θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα για μας. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε, εμείς πρέπει να μπούμε μπροστά. Βεβαίως θα βρούμε και συμπαραστάτες και συμμάχους. Έτσι ανοίγονται δρόμοι.
Όσο, όμως, καθόμαστε κάτω από τη μνημονιακή μπότα και τη γερμανική κηδεμονία και συμπεριφερόμαστε ως «προτεκτοράτο» του ενός και του άλλου, ως «μπανανία» η οποία δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, να καθορίσει το μέλλον της, δεν έχει δυνατότητα να σταθεί η ίδια στα πόδια της, τότε ποιος μπορεί να μας βοηθήσει, ποιος θα στηρίξει μια τέτοια χώρα, ποιος θα στηρίξει ένα λαό ο οποίος δεν μπαίνει μπροστά να αγωνιστεί. Μπαίνει, βεβαίως, ο ελληνικός μπροστά, αλλά δυστυχώς μετά από κάθε εκλογική μάχη, μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις, ο λαός βλέπει ότι οι κυβερνήσεις που ανέδειξε για να τηρήσουν τη λαϊκή εντολή που έδωσε, κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως έγινε στις εκλογές, όπως έγινε και στο δημοψήφισμα.
Δημοσιογράφος: Μου κάνει εντύπωση αυτές τις μέρες, ότι δέχεστε κριτική και δυσπιστία στο πρόσωπό σας κυρίως από τα αριστερά. Από τη μία πλευρά είναι ο Περισσός και προσωπικά ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος κάνει λόγο για «λαφαζανιές» δηλαδή ότι λέτε μπαρούφες και από την άλλη πλευρά είναι η στάση του Μανώλη Γλέζου, η οποία μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη γιατί όλοι πιστεύαμε ότι την Πέμπτη (3/9) θα ανακοίνωνε ότι θα έρθει στη «Λαϊκή Ενότητα». Προχθές [Τετάρτη 2/9], ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε: «ο Παναγιώτης είναι φίλος μου αλλά πρέπει να πω ότι ήταν πάντα παρα τω αρχηγώ».
Παν. Λαφαζάνης: Αν καθίσω να σχολιάσω το τι λέει ο καθένας, θα θέλαμε δέκα προεκλογικές εκστρατείες, διότι όλα τα βέλη στρέφονται τώρα σε βάρος της «Λαϊκής Ενότητας» και στο πρόσωπό μου. Το βλέπετε σε όλα τα πάνελ, σε όλες τις συζητήσεις, το επίκεντρο όλων των επιθέσεων είναι η «Λαϊκή Ενότητα». Βάλλεται η «Λαϊκή Ενότητα» από το ευρωπαϊκό αντιδραστικό κατεστημένο, από την εγχώρια κατεστημένη οικονομική και πολιτική τάξη. Ξέρουν όλοι ότι αν η «Λαϊκή Ενότητα» πάει ψηλά, διαλύεται το μνημονιακό σχέδιο για τη χώρα, διότι εμείς δεν είμαστε απλώς αντιμνημονιακή δύναμη αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και θα τα εφαρμόσουμε. Βαλλόμαστε και από ορισμένες πλευρές της Αριστεράς, αδικαιολόγητα, διότι σήμερα θα έπρεπε να υπάρχει ένα μεγάλο κοινό ενιαίο μέτωπο όλων των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων για να σπάσουμε το μνημονιακό τείχος και να ανοίξουμε προοδευτικούς δρόμους. Αυτό έπρεπε να ισχύει σήμερα και να είναι η βασική κατεύθυνση και ο βασικός προσανατολισμός.
Αυτό δείχνει ότι η «Λαϊκή Ενότητα» είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει ρεαλιστική εναλλακτική λύση, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος. Η «Λαϊκή Ενότητα» είναι αυτή η δύναμη που ανοίγει ενωτικούς δρόμους στον προοδευτικό χώρο. Η «Λαϊκή Ενότητα» είναι η δύναμη αυτή που θίγει και ενοχλεί τα άνομα αυτά συμφέροντα που έχουν καθηλώσει τη χώρα και την έχουν φέρει σε αυτό το σημείο.
Γι’ αυτό εμείς δεν πτοούμαστε από τις επιθέσεις, προχωράμε αποφασιστικά και τολμηρά μπροστά και βεβαίως δεν θα απαντάμε σε όλες αυτές τις ιστορίες για αγρίους, ακόμα και σε προσωπικές κακεντρέχειες που αναφέρονται στο πρόσωπό μου, απρεπέστατες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ένα σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό αγώνα.
Από κει και πέρα, ο Μανώλης Γλέζος είναι μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση. Ο Μ. Γλέζος καταθέτει ελεύθερα και ευθαρσώς την άποψή του, η οποία είναι απολύτως σεβαστή. Τον τιμούμε τον Μ. Γλέζο, ο οποίος είναι ένα μεγάλο σύμβολο αντίστασης για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για τον κόσμο θα έλεγα. Ο Μ. Γλέζος θα κάνει τις επιλογές του. Εμείς είμαστε σε διάλογο μαζί του και πιστεύουμε ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξει θετικά, συμπορευόμενος με τη «Λαϊκή Ενότητα». Αυτή είναι η πρόσκλησή μας, αυτή είναι διάθεσή μας και η επιθυμία μας. Ο Μ. Γλέζος θα κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τον ελληνικό λαό και τον τόπο και εμείς θα το σεβαστούμε απολύτως.
Δημοσιογράφος: Στους συντρόφους του ΚΚΕ, τί απαντά ο Π. Λαφαζάνης;
Παν. Λαφαζάνης: Θα έλεγα ότι ο δρόμος που ακολουθούν είναι πάλι λάθος, για άλλη μια φορά. Δεν αφουγκράζονται τι θέλει σήμερα ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος και ο ελληνικός λαός. Αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός λαός θέλει να απαλλαγεί από τη λεηλασία και τη ληστεία που υφίσταται. Εμείς πρέπει να μπούμε μπροστά αυτή την ώρα, σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτό το μέτωπο. Αυτή είναι η αιχμή του αγώνα μας, αυτό είναι το διακύβευμα της συγκυρίας. Από κει και πέρα θα λυθούν και όλα τα άλλα θέματα. Δεν ταυτιζόμαστε με το ΚΚΕ, έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και στρατηγικές διαφορές. Όμως, δεν έχουμε μόνο διαφορές, υπάρχει και η συγκυρία, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, υπάρχουν κατακτήσεις αιώνων του ελληνικού λαού και των εργαζομένων που διαλύονται, υπάρχει μία χώρα που ληστεύεται και ξεπουλιέται.
Η Αριστερά πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή για να αντισταθεί σε αυτή την κατάσταση και είναι η κατεξοχήν παράταξη που μπορεί και πρέπει να το κάνει. Εμείς αυτή την ενωτική πρόσκληση απευθύνουμε.
ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ! ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η πρότασή μας είναι να τελειώσουμε με τα μνημόνια. Να τελειώσουμε με τη λιτότητα και να στηρίξουμε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Τα μνημόνια ακυρώνονται και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι ακυρώνονται, με κανονικές, θεσμικές, κοινοβουλευτικές, δημοκρατικές διαδικασίες και αυτές έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνησή μας και όχι να πάει σε ένα δρόμο, δυστυχώς ένα δρόμο καταστροφικό, να υπογράψει και ένα νέο, τρίτο μνημόνιο» είπε ο Π. Λαφαζάνης.
«Η Ελλάδα είχε εναλλακτική λύση, έχει εναλλακτική λύση και θα έχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια. Αλίμονο, εάν η σκλαβιά, θεωρείτο μονόδρομος. Αλίμονο εάν η υποταγή, η κηδεμονία, η νεοαποικιοποίηση ήταν ο μονόδρομος λαών και χωρών».
Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η απελθούσα κυβέρνηση θα μπορούσε πιο εύκολα να κινηθεί σε αυτή την «εναλλακτική» λύση που προτείνει ο ίδιος, αντί της επιλογής που επιλέχθηκε, ο Π. Λαφαζάνης απάντησε:
«Καταρχήν, κανένας δρόμος και καμία επιλογή, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν είναι εύκολος, ούτε εγώ έχω στο τσεπάκι μου τη μαγική συνταγή για να υποδεικνύω εύκολους δρόμους. Αν δεν ακολούθησε ο Αλέξης ο Τσίπρας μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στο νέο μνημόνιο, το γιατί, θα τον ρωτήσετε πρώτα τον ίδιο. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο δρόμος, ο εναλλακτικός δρόμος προϋπέθετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έπρεπε να διακινδυνεύσει τη σύγκρουση με το κυρίαρχο κατεστημένο μπλοκ της ΕΕ και κυρίως το κατεστημένο της Γερμανίας. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα η κυβέρνηση τελικά επέλεξε το μνημόνιο και όχι τη διακινδύνευση μιας σύγκρουσης με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και το ενδεχόμενο, μιας εναλλακτικής λύσης που μπορούσε να οδηγήσει κι έξω από την ευρωζώνη. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα η επιλογή υπήρξε μνημόνιο. Κι αυτό ήταν, είναι ένα ιστορικό, ένα τραγικό λάθος για τη χώρα, διότι τα μνημόνια δεν έχουν τέλος. Με τα μνημόνια το μόνο που πετυχαίνει κανείς είναι να καταστρέφει όλο και περισσότερο αυτόν τον τόπο και να εξουθενώνει τον λαό μας χωρίς καμία ελπίδα και χωρίς καμία προοπτική» σημείωσε.
«Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι ένας ανθόσπαρτος δρόμος, αλλά πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία και η καταστροφολογία και η δαιμονολογία γύρω από την έξοδο» πρόσθεσε ο Π. Λαφαζάνης.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας υπογράμμισε ότι πρέπει «να τελειώσουμε με τα μνημόνια και τη λιτότητα», να στηριχθούν «μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες», να ανακοπούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να υποστηριχθούν οι στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις και να ανασυγκροτηθούν, να στηριχθεί και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, να προστατευτούν οι εργατικές κατακτήσεις, να σταματήσει η πολιτική υποτέλειας και υποδούλωσης», και να εγκαταλειφθεί η λογική της «φορολεηλασίας» που, όπως είπε, αντί να φέρνει έσοδα στο δημόσιο, φέρνει ύφεση, περισσότερα δημοσιονομικά προβλήματα και «άρα νέα μέτρα σε έναν απέραντο φαύλο κύκλο».
«Αν μπορούσαν αυτά τα πράγματα να γίνουν εντός ευρώ εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, δεν έχουμε φετίχ με τα νομίσματα. Αλλά δυστυχώς η ευρωζώνη και το ευρώ δεν συνιστά απλώς ένα νόμισμα. Αυτό που αντιπροσωπεύει είναι ένα σκληρό μονεταριστικό νεοφιλελεύθερο αντικοινωνικό πρόγραμμα, που στην περίπτωση της Ελλάδας, εκφράζεται με νεοαποικιακά μνημονιακά προγράμματα», είπε ο Π. Λαφαζάνης και συνέχισε:
«Καταρχήν, κανένας δρόμος και καμία επιλογή, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν είναι εύκολος, ούτε εγώ έχω στο τσεπάκι μου τη μαγική συνταγή για να υποδεικνύω εύκολους δρόμους. Αν δεν ακολούθησε ο Αλέξης ο Τσίπρας μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στο νέο μνημόνιο, το γιατί, θα τον ρωτήσετε πρώτα τον ίδιο. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο δρόμος, ο εναλλακτικός δρόμος προϋπέθετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έπρεπε να διακινδυνεύσει τη σύγκρουση με το κυρίαρχο κατεστημένο μπλοκ της ΕΕ και κυρίως το κατεστημένο της Γερμανίας. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα η κυβέρνηση τελικά επέλεξε το μνημόνιο και όχι τη διακινδύνευση μιας σύγκρουσης με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και το ενδεχόμενο, μιας εναλλακτικής λύσης που μπορούσε να οδηγήσει κι έξω από την ευρωζώνη. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα η επιλογή υπήρξε μνημόνιο. Κι αυτό ήταν, είναι ένα ιστορικό, ένα τραγικό λάθος για τη χώρα, διότι τα μνημόνια δεν έχουν τέλος. Με τα μνημόνια το μόνο που πετυχαίνει κανείς είναι να καταστρέφει όλο και περισσότερο αυτόν τον τόπο και να εξουθενώνει τον λαό μας χωρίς καμία ελπίδα και χωρίς καμία προοπτική» σημείωσε.
«Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι ένας ανθόσπαρτος δρόμος, αλλά πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία και η καταστροφολογία και η δαιμονολογία γύρω από την έξοδο» πρόσθεσε ο Π. Λαφαζάνης.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας υπογράμμισε ότι πρέπει «να τελειώσουμε με τα μνημόνια και τη λιτότητα», να στηριχθούν «μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες», να ανακοπούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να υποστηριχθούν οι στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις και να ανασυγκροτηθούν, να στηριχθεί και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, να προστατευτούν οι εργατικές κατακτήσεις, να σταματήσει η πολιτική υποτέλειας και υποδούλωσης», και να εγκαταλειφθεί η λογική της «φορολεηλασίας» που, όπως είπε, αντί να φέρνει έσοδα στο δημόσιο, φέρνει ύφεση, περισσότερα δημοσιονομικά προβλήματα και «άρα νέα μέτρα σε έναν απέραντο φαύλο κύκλο».
«Αν μπορούσαν αυτά τα πράγματα να γίνουν εντός ευρώ εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, δεν έχουμε φετίχ με τα νομίσματα. Αλλά δυστυχώς η ευρωζώνη και το ευρώ δεν συνιστά απλώς ένα νόμισμα. Αυτό που αντιπροσωπεύει είναι ένα σκληρό μονεταριστικό νεοφιλελεύθερο αντικοινωνικό πρόγραμμα, που στην περίπτωση της Ελλάδας, εκφράζεται με νεοαποικιακά μνημονιακά προγράμματα», είπε ο Π. Λαφαζάνης και συνέχισε:
«Προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στο εθνικό μας νόμισμα, να ανακτήσουμε την εθνική νομισματική μας κυριαρχία και μαζί και την κυριαρχία μας, προκειμένου να τονώσουμε την οικονομία μας, να προσφέρουμε ρευστότητα στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα για να μπούμε σε νέα τροχιά, για να μπούμε σε καινούργια αναπτυξιακή πορεία. Αν δεν τον κάνουμε αυτό, η μνημονιακή μπότα θα είναι πολλά χρόνια στη χώρα μας, χωρίς να μας δίνει καμία προοπτική».
ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου