«ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΜΕ. ΑΛΛΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΟΧΘΗ»



Εκτύπωση
Παρ. 18/9/15 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟΝ REAL FM ΚΑΙ ΣΤΟ Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ  
-ΕΡ.Είπατε χθες στη Θεσσαλονίκη ότι η Λαϊκή Ενότητα θα είναι μια μεγάλη θετική έκπληξη των εκλογών. Βλέπουμε όμως ταυτόχρονα όλες τις  δημοσκοπήσεις ότι δείχνουν ποσοστά γύρω στο 3% και λίγο παραπάνω. Που βασίζεται την αισιοδοξία σας ;  
- Π. Λαφαζανης: Εγώ τις δημοσκοπήσεις δεν τις υπολογίζω εδώ κα καιρό διότι δεν μπορούν να αποτυπώσουν τα μεγάλα ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας , ιδιαίτερα της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και γιατί παίζουν άσχημα πολιτικά παιχνίδια. Υπηρετούν συγκεκριμένες συστημικές σκοπιμότητες.    
-ΕΡ. Και γιατί γίνεται αυτό στη Λαϊκή Ενότητα ;  
-Π. Λαφαζανης: Γιατί η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη η οποία έχει ένα ρεαλιστικό εφαρμόσιμο εναλλακτικό αντιμνημονιακό πρόγραμμα. Γι αυτό ενοχλεί . Τα εγχώρια και τα ευρωπαϊκά κατεστημένα θέλουν σώνει και καλά να επιβάλλουν μια απαρασάλευτη μνημονιακή  τάξη πραγμάτων στη χώρα μας. Και εμπόδιο σε αυτό είναι η Λαϊκή Ενότητα. Αν η Λαϊκή Ενότητα έχει μια ισχυρή δυναμική τα μνημόνια και  η μνημονιακή συναίνεση θα πέσουν  στο κενό.  

---ΕΡ. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες στον κ. Χατζηνικολαόυ  ότι υπήρχε κόμμα μέσα στο κόμμα εννοώντας εσάς. Και προσέθεσε ότι εσείς και όσοι βουλευτές αποχωρήσατε από το ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλατε καμία συμφωνία, θέλατε έξοδο από το ευρώ και κατέληξε « Μια αριστερά που δραπετεύει δεν είναι χρήσιμη για τα λαϊκά στρώματα» , θέλω την απάντηση σας.  
-Π. Λαφαζάνης: Η απάντηση μου είναι απλή. Εμείς δεν δραπετεύσαμε από πουθενά.  Εμείς είμαστε συνεπείς και σταθεροί στο πρόγραμμα μας. Ο Αλέξης Τσίπρας δραπέτευσε και πέρασε στην απέναντι όχθη, στην όχθη των μνημονιακών πολιτικων και αυτών που έχουν υπογράψει μνημόνιο. Αυτό είναι απλό, ξεκάθαρο, το βλέπει τώρα όλος ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν ήμασταν κόμμα μέσα σε ένα άλλο κόμμα , μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και μια ομάδα περί αυτόν απεδείχθη ότι ήταν το κόμμα μέσα στο κόμμα. Ήταν μια ομάδα η οποία παραβίασε και την λαϊκή εντολή και τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις προγραμματικές μας εξαγγελίες. Και από το αντιμνημονικό μέτωπο το οποίο προσπαθούσαμε να διαμορφώσουμε, πέρασε στη μνημονιακή συναινεση και μπήκε σε μια πεντακομματική μνημονιακή παρέα, η οποία από κοινοί ψήφισε το μνημόνιο και φαίνεται κιόλας ότι από κοινού θα το εφαρμόσει μετεκλογικά σε μια συγκυβέρνση μνημονιακής λεηλασίας της χώρας μας , η οποία θα είναι εφιάλτης .  
ΕΡ. Συζητήθηκε πολύ το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας που εμφάνιζε εσάς σε ταξί να λέτε στον οδηγό ότι πάμε στο Νομισματοκοπείο . Ήταν προφανής πρόθεση σας να αυτοσαρκαστείτε για τα όσα είχαν λεχθεί νωρίτερα για την πρόθεση σας να κάνετε έφοδο στο Νομισματοκοπείο. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Ωραίος ο αυτοσαρκασμός....
Π. Λαφαζάνης: Δεν είναι αυτοσαρκασμός. Διακωμωδούσα αυτούς που σκόπιμα μου απέδιδαν την πρόθεση να εισβάλλω και να καταλάβω το Νομισματοκοπείο και να αφαιρέσω από εκεί τα δις ευρω που υπάρχουν.  
ΕΡ. Θέλω να σας ρωτήσω, αν η Λαϊκή Ενότητα έχει επαρκώς ενημερώσει τους πολίτες τι θα σημαίνει πιθανή έξοδος από το ευρώ την οποία δεν αποκλείετε.  Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι , ειδικοί και πολιτικοί σας αντίπαλοι που υποστηρίζουν ότι αυτό θα ήταν καταστροφή για τη χώρα.  
Π. Λαφαζάνης: Καταστροφή υπάρχει τώρα για τη χώρα και τη ζούμε . Τη ζούμε πέντε χρόνια τώρα με τα μνημόνια και θα τη ζήσουμε άλλα τρία χρόνια με το 3ο μνημόνιο και δεν ξέρω πόσα αλλά θα ακολουθήσουν . Επομένως δεν πρέπει να μιλάνε για «σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, που ξεκινάει από την εθνικοποίηση των τραπεζών , την στήριξη μισθών και συντάξεων, τον τερματισμό της λιτότητας, από τον τερματισμό της  φορολεηλασίας, κυρίως στα μικρομεσαία εισοδήματα , το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τον τερματισμό της εθνικής υποτέλειας. Αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα σε βασικές γραμμές και αυτό θέλουμε να εφαρμόσουμε. Αυτό το πρόγραμμα θεωρούμε ότι μέσα στη ευρωζώνη δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τι η ευρωζώνη είναι μια γερμανική οικονομική και κοινωνική φυλακή , γιατί η ευρωζώνη είναι συνώνυμο της λιτότητας και της κοινωνικής λεηλασίας.Το βλέπουμε σε όλες τις χώρες με αποκορύφωμα την Ελλάδα. Γι αυτό λέμε , αυτό το πρόγραμμα της προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας και της νέας προοπτικής με ελπίδα και μέλλον για τη νεολαία μας,  χρειάζεται ένα εθνικό νόμισμα για αν εφαρμοστεί. Και αυτό το εθνικό νόμισμα μπορεί να στηρίξει την οικονομία μας και την παραγωγική μας βάση και δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αυτή είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση . Άλλωστε, στις χώρες της ΕΕ υπάρχουν δέκα νομίσματα και δεν πιστεύω ότι όλες οι χώρες που είναι εκτός ευρώ και έχουν εθνικό νόμισμα δυστυχούν. Δεν πιστεύω ότι η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν πρώτες ύλες…  
ΕΡ. Οι χώρες αυτές δεν ήταν ποτέ μέσα στο ευρώ και βγήκαν και δεν έχουν μνημόνια. Επομένως καταλαβαίνετε πως σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση αυτό που λέτε.  
Π. Λαφαζάνης: Μνημόνια έχουμε ακριβώς  επειδή είμαστε στην ευρωζώνη και όχι επειδή είμαστε εκτός…Δεν έχω δει πολλές χώρες εκτός ευρωζώνης να έχουν μνημόνια και να έχουν υποστεί αυτή τη λεηλασία που υφιστάμεθα εμείς.
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: