Τι είναι αυτό που δε θα σας πουν οι "αναλυτές" για τις εκλογές στην Τουρκία

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015


Θα γραφτούν και θα ειπωθούν πολλά, για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία. Κατά κανόνα οι στρατευμένοι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων, περισσότερο αμπελοφιλοσοφούν, και δευτερευόντως μπαίνουν στην καρδιά του προβλήματος…


Αυτό που κυρίως επιχειρούν, είναι να προσεγγίζονται τα εκλογικά αποτελέσματα ως πλυντήριο που για το κάθε κόμμα «δικαιώνει» τις δικές του επιλογές και αντικρούει τις επιλογές των αντιπάλων του.
Στην Τουρκία όμως, υπάρχουν δυο αλήθειες που επιβεβαιώθηκαν με τρόπο πανηγυρικό, σε πείσμα των αμπελοφιλοσοφιών των κοντόφθαλμων, και των πρακτικών των πολιτικών καιροσκόπων.
  • Πρώτον: Οι Κούρδοι πλήρωσαν τις συμμαχίες των ηγετών τους με τις ΗΠΑ και τα τραβεστί παιχνίδια τους εναντίον του "δικτάτορα" Άσαντ…
  • Δεύτερον: Οι Τούρκοι που βιώνουν στο πετσί τους καταπίεση, διώξεις, ανελευθερία, φτώχεια, πολέμους, θύματα, ψήφισαν τον – γι αυτούς και το έθνος τους – πατριώτη Ερντογάν, προσπερνώντας και παραμερίζοντας όλα τα υπόλοιπα…
Και για να το πούμε απλούστερα…
Ο πατριωτισμός επιβραβεύτηκε… Ο καιροσκοπισμός, ο συμβιβασμός και οι ερμαφρόδιτες πρακτικές, δε μασκαρεύονται και η κοινωνία τους γυρνά την πλάτη.

Έτσι, οι τουρκικές εκλογές, εξελίχθηκαν σε θρίαμβο του Ερντογάν αφού...

ανέδειξαν αυτοδύναμο με 49,4% το κυβερνών κόμμα.


Η αυτοδυναμία για το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται με το 49,38% (316 έδρες) που συγκεντρώνει το ΚΔΑ με καταμετρημένο το 99,4% των ψήφων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.
Και ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρουσίασε θεαματική αύξηση των ποσοστών του σε ολόκληρη τη χώρα το ακροδεξιό κόμμα Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, παρουσίασαν μεγάλη πτώση.  Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για λογαριασμό του φιλοκουρδικού κόμματος, είναι το γεγονός ότι οι απώλειες αφορούν και τα κάστρα του κόμματος, όπως το Ντιγιάρμπακιρ. Από το 79,8% που είχε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου στο νομό αυτό, έπεσε στο 72%.

Το φιλοκουρδικό κόμμα προς στιγμήν αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος είναι ανοδική.
Το ΚΔΑ καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος των ψήφων του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτό και τίποτε άλλο, είναι το απλό κλειδί για την κατανόηση του αποτελέσματος.

Αμπελοφιλοσοφούμε λοιπόν ή βγάζουμε συμπεράσματα??? Ας τολμήσουν όλοι να δουν την αλήθεια κατάματα… Αυτή κραυγάζει κι εμείς πελαγοδρομούμε ανιχνεύοντας τις αντικειμενικές και τις υποκειμενικές προϋποθέσεις για τα αυτονόητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: