Στην κυβέρνηση κυνηγούν την ουρά τους


Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ*

ΠΕΜΠΤΗ 31-12-2015 
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, ομνύουν στην κυβερνητική σύμπνοια και σταθερότητα, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, αναζητούν σωσίβιες λέμβους για τις δύσκολες ψηφοφορίες σε Ασφαλιστικό και φορολογικό αγροτών και την Κυριακή, κορυφαίοι υπουργοί επιδίδονται σε δηλώσεις (διαψεύδοντας τις διαβεβαιώσεις της υπόλοιπης εβδομάδας). 
Ωσαύτως κύλησαν και οι τελευταίες (χρονιάρες) μέρες,

με το επίσημο Μαξίμου να διατρανώνει πως καμιά φοβέρα αστάθειας δεν σκιάζει την κυβέρνηση και τους Αλ. Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά και Δημήτρη Μάρδα να "πλαγιοκοπούν" το νεοφώτιστο στη Βουλή κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, "ραίνοντας" τον πρόεδρό του με σειρά θετικών κρίσεων. 

Κατά τον κ. Φλαμπουράρη μάλιστα, ο Βασίλης Λεβέντης δεν είναι παρά άοκνος αγωνιστής της Δημοκρατίας επί 35 χρόνια! 

Στο επόμενο διάστημα πιθανώς και να δοθούν εξηγήσεις από αρμοδίους παράγοντες τί ακριβώς ισχύει στην περίπτωση της Ένωσης Κεντρώων: Πρόκειται περί κόμματος αγνών αγωνιστών (ως υποστηρίζει ο κ. Φλαμπουράρης), είναι άρμα της "διαπλοκής", ως είχε φωτογραφίσει ο Αλέξης Τσίπρας όσους ζητούσαν τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης (ο κ. Λεβέντης ουδέποτε έκρυψε ότι είναι σταθερός και ένθερμος θιασώτης της σε βαθμό μάλιστα που στις δημόσιες δηλώσεις του "τί καιρό κάνει" ερωτάται, "οικουμενική κυβέρνηση", απαντά) ή μήπως είναι ένα "δημαγωγικό συνοθύλευμα", όπως κατέληξε δια απόφασής της στα μέσα του τρέχοντος μηνός η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ; 

Ο μίτος για να ξετυλιχθεί δεν είναι εύκολος. Προ ημερών, όταν και πάλι ο κ. Φλαμπουράρης είχε αφήσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον Βασίλη Λεβέντη, το Μαξίμου από τη "σκόνη" που σηκώθηκε μετά τη γκρίνια των βουλευτών του, είχε αναγκαστεί να αδειάσει τον υπουργό Επικρατείας δημόσια δια της κυβερνητικής πορτ παρόλ. Η κ. Γεροβασίλη είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Φλαμπουράρη ως"προσωπικές απόψεις" επιχειρώντας να τερματίσει τη ζημιογόνα για την κυβέρνηση συζήτηση που προκαλούσε έτσι περαιτέρω αναστάτωση στο εσωτερικό της. 

Οι "προσωπικές απόψεις" του κ. Φλαμπουράρη πάντως, μάλλον διευρύνονται και σε άλλα πρόσωπα- κλειδιά του κυβερνητικού βίου, όπως τον έτερο υπουργό Επικρατείας και alter ego του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, προκαλώντας τελικώς τη βάσιμη υποψία πως μάλλον δεν πρόκειται για θέσεις και τόσο ...προσωπικές, αλλά για έναν παράλληλο σχεδιασμό εν όψει της τρεκλίζουσας κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Το "κλειδί" ενδεχομένως να βρίσκεται στην εξήγηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα σχετικά σενάρια στο δια ταύτα αλλά διατυπώνει ευθέως την διαφωνία του για τη χρησιμότητα αυτή τη στιγμή της αναζωπύρωσης σεναρίων αλλαγής της κυβερνητικής σύνθεσης: 
"Τι νόημα έχει αυτή τη στιγμή αυτή η συζήτηση; Πρόκειται για μια εξαιρετικά ηττοπαθή κουβέντα η οποία ακυρώνει εν πολλοίς τον στρατηγικό μας σχεδιασμό πως η κυβέρνηση είναι αρραγής και η σύμπνοιά της δεν δοκιμάζεται". 

Η αγωνία εν όψει των ψηφοφοριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (ασφαλιστικό και φορολογικό, αντίστοιχα) μάλλον αποδιοργανώνει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. Όπερ σημαίνει πιθανότατα πως τα "μαντάτα" από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, δεν λειτουργούν καθησυχαστικά για τον ηγετικό πυρήνα του Μαξίμου. 

*Πηγή: capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: