ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΝ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ;



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-1-2016
Εκτύπωση
---000_schaeuble
 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΩΣ, ΤΑΧΑ, “ΑΠΕΙΛΗ” ΚΑΙ ΩΣ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΤΟGREXIT
 Iskra: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Η ΛΥΣΗ ΤΟ 2016
Μια καινούργια ομοβροντία δηλώσεων υπέρ του εξοστρακισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν ήταν ο Πρωτοχρονιάτικος “μποναμάς” του Βερολίνου στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το σύνθημα έδωσε, όχι απροσδόκητα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τις επιθετικότατες δηλώσεις του όχι για ένα οικονομικό ζήτημα της αρμοδιότητάς του, αλλά για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την Αθήνα. Τη σκυτάλη έσπευσαν να πάρουν, αμέσως μετά, ο Γερμανός επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, που ζήτησε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν και ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματος της Μέρκελ και στενός συνεργάτης του Σόιμπλε, Βόλφκγανγκ Στάιγκερ, ο οποίος επανέφερε την απειλή του περίφημου Grexit.  
Αναρωτιέται κανείς ποια αλογόμυγα τσίμπησε Χριστουγεννιάτικα τους Γερμανούς και τους ώθησε να φερθούν με τόση αχαριστία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μήπως δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση που υποτάχθηκε πλήρως στις απαιτήσεις τους, ψηφίζοντας το ολέθριο, τρίτο Μνημόνιο; Μήπως αυτή η κυβέρνηση δεν τους παραχώρησε τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις ελληνικές τράπεζες; Μήπως αυτή η κυβέρνηση δεν ετοιμάζεται να κάνει ποδαρικό στο 2016 με το Ασφαλιστικό, βάζοντας το κεφάλι της στο ντορβά, πράγμα που την οδηγεί να αναζητά σωσίβιο στον... Λεβέντη, χάνοντας κάθε ίχνος πολιτικής σοβαρότητας; Προς τι λοιπόν αυτή η ανάξια ανταμοιβή από το Βερολίνο;  
Όχι, ο Σόιμπλε και οι συνεργάτες του δεν είναι μια ομάδα θερμοκέφαλων φανατικών, που έχουν βαλθεί να μας διώξουν από την ευρωζώνη, όπως υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, αναζητώντας φύλλο συκής για τη μνημονιακή της συνθηκολόγηση. Ασφαλώς, η Γερμανία θα μπορούσε να ζήσει και με μια διάσπαση της ευρωζώνης και διαθέτει – σε αντίθεση με την Ελλάδα – Σχέδιο Β γι' αυτή την περίπτωση. Ωστόσο αυτή η λύση θα ήταν ητελευταία της επιλογή, καθώς εμφανίζει εξαιρετικά μεγάλα ρίσκα, καθώς η διάσπαση δεν θα άφηνε εκτός ευρωζώνης, ίσως και εκτός Ε.Ε., μόνο μικρές χώρες σαν την Ελλάδα και τηνΠορτογαλία, αλλά, πιθανότατα, και την Ισπανία, μια μεγάλη οικονομία με ισχυρό ρόλο σε μια ολόκληρη ήπειρο, τη Λατινική Αμερική. Ας αφήσουμε που θα έφερνε ενώπιον πολύ μεγάλων διλημμάτων την Ιταλία, αλλά και αυτή τη Γαλλία.  
Επομένως, το να επαναφέρουν το φάντασμα του Grexit ή και της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν εξυπηρετεί άλλους, πολλαπλούς στόχους. Πρώτα απ' όλα τον διαρκή εκβιασμό της κυβέρνησης ώστε να υλοποιήσει στο ακέραιο τις μνημονιακές της δεσμεύσεις – με πρώτο το Ασφαλιστικό – αφήνοντας στην άκρη οποιεσδήποτε φρούδες ελπίδες για “κόκκινες γραμμές” και πράσινα άλογα. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της Ελλάδας ως βολικού σάκου του μποξ εξυπηρετεί την εθνικιστική δημαγωγία της γερμανικής Δεξιάς απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας της, σε μια εποχή όπου ενισχύονται οι εθνικιστικές τάσεις με καταλύτη το προσφυγικό, που αποτελεί αυτή την εποχή το υπ' αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα της Γερμανίας. Τέλος, η διαρκήςτιμωρία” της Ελλάδας εξυπηρετεί τον “φρονηματισμό” των Πορτογάλων και των Ισπανών, που αναζητούν δρόμους τερματισμού της λιτότητας σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας, ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές στις δύο χώρες.  
Άλλο πράγμα, όμως, είναι οι προθέσεις των κυρίαρχων γερμανικών κύκλων και άλλο η σκληρή πραγματικότητα. Τα αδιέξοδα στα οποία προσκρούει ήδη η μνημονιακή πολιτική στην Ελλάδα και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης και της ίδιας της Ε.Ε. θα επαναφέρουν, παρά τη θέληση Βερολίνου και Αθηνών, το φάντασμα της ρήξης με την ευρωζώνη στην ημερήσια διάταξη το 2016. Αυτή τη φορά όχι ως σκιάχτρο, αλλά ως πολύ απτή πραγματικότητα, για την οποία οφείλουν όλοι να προετοιμάζονται.  
Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος, όχι μόνο δεν είναι καταστροφή αλλά είναι η μόνη απάντηση ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα και το λαό μας.
Α.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: