16/01/2016
του Πάνου Σπαγόπουλου
Σε συναγερμό έχει θέσει πρακτικά το ΝΑΤΟ η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει στην εγκατάσταση του πλέον επίφοβου αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumf στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στην «καρδιά» της Ευρώπης, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Το σύστημα που η εγκατάστασή του στη Συρία, έχει όχι μόνο καθηλώσει την τουρκική Αεροπορία από τα τέλη Νοεμβρίου από το να πραγματοποιεί αποστολές εντός της Συρίας, αλλά έχει κρατήσει και τα αμερικανικά και άλλα αεροσκάφη του συνασπισμού μακριά από την δυτική Συρία, τώρα απλώνει τη «σκιά» και πάνω από την κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας στους επιτελείς του ΝΑΤΟ.
Η τοποθέτηση των S-400 στο Καλίνινγκραντ και με βάση με την εμβέλειά των 400 χλμ. με τα νέα βλήματα 40N6 ουσιαστικά σημαίνει πως το σύστημα δημιουργεί ένα τεράστιο «θόλο» στρατηγικής προστασίας σκεπάζοντας όλες τις Βαλτικές χώρες, προς τα ανατολικά, σχεδόν το 60% του εναέριου χώρου της Πολωνίας προς τα δυτικά και όλη τη βαλτική θάλασσα στα βόρεια.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που επιχειρούν βάσει της διαρκούς αποστολής “Baltic air-policing” από βάσεις στην Λιθουανία και την Εσθονία για την προστασία των ανατολικών συνόρων, ότι κάθε φορά που θα απογειώνονται θα είναι εγκλωβισμένα από τα S-400 στο Καλίνινγκραντ αρκεί για να δημιουργήσει ιδιαίτερο εκνευρισμό. Θα πρόκειται για ένα παιχνίδι για γερά νεύρα για τους πιλότους του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι από 1ης Ιανουαρίου την ευθύνη για την φύλαξη των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ έχουν αναλάβει 4 F-16AM της βελγικής Αεροπορίας τα οποία επιχειρούν από την αεροπορική βάση Ämari στην Εσθονία και 4 Eurofighter Typhoon της ισπανικής Αεροπορίας από την βάση Šiauliai, στην Λιθουανία.
Το θέμα γνωστοποίησε ο διευθυντής επιχειρήσεων της αμερικανικής Αεροπορίας στην Ευρώπη και στην Αφρική πτέραρχος Frank Gorenc ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός ως «πολύ σοβαρό».
Ο Αμερικανός πτέραρχος ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της USAF σε συνολικά 104 χώρες συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ασίας και μέρους της Μέσης Ανατολής είπε ότι η ρωσική στρατηγική εφαρμόζει στο δόγμα «απαγόρευσης πρόσβασης και απαγόρευσης περιοχής» (A2-AD) όπου σύμφωνα με αυτό νοείται ένας υποθετικός «θόλος» εντός του οποίου ο αντίπαλος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Ανάμεσα στις περιοχές με την μεγαλύτερη συγκέντρωση μέσων A2/AD είναι στο Καλίνινγκραντ διαστρωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε κάνει την πρόσβαση στην περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη», είπε πιο συγκεκριμένα ο Gorenc.
Με λίγα λόγια και αποφεύγοντας τις βαρύγδουπους όρους, και σύμφωνα με αυτά που είπε ο πτέραρχος οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει τόσα πολλά αντιαεροπορικά που τα Νατοϊκά αεροσκάφη δεν θα τολμήσουν να πετάξουν πλησίον του θύλακα..
«Το γεγονός είναι πολύ σοβαρό. Φυσικά συνεχίζουμε να επιτηρούμε τις μετακινήσεις Α/Α συστημάτων εκεί. Έχουν βέβαια κάθε δικαίωμα να αναπτύξουν τέτοια συστήματα εκεί, αλλά η διάδοση και η πυκνότητα τέτοιου είδους περιβάλλοντος A2/AD είναι κάτι που θα λάβουμε υπόψη.
Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και αλλού όπως η Συρία και η Κριμαία, είναι καθαρή ένδειξη ότι η πρόσβαση σε εκείνες τις περιοχές είναι μια δύσκολη, πολύ δύσκολη υπόθεση», είπε ακόμη ο Gorenc.
Σχολιάζοντας τις αποστολές των στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Συρία ο Αμερικανός πτέραρχος είπε:
«Χρησιμοποιούν βλήματα cruise και στρατηγικά βομβαρδιστικά πετώντας σκέλη χιλιάδων χιλιομέτρων. Είναι φανερό ότι θέλουν να δείξουν την ικανότητα που έχουν να επιχειρούν όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά σε παγκόσμιο», είπε ο Gorenc για να συμπληρώσει:
«Οι Ρώσοι έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να αναπτύξουν το στρατιωτικό τους δυναμικό από το 2008 έτος της εμπλοκής του στην Γεωργία. Τώρα δρέπουν τους καρπούς της προσπάθειας αυτής. Έχουν αυξήσει την ικανότητά τους και το οπλοστάσιό τους και επί της ευκαιρίας έχουν επιδείξει και την αποφασιστικότητα να το χρησιμοποιούν όπου και όποτε νομίζουν ότι απαιτείται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου