ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 


Εκτύπωση
---000_Katrougalos-PavlopoulosΣΑΒΒΑΤΟ 9-1-2016
 ΤΟ “ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ” ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ
Του ΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ
Παραδίδοντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν δίστασε να το χαρακτηρίσει, ανθυπομειδιώντας, “το σώμα του εγκλήματος”. Χοντρόπετσος κυνισμός ή στωικός αυτοσαρκασμός – διαλέγετε και παίρνετε. Πάντως ο Γερούν Ντάισελμπλουμδεν συγκινήθηκε καθόλου από τα πάθη της κυβέρνησης Τσίπρα. Αντί να την εγκωμιάσειγια τη μνημονιακή της αφοσίωση και να της προσφέρει στήριξη, όπως έκαναν οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι ναυαρχίδες του αστικού Τύπου, ο επιτετραμμένος του Σόιμπλε στην προεδρία του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να της κάνει το βίο αβίωτοΜήνες και όχι εβδομάδες θα κρατήσει η πρώτη αξιολόγηση – ξεχάστε κάθε σκέψη για έξοδο του ΔΝΤαπό το ελληνικό πρόγραμμα – τακτοποιήστε το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων “και άλλα ανοιχτά ζητήματα” αγνώστων λοιπόν στοιχείων, διεμήνυσε ορθά- κοφτά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.  
Ήταν η νιοστή απόδειξη της ελαφρότητας που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση στην υποτιθέμενη “διαπραγμάτευση” με τους πιστωτές. Το σενάριο είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται με πληκτικά μονότονο τρόπο, παρά τα οδυνηρά του αποτελέσματα πρωτίστως για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Στην αγωνία της να προλειάνει την κοινή γνώμη, αλλά και την κοινοβουλευτική της ομάδα για τα οδυνηρά μέτρα, η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα το δικό της σχέδιο. Γνωρίζει βέβαια ότι αυτό θα γίνει ακόμη χειρότερο ύστερα από τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, ευελπιστεί όμως ότι η σαλαμοποίηση των μέτρων θα οδηγήσει σε ένα είδος Μιθριδατισμού, εξοικειώνοντας σταδιακά εργαζόμενους και βουλευτές με το σώμα του εκάστοτε εγκλήματος. Εντελώς προβλέψιμα, οι δανειστές βάζουν στο συρτάρι την πρόταση στην οποία μονόπλευρα και χωρίς κανένα αντάλλαγμα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα,κατοχυρώνουν αυτές τις υποχωρήσεις της και ζητούν... πολύ περισσότερες, χωρίς οι ίδιοι να δεσμεύονται για τίποτα απολύτως.  
Στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι δανειστές και κυρίως η κυβέρνηση Μέρκελ- Σόιμπλε, έχουν ισχυρούς λόγους να κρατήσουν πολύ σκληρή στάση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Πρώτα απ' όλα, γιατί μπορούν να το κάνουν, έχοντας διαπιστώσει πολλές φορές – με αποκορύφωμα τη μνημονιακή συνθηκολόγηση του περασμένου Ιουλίου – τι αξία (δεν) έχουν οι όποιες “κόκκινες γραμμές” της. Έπειτα, γιατί η πολιτική αβεβαιότητα στην Πορτογαλία με τη σοσιαλδημοκρατική της κυβέρνηση και στην Ισπανία που μάλλον βαδίζει προς νέες εκλογές, ωθεί το Βερολίνο να σφίξει παραπάνω τις βίδες στην Αθήνα, προς φρονηματισμό και των υπολοίπων. Ζητούμενο για την κυβέρνηση Μέρκελ είναι να διευκολύνει τον Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος, όχι τον Ιγκλέσιας των Ποδέμος κι αυτό περνάει όχι από τη διευκόλυνση, αλλά από τη μέγιστη δυνατή ταπείνωση του Τσίπρα.  
Φυσικά, είναι ο ελληνικός λαός εκείνος που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα. Όλα δείχνουν ότι τα μέτρα που θα απαιτήσουν οι δανειστές στους “μήνες, όχι εβδομάδες” μέχρι την πρώτη αξιολόγηση ισοδυναμούν με ένα... “μνημόνιο-plus” που κόβει την ανάσα. Πέραν των ούτως ή άλλως βαρύτατων “εκκρεμοτήτων”, καθεμία από τις οποίες είναι ικανή να αποσταθεροποιήσει μια κυβέρνηση (ασφαλιστικόφορολογία αγροτώνκόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί ακινήτωνταμείο ιδιωτικοποιήσεων) θα τεθούν, πιθανότατα, επί τάπητος η ακόμη αντιδραστικότερη “μεταρρύθμιση” του εργασιακού (κάτι που επιζητεί το ΔΝΤ), το μεσοπρόθεσμο και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για το 2016, με περαιτέρω μειώσεις κρατικών δαπανών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου βαδίζει πρόσω ολοταχώς προς ένα εξαιρετικά δύσκολο “κρας-τεστ” που θα καθορίσει τη μοίρα της.
http://www.iskra.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: