Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016
Ένα ρίγος διατρέχει τις χώρες της Δύσης από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ, προοίμιο υψηλού πυρετού. Οι κοινωνίες δυσφορούν χωρίς, ωστόσο, να αμφισβητούν τους βασικούς θεσμούς λειτουργίας του Συστήματος. Εναντιώνονται στις πολιτικές λιτότητας αλλά δεν αποσκοπούν σε λύσεις ανατροπής...
Η Παγκοσμιοποίηση, όπως τη διαμορφώνει η αμερικανική ηγεσία, συναντά μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια αλλά το αντίπαλο δέος, ο κόσμος και οι αντιδράσεις του, εμφανίζεται αμήχανο και ανίσχυρο, σε σχέση με τον αντίπαλο. Ικανότητα υπολογίσιμης αντίστασης σήμερα δεν έχουν οι κοινωνίες και οι Τάξεις και ούτε θα αποκτήσουν για...
όσο καιρό οι πληβείοι δεν διαθέτουν πειστικό όραμα, σχέδιο και στρατηγική για το αύριο.Αντίθετα, αντίσταση στον ιμπεριαλισμό της Παγκοσμιοποίησης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ προβάλλουν τα Έθνη-Κράτη, η Ρωσία κατά κύριο λόγο καθώς και η Κίνα. Στο επίκεντρο δεν είναι η διαμάχη για το κοινωνικό καθεστώς αλλά η ίδια η ύπαρξη του κάθε Έθνους και του κάθε Κράτους, αυτή είναι η κύρια όψη των αντιθέσεων για να μιλήσουμε με όρους μαρξιστικούς. Την επιβεβαίωση προσφέρει η πραγματικότητα.
Μπροστά στα μάτια μας διαλύονται Έθνη-Κράτη, Λιβύη, Ιράκ, Συρία, ενώ η Ρωσία αποτελεί σταθερό στόχο, με Τσάρο, υπαρκτό σοσιαλισμό, καπιταλισμό. Αγκάθι είναι η συνολική ισχύς της χώρας, όχι το κοινωνικό καθεστώς και η ιδεολογία της. Η φύση του κοινωνικού καθεστώτος ενυπάρχει αλλά δεν πρωταγωνιστεί στην πλανητικών διαστάσεων σύγκρουση. Παρά τις αποτυχίες, πχ τη μερική ήττα στη Συρία ή την Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι σε φάση επιθετική με έγχρωμες επαναστάσεις, εσχάτως στη Βραζιλία, με «αποκαλύψεις» περί αθέμιτου πλουτισμού και φοροδιαφυγής διασημοτήτων από δημοσιογραφικούς οργανισμούς χρηματοδοτούμενους από τον Σόρο, τον Ροκφέλερ και ομοίους.
Η Ελλάδα είναι υπόδειγμα καταβαράθρωσης του Κράτους χωρίς χρήση όπλων και εξουθένωσης του Έθνους με τη συμβολή των γηγενών, χρήσιμων ηλίθιων της Αριστεράς και ψευδοπατριωτισμού της κυρίαρχης ελίτ με τις ποικίλες κομματικές αμφιέσεις. Και οι δυο επικαλούνται το «ευρωπαϊκό όραμα», ένα φάντασμα του παρελθόντος, αν ποτέ υπήρξε έστω ως φάντασμα. Η ελίτ, ως κυβερνώσα επί δεκαετίες παράταξη, είχε και έχει απλώς στο μυαλό της την ΕΕ ως αγελάδα που μπορεί αενάως να τρέφει την ίδια και τη χώρα ως παράσιτο, άξιο προστασίας λόγω του μακρινού, πλην ένδοξου παρελθόντος. Τώρα γνωρίζει ότι αυτά τέλειωσαν αλλά δεν μπορεί να αποκοπεί από την ευρωπαϊκή φαντασίωση γιατί είναι δεμένη χειροπόδαρα με πλήθος εξαρτήσεων και σκανδάλων. Το έσχατο όπλο της, προς πώληση, ήταν η γεωπολιτική αξία της χώρας. Λησμονώντας ότι η αξία κάθε πράγματος εξαρτάται από το αν η ιδιοκτησία είναι αναμφισβήτητη και ο κάτοχος/ιδιοκτήτης είναι αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά το τομάρι του έναντι οιουδήποτε την αμφισβητεί. Η Αριστερά, ως νεόκοπος της Εξουσίας με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε ποτέ την αίσθηση ότι είναι συνιδιοκτήτης του Κράτους, μάλλον ως αντίπαλο το αισθάνονταν, όχι αδικαιολόγητα.
Έχει πλέον ελάχιστη αξία, εκλογική ή άλλη, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δίνει ποικίλες μάχες, πχ για τη μείωση του χρέους, εφόσον τις χάνει σωρηδόν. Εφόσον, δηλαδή, δεν μπορεί να αξιολογήσει αν που και πότε μπορεί να χαράξει μια κόκκινη γραμμή και να την τηρήσει ανυποχώρητα. Η αποκάλυψη ότι το ΔΝΤ ετοιμάζει κλίμα χρεωκοπίας ώστε να υποκύψουμε και πάλι στις πιέσεις για νέα επώδυνα μέτρα, πέραν των ήδη συμφωνηθέντων, θα είχε αξία αν, εκθέτοντας τους «συνωμότες», ματαίωνε το σχέδιό τους. Παρά τα πικρά παθήματα η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι οι Δανειστές δεν θα διχαστούν επειδή όλοι ένα θέλουν: να παγιώσουν το καθεστώς καταστροφής και πλήρους υποταγής. Και να αποκλείσουν κάθε οδό διαφυγής. Η αποκάλυψη της δολιότητας του ΔΝΤ θα είχε κάποιο αποτέλεσμα αν η κυβέρνηση είχε εναλλακτική λύση. Αλλά δεν έχει.
Αναρτήθηκε από ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου