Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των πιστωτών, έφερε στο προσκήνιο έναν πρωθυπουργόαπόλυτη μαριονέτα στα χέρια των αφεντικών της τρόικας και ένα Υπουργικό Συμβούλιο έτοιμο να συνυπογράψει ασυζητητί και σε χρόνο ρεκόρ ό,τι του ζητηθεί, προκειμένου να τελειώσει άρον – άρον η δεύτερη αξιολόγηση.
Ο Τσίπρας έχει επενδύσει πλέον τα πάντα στην πλήρη και άμεση ικανοποίηση των δανειστών, ελπίζοντας (ματαίως όμως) ότι αυτή η, χωρίς ''κοντρίτσες'' εσωτερικής κατανάλωσης, ικανοποίηση τους θα φέρει σε δεύτερη φάση την ανακοπή της ύφεσης και ενδεχομένως την ανάπτυξη, ίσως και επενδύσεις.
Χαρακτηριστικό για το τελευταίο είναι το δημοσίευμα της Κυριακάτικης RealNews (6/11) υπό τον χαιρέκακο τίτλο ''Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα''.
Η εφημερίδα στηλιτεύει την κυβέρνηση, γιατί ο Εμίρης του Κατάρ, Αλ Θάνι, μπλοκάρει, αγανακτισμένος από τη στάση του ελληνικού δημοσίου, τα επιχειρηματικά του σχέδια σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Οξυά, όπως γράφει η εφημερίδα και φεύγει από την Ελλάδα, στρεφόμενος εναντίον του ελληνικού δημοσίου.
Το δημοσίευμα, γραμμένο την ώρα που είχε γίνει ο ανασχηματισμός, υποδείκνυε στο νέο κυβερνητικό σχήμα τον βασικό λόγο, αλίμονο, της ύπαρξης του: να συγκρατήσει τον εξοργισμένο Αλ Θάνι του Κατάρ στην Ελλάδα και να μπορέσει να φέρει και άλλους!
Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που ''ένας Αμερικανός φίλος'', ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομίας.
ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ: ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ
Ο ανασχηματισμός ήταν το αποτέλεσμα του ακόμα πιο τυφλού μνημονιακού προσανατολισμού της κυβέρνησης.
Και αυτός ο τελευταίος, ορατός από την πλευρά της ''Δημοκρατικής Συμπαράταξης'' της Γεννηματά, θεωρήθηκε ως ευκαιρία για βήματα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια φάση που ο Aλ. Τσίπραςβλέπει μπροστά του την κατάρρευση και ακολουθεί τακτική άτακτης υποχώρησης.
Οι τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και τη σύνθεση του βρήκαν την κ. Γεννηματά να προστρέχει, μετά από διεργασίες και παζάρια παρασκηνίου κάτω από το τραπέζι, στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μάλιστα αυτή η στήριξη να δικαιολογείται από τις τελικές ρυθμίσεις, αφού με αυτές η η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι.
Προφανέστατα, η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν άκρως πολιτική και όχι απόρροιατων κυβερνητικών υπαναχωρήσεων.
Η Γεννηματά έκλεινε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ και ο τελευταίος έδινε στην πρώτη τα ψευτοπροσχήματαενός εν δυνάμει πολιτικού ειδυλλίου.
ΓΑΠ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ
Φυσικά, στο εξυφαινόμενο συνοικέσιο ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο θα περάσει πιθανόν από σαράντα κύματα, δεν μπορούσαν παρά να εμπλακούν ΓΑΠ και Βενιζέλος.
Ο τελευταίος έγινε έξω φρενών με το ''αιφνίδιο'' κωμειδύλλιο Τσίπρα – Γεννηματά και την ενδεχόμενη και ορατή επανάκαμψη του ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ ή τέλος πάντων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Κατήγγειλε ότι δεν ρωτήθηκε κανένας για τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση επανάκαμψης του ΓΑΠ, αυτός θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.
Ο ΓΑΠ, από την άλλη, βρήκε την ευκαιρία, μέσα από την ΕΦ.ΣΥΝ του Σαββάτου (από που άλλου άραγε;) να επιχειρήσει ''άνοιγμα'' στον ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας τη διαμόρφωση κοινών εθνικών θέσεωνγια το χρέος και τη διαπραγμάτευση, ενθυμούμενος, προφανώς, τις δικές του συναινετικές πρακτικές για το πρώτο καταραμένο μνημόνιο.
ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Στην μνημονιακή περίοδο που διανύουμε δεν υπάρχουν παντελώς προγράμματα, αρχές και αξίες στην κυρίαρχη πολιτική ζωή, παρά μόνο συμφέροντα και εξουσία.
Ο Τσίπρας διώχνει και υποβαθμίζει ως αχρείαστη, τώρα, σαβούρα τους ''Πασοκτζήδες'' της κυβέρνησης, αφού πλέον δεν φέρνουν ψήφους, μιας και οι διαρροές τώρα είναι προς τη ΝΔ.
Η Γεννηματά ξέρει καλά ότι μόνη της η ''Δημοκρατική Συμπαράταξη'', χωρίς προοπτική να ''τρουπώσει'' στην κυβέρνηση, δεν έχει μέλλον.
Από την άλλη, βλέπει με φόβο την εξαφάνιση σε περίπτωση συμπόρευσης με τη ΝΔ και επομένως εξετάζει ως μικρότερο κακό τη σύμπραξη με τον ευρισκόμενο σε πορεία συρρίκνωσης ΣΥΡΙΖΑ.
ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...
Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα κόσμος που παρακολουθεί με ενδιαφέρον και όχι με αηδία αυτές τις διεργασίες.
Όλος αυτός ο μνημονιακός συρφετός δεν κάνει για τίποτα άλλο παρά μόνο για τα σκουπίδια.
Η χώρα χρειάζεται μια βαθιά φερέγγυα ριζοσπαστική αντιμνημονιακή ανατροπή.
Αυτή μπορεί να γίνει και υπάρχουν αξιόπιστες έντιμες και αγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες διαθέτουν ρεαλιστική ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση και μπορούν, με τη στήριξη και τους αγώνες του λαού, όχι μόνο να μην κάνουν πίσω αλλά να τη φέρουν σε πέρας.
Αυτήν την ώρα, μπροστά στα σενάρια ανακατατάξεων και νέων συμπράξεων και ισορροπιών στο μνημονιακό χώρο, το κάλεσμα της ΛΑ.Ε για ένα μεγάλο μέτωπο όλων, χωρίς εξαίρεση, των αντιμνημονιακών δυνάμεων, μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να αναδείξει άμεσα αυτό το μέτωπο μέχρι δεύτερη δύναμη, με γρήγορη προοπτική κυβερνητικής εξουσίας.
http://www.iskra.gr/index.php
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου