Αποκαλυπτικός ο Λαβρόφ: Γιατί κάποιοι δεν ήθελαν το Σ.Α. στη Διάσκεψη της Γενεύης

19-1-2017

Αρκούντως αποκαλυπτικός για τα παιχνίδια που διαδραματίσθηκαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου, παρουσιάσθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ...

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during his news conference in Moscow, Russia, 17 January 2017. Lavrov gave his annual press conference where he talked about the Russian diplomacy and foreign policy in 2016. EPA, MAXIM SHIPENKOV

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισήμανε πως κάποιοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει προς την κατεύθυνση της εμπλοκής του (Σ.Α.). Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα και...
απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχολίασε τις εργασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως Έλληνες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση, ωστόσο κάποιοι μετέχοντες αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα της Διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αυτό πιστοποιεί πως κάποιοι δεν επιθυμούν την εκδοχή σύμφωνα με την οποία την ασφάλεια της Κύπρου εγγυάται το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όχι κάποια χώρα χωριστά ή δυο-τρεις άλλες. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό», επισήμανε ο κ. Λαβρόφ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισήμανε πως οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δυο-τριών χωρών. 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε και στις δικές του εμπειρίες από το 2004, δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμετοχή μερικών χωρών στο σύστημα εγγυήσεων είπε τα εξής: Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος, αλλά είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε οποιεσδήποτε συμφωνίες που θα επιτύχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι, οι δύο κοινότητες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ που ανέφερε πως έχει επαφές με όλους τους βασικούς παίκτες, περιλαμβανομένων και των Τούρκων, παρουσιάσθηκε να μην συμμερίζεται την υπερβολική αισιοδοξία που συνόδευε την πορεία προς τη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Είπε πως διαπίστωσε μια υπερβολική αισιοδοξία κατά την προετοιμασία για τη συνάντηση στη Γενεύη, σημειώνοντας πως η διαμόρφωση ενός τέτοιου σκηνικού δεν είναι πάντα σωστό και παραγωγικό. Σημειώνεται συναφώς ότι πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης από την πλευρά της Λευκωσίας και της Αθήνας τονιζόταν η ανάγκη παρουσίας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτή τη θέση βρέθηκαν πολλές φορές απέναντι τα Ηνωμένα Έθνη ( ομάδα Άιντα), η τουρκική πλευρά και με δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. 

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αντί να στείλει προσκλήσεις ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης σημειώνοντας πως όσοι ήθελαν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Η συμμετοχή, τελικά, περιορίστηκε στη δεξίωση και το επίπεδο εκπροσώπησης ήταν στις πλείστες φορές αυτό των Μόνιμων Αντιπροσώπων. Σαφέστατα η στάση αυτή συνδέεται, όπως αναφέρει και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, με τις μεθοδεύσεις κάποιων να αποφευχθεί η εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας. Να εγγυάται, δηλαδή και να ελέγχει την εφαρμογή της. Η Μόσχα και διά του εδώ πρέσβη της χώρας, Στανισλαβ Οσάτσι, είχε δηλώσει πριν τη Γενεύη την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη εάν προσκληθεί. Προσκλήσεις δεν στάλθηκαν. Σε σχέση με το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει στις διαπραγματεύσεις πως σε περίπτωση κρίσης, να υπάρχει μηχανισμός, ο οποίος σε πρώτη φάση να είναι ομοσπονδιακός και εφόσον αυτή η προσπάθεια αποτύχει να υπάρχει σε δεύτερο στάδιο, να ζητείται η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών κάτω από το Άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η τουρκική πλευρά, ως γνωστό, απορρίπτει την εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιμένουν στις τουρκικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. 

ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ 
Αρχίζουν σήμερα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας οι συναντήσεις των τεχνοκρατών για τα θέματα Ασφάλειας, στη βάση των όσων αποφασίσθηκαν στη Διάσκεψη της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου. ‘Όπως έγραψε χθες ο «Φ», τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, που θα ηγείται της αποστολής, θα πλαισιώνουν ο Τουμάζος Τσελεπής, ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης (υπηρετεί στις Βρυξέλλες), ο πανεπιστημιακός Άρης Κωνσταντινίδης, ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης, που υπηρετεί στο Προεδρικό, και δύο διπλωμάτες που στελεχώνουν το γραφείο του διαπραγματευτή. Την ελληνική αντιπροσωπεία ηγείται ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος και συμμετέχουν οι Χρήστος Ροζάκης, Καθηγητής, Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής, Τασία Αθανασίου, Πρέσβης, Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Υπουργού Εξωτερικών, Χρήστος Αβραάμ, εμπειρογνώμονας, Πρέσβης, Σύμβουλος Α’, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Γραμματέας Α’, Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού, Ευθύμιος Παπασταυρίδης, εμπειρογνώμονας. Η τ/κ ομάδα, υπό τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί συμμετέχουν το μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας και “κυβερνητικός εκπρόσωπος” Μπαρίς Μπουρτσού, ο “διπλωμάτης” και “σύμβουλος” επί ευρωπαϊκά θέματα Ερχάν Ελτζίν, ο νομικός σύμβουλος του Ακιντζί Σουλέν Καραπατσάκ, η ειδικός επί εξωτερικά θέματα Ιπέκ Μπορμάν Γκεντς και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Σερτάτς Γκιουβέν. Αναφέρεται ακόμα ότι στην τουρκική ομάδα θα προεδρεύει ο Τούρκος βοηθός υφυπουργός εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ.  
Ανησυχίες της Τουρκίας το θέμα των εγγυήσεων 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την ηλεκτρονική «Κίπρις Πόστασι», αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσε η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα στη Γενεύη, λέγοντας ότι η ομάδα απέδειξε πόσο ώριμο είναι το ψευδοκράτος και ότι έχει όραμα. «Έδειξε ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού, είναι αποφασισμένη και δεν αποδέχτηκε μια λύση για χάρη της λύσης» είπε. Αναφέρθηκε και στην παρουσία της Τουρκίας στη Γενεύη, λέγοντας ότι «είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους» και ότι η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία γνωρίζει τι θέλει σε ό,τι αφορά τη λύση. Ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είπε τέλος ότι οι ανησυχίες των Τ/κ στο θέμα των εγγυήσεων, της ασφάλειας, του εδαφικού και των άλλων ζητημάτων «είναι και δικές μας ανησυχίες και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας μέχρι τέλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: