Η σκληρή διαπραγμάτευση και τα… παραμύθια της Χαλιμάς


Η σκληρή διαπραγμάτευση και τα… παραμύθια της Χαλιμάς 
Ακόμα και οι δανειστές τον… βγάζουν στη σέντρα.
Ο λόγος για τον Έλληνα πρωθυπουργό που εδώ και μήνες προσπαθεί να μας πείσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η κυβέρνησή του απαιτεί δήθεν να εκδιώξει το ΔΝΤ από την οικονομική επιτροπεία της Ελλάδας.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι κυβερνητικές κορώνες περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο από… καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.
Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε χθες 10/03/2017, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Parisien» ότι ο ίδιος ο Τσίπρας την παρακάλεσε να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
lagarde
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ, δήλωσε:
«Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα - πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός - εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων».
Τα όσα ισχυρίζεται η κυρία Λαγκάρντ εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Έλληνα πρωθυπουργό και γκρεμίζουν το επαναστατικό του αφήγημα.
Άλλωστε όπως έχει ήδη γραφτεί στον Τύπο, μέχρι και τα γκαρσόνια στο Χίλτον ξέρουν ότι η οδυνηρή συμφωνία με τους δανειστές έχει «κλειδώσει» και απλά αναζητούνται τρόποι για να περάσει στη βάση της ελληνικής κοινωνίας με τις λιγότερες αντιδράσεις.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Βατερλώ της ελληνικής κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι ενώ αρχικά η διαπραγμάτευση περιστρέφονταν γύρω από τα μακροπρόθεσμα μέτρα που ζητούσε η Ελλάδα για το χρέος, αυτή η συζήτηση έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι.
Όπως θα έχετε διαπιστώσει, όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και γύρω από την ύπαρξη αντιμέτρων προκειμένου να μετριάσουν τα βάρη από τη σκληρή φορολογία των προληπτικών μέτρων για μετά το 2019.
Η βασική διεκδίκηση της Ελλάδας, πάει περίπατο.
Όλα όσα ζητούσαν οι μνημονιακές, ελληνικές κυβερνήσεις για  νέα επιμήκυνση για τον χρόνο αποπληρωμής και να «παγώσουν» τα επιτόκια για ορισμένα χρόνια, αποδεικνύονται «όνειρο απατηλό».
Είναι δηλαδή υπαρκτός ο κίνδυνος, το ΔΝΤ να ισχυριστεί στο μέλλον ότι με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το «χρέος κατέστη βιώσιμο» και συνεπώς δεν χρειάζονται μακροπρόθεσμα.
Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε ψελλίσει πριν από ένα χρόνο ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε πει πως αν βγει το νέο μνημόνιο, δεν θα χρειάζονται μέτρα για το χρέος.
Από τα λεγόμενα της κυρίας Λαγκάρντ, γίνεται επίσης αντιληπτό ότι ο κ. Τσίπρας υπόσχεται τα πάντα σε όλους. Άλλα λέει στο ΔΝΤ κι άλλα λέει στους Ευρωπαίους και στους Γερμανούς.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να κλείσει η αξιολόγηση μετά το Πάσχα, η Ελλάδα να πάρει δάνειο «γέφυρα» για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, να οριστικοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και στη συνέχεια το ΔΝΤ να αποφανθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παραμένει δεμένη χειροπόδαρα για ένα νέο 4ο μνημόνιο και ο κ. Τσίπρας διασφαλίζει την παραμονή του στην εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/776502/h-skliri-diapragmateysi-kai-ta-paramythia-tis-xalimas#ixzz4b0P5DVmG

Δεν υπάρχουν σχόλια: