Μνημόνια και σκληρή λιτότητα για 20 χρόνια!

Σόιμπλε και ESM κόβουν κάθε συζήτηση για το χρέος: 

25-5-2017



Σόιμπλε και ESM κόβουν κάθε συζήτηση για το χρέος: Μνημόνια και σκληρή λιτότητα για 20 χρόνια!

«Μουδιασμένη» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θριαμβολογούσε για λύση - Απίστευτη «κωλοτούμπα» Τσίπρα μέσα σε λίγες ώρες - Οι... γραβάτες ξαναμπαίνουν στην ντουλάπα!

Ελληνικό χρέος | Ειδήσεις: Απόλυτα εγκλωβισμένη στο μνημονιακό «λαβύρινθο» που έχουν στήσει εδώ και καιρό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά και τη διαρροή εγγράφου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το οποίο προτείνεται η Ελλάδα να παραμείνει μόνιμα εγκλωβισμένη σε καθεστώς σκληρής επιτροπείας από τους τεχνοκράτες.
Εμπιστευτικό έγγραφο του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) αποκαλύπτει τις προθέσεις των δανειστών για την Ελλάδα και το υπέρογκο χρέος της.
Σύμφωνα με τη μελέτη που προετοιμάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ και έχει στα χέρια του το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους, εάν διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% για 20 χρόνια.
Το έγγραφο αποκαλύπτει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι «δορυφόροι» της Γερμανίας επιμένουν ότι το εάν η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, μπορεί να αποφασιστεί μόνο με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018.
Σε αντίθεση με το γερμανικό μπλοκ, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι είναι ξεκάθαρη από τώρα η ανάγκη ελάφρυνσης.

Απίστευτη «κωλοτούμπα» Τσίπρα μέσα σε λίγες ώρες

TSIPRAS
Οι εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται για την ελληνική κυβέρνηση, μετά και το απίστευτο φιάσκο στο Eurogroup της Δευτέρας όπου συζητήθηκε το ελληνικό χρέος είναι πλέον δραματικές, καθώς διαφαίνεται ότι η Γερμανία επιχειρεί να εξοντώσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να... παίζει με τις λέξεις, αφού άλλα είπε το πρωί για τις προτάσεις Σόιμπλε και άλλα το βράδυ της Τετάρτης από τη Θεσσαλονίκη.
Αρχικά, το πρωί της Τετάρτης (24/05/20170 σε δηλώσεις του στο υπουργείο Ενέργειας, ο πρωθυπουργός άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για την αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε: «Πιστεύω πως ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος που είναι τον Αύγουστο του 2018 να έχει μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές είναι στρατηγικός στόχος που παραμένει και είναι κοντά. Μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους».
Ωστόσο, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών και μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, επιτέθηκε στη Γερμανία και τους δανειστές, λέγοντας: «Υπήρξε μια προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση που δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου. Διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή. Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου».
Όπως γίνεται απολύτως κατανοητό, μιλάμε για δύο διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού μέσα σε λίγες ώρες για το ίδιο θέμα. Αυτή η συμπεριφορά φανερώνει ένα και μόνο πράγμα: Πανικό.
Και τούτο, γιατί πλέον καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για σύντομη έξοδο από τα Μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τη Δευτέρα (25/05/2017) επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, για το φιάσκο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, μετά και τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στον ραδιοσταθμό Real FM, ζητώντας να υπάρξει «εθνική συνεννόηση» για το θέμα του χρέους. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πανικό ο Τσίπρας: Έκκληση στους δανειστές να υποχωρήσουν στο θέμα του χρέους

Σε πανικό ο Τσίπρας: Έκκληση στους δανειστές να υποχωρήσουν στο θέμα του χρέους

Τα τρία σενάρια του ESM

Το πρώτο σενάριο 
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το πρώτο σενάριο, η μελέτη του ESM υποθέτει ότι δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους, εάν η Αθήνα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% ως το 2032 και πάνω από το 3% ως το 2038.
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι τέτοιες μεγάλες περίοδοι υψηλών πλεονασμάτων δεν είναι πρωτοφανείς: Η Φινλανδία, για παράδειγμα, είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% επί 11 χρόνια την περίοδο 1998-2008 και η Δανία 5,3% για 26 χρόνια, από το 1983 ως το 2008.
esm euro
Μια δεύτερη επιλογή στο σενάριο Α υποθέτει ότι η Ελλάδα διασφαλίζει την ανώτατη δυνατή ελάφρυνση χρέους με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016.
Η Ελλάδα θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, αλλά μετά θα μπορούσε να το μειώσει περίπου στο 2% ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και στο 1,5% ως το 2048, με μέσο πλεόνασμα της περιόδου 2023-2060 στο 2,2%.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η ανώτατη δυνατή ελάφρυνση χρέους που εξετάζεται είναι μια επέκταση της μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των δανείων κατά 17,5 χρόνια από τα τρέχοντα 32,5 χρόνια, με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080.
Επίσης, ο ESM θα περιόριζε τις αποπληρωμές δανείων από την Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ ως το 2050, θέτοντας «ταβάνι» στο επιτόκιο των δανείων στο 1% ως το 2050.
Παράλληλα, ο ESM θα αγόραζε το 2019 τα 13 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, καθώς αυτά τα δάνεια είναι πολύ ακριβότερα από αυτά της ευρωζώνης.
Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα περιόριζαν τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας στο 13% ως το 2060, και θα μείωνε τον λόγο χρέους/ΑΕΠ στο 65,4% το 2060 από περίπου 180% στην παρούσα φάση.
Το σενάριο Α υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εμφανίζει μέση ετήσια ανάπτυξη 1,3% στην περίοδο που επιχειρείται η πρόβλεψη.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τέτοιες υποθέσεις ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι ρεαλιστικές στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι θεσμοί παραμένουν αδύναμοι και η παραγωγικότητα είναι χαμηλή.
ESM
Το δεύτερο σενάριο
To δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον Real, βασίζεται στις προβλέψεις του ΔΝΤ για μια μέση ανάπτυξη 1% και μια επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% από το 2023, μετά από πέντε χρόνια με πλεονάσματα 3,5%. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται από το 2022 και έπειτα, αγγίζοντας το 226% το 2060.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέρχονταν στα τέλη της δεκαετίας του 2020 πάνω από το «ταβάνι» του 15% του ΑΕΠ που έχουν υποσχεθεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ξεπερνώντας το 50% το 2060.
Για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η ευρωζώνη θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια βαθύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από αυτήν που πρόσφερε το 2016, κάτι που δεν δέχεται το Eurogroup.
Toν Μάιο του 2016, η ευρωζώνη υποσχέθηκε να επεκτείνει τις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος στα ελληνικά δάνεια, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% από εκεί και έπειτα.
Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα εξέταζε μια αντικατάσταση των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με φθηνότερη ευρωπαϊκή πίστωση και θα επέστρεφε τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.
Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μόνο αν η Ελλάδα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2018 και μόνο αν η ανάλυση χρέους έδειχνε πως είναι αναγκαία μια ελάφρυνση για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
greece
Το τρίτο σενάριο
Ένα τρίτο σενάριο, είναι αυτό ενός συμβιβασμού ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο, προβλέποντας έναν ρυθμό ανάπτυξης 1,25%, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, το οποίο θα υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,8% αντί για 2,2% την περίοδο 2023-2060.
Στο σενάριο αυτό, το ελληνικό χρέος θα γινόταν βιώσιμο με μια επιμήκυνση των μέσων ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων κατά 15 έτη, με τα τελευταία να λήγουν το 2018, με ταυτόχρονο «κλείδωμα» του επιτοκίου στο 1% ως το 2050 και ένα «ταβάνι» απόσβεσης στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/794994/soimple-kai-esm-kovoyn-kathe-syzitisi-gia-to-xreos-mnimonia-kai-skliri-litotita-gia-20-xronia#ixzz4i5dk1pgU

Δεν υπάρχουν σχόλια: