Η Γαλλία προειδοποιεί την Τουρκία να μην εμποδίσει τις γεωτρήσεις της Total στην Κύπρο

Κρίσιμο έτος το 2022 για τα δύο ελληνικά κράτη της Ελλάδας και της Κύπρου

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» με τη γαλλική φρεγάτα «Auvergne» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και κατόπιν, η γαλλική φρεγάτα συνέχισε την πορεία της και βρέθηκε στην Κύπρο, όπου ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Λάρνακας.

Η παρουσία της στην περιοχή, αποτελεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί την παρουσία της Total, που από κοινού με την ιταλική Eni, θα διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Τουλάχιστον στους συμβολισμούς και στα λόγια η Γαλλία δείχνει διαθέσιμη να το κάνει, εκτιμάται ότι θα το κάνουν και στην πράξη.

Ο πλοίαρχος Paul Merveilleux de Vignaux είπε ότι η Auvergne, με το πλήρωμά της, θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ιανουάριο για να συγκεντρώσει πληροφορίες προκειμένου να “δείξει πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας” για τη Γαλλία.

“Αυτή η ανάπτυξη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θεωρεί η Γαλλία αυτό το τμήμα της Μεσογείου“, καθώς και την “προθυμία της χώρας να συμβάλει στη σταθεροποίηση αυτής της στρατηγικής περιοχής“, δήλωσε ο De Vignaux σε δημοσιογράφους στη Λάρνακα.

Η Κύπρος επιτρέπει επίσης σε γαλλικά αεροσκάφη να μετασταθμεύουν και στα πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε αυτήν.

Αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων έστειλε η Γαλλία στην Κύπρο προκειμένου να επιτηρεί από εκεί την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο όπως ήδη έχει ενημερώσει το defencenet.gr.

Την είδηση έκανε γνωστή το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας ότι πρόκειται για αεροσκάφος Atlantique 2 ή ATL-2. Δεν είναι γνωστό πόσο διάστημα θα βρίσκεται στην Κύπρο το γαλλικό αεροσκάφος αλλά η Τουρκία αντιδρώντας έστειλε ένα δικό της Ρ-72 να πετάξει δυτικά της Κύπρου.

Η αποστολή του γαλλικού αεροσκάφους στην Κύπρο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Η Γαλλία επιθυμεί να ανακτήσει την παλαιά αυτοκρατορική της ισχή καθώς η γαλλική ελίτ έχει συνειδητοποιήσει ότι η αμερικανική πρωτοκαθεδρία «τρίζει» και υπάρχει χώρος για νέες γεωπολιτικές δυνάμεις.

Η Μεσόγειος θεωρείται γαλλικός ζωτικός χώρος και το Παρίσι δεν έχει εντελώς αντίρροπα συμφέροντα με την Τουρκία και ευτυχώς για την Αθήνα εντελώς ομόρροπα συμφέροντα με την Ελλάδα.

Το Παρίσι είναι σαφές ότι θα αντιδράσει με δυναμικό τρόπο εάν υπάρξει τουρκική πρόκληση στις υπεράκτιες γεωτρήσεις από τη γαλλική εταιρεία Total και την Eni το επόμενο έτος στα ύδατα νότια της ακτής της Κύπρου.

Σε αυτό βέβαια προσδοκά ότι θα υπάρχει από κοινού στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα για να προστατέψουν μαζί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τοtal περιμένει να πάρει μεγάλο μερίδιο και νοτίως της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: