Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Παπαδήμος: Επικίνδυνο ένα haircut 50%

 Ένα «κούρεμα» 50% του χρέους θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν κρατική βοήθεια



Σημαντικούς κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για το ευρωσύστημα θα έχει ένα haircut 50% προειδοποιεί ο ΛουκάςΠαπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σύμβουλος του πρωθυπουργού, με άρθρό του στους Financial Times, ζητώντας να σταματήσει η πίεση που δέχεται η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι τα οφέλη μιας αναδιάρθρωσης χρέους ενός κράτους της ευρωζώνης εξαρτώνται από την κατανομή των πιστωτών και την ικανότητά τους να απορροφήσουν τις ζημίες χωρίς να καταφύγουν σε κυβερνητική υποστήριξη.
Αναφερόμενος στην ελληνική περίπτωση, ο κ. Παπαδήμος σημειώνει ότι μόνο το 40% του χρέους βρίσκεται στην κατοχή ξένων ιδιωτών επενδυτών, οπότε ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% θα οδηγούσε σε μείωση του συνολικού κόστους μόνο κατά 20%.

Όπως εξηγεί, το 30% του χρέους ανήκει σε Έλληνες, κυρίως τράπεζες, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Στην περίπτωση που το «κούρεμα» είναι στο 50% οι οργανισμοί αυτοί θα αναγκαστούν να αναζητήσουν κρατική βοήθεια εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη θα είχε η Ελλάδα από τη μείωση του χρέους. 
Παράλληλα, οι απώλειες των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, θα έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τα φορολογικά έσοδα. 
Επιπλέον, μια σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους θα επηρέαζε αρνητικά την ευρωζώνη, οδηγώντας σε παρέμβαση των κυβερνήσεων για την ενίσχυση των θεσμικών φορέων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, οι φορείς αυτοί δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με το κόστος μιας αναδιάρθρωσης.
 
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: