Εκλογές τώρα...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
   
Παρακολουθούμε μεγάλες στιγμές. Μετά την επαναδιαμόρφωση της εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας που επέβαλε το μνημόνιο από την Παρασκευή του βράδυ παρακολουθούμε και την κατάρρευση του Γιώργου Παπανδρέου. Μία κατάρρευση που προήλθε μετά από εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Με απλά λόγια ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πέσει θύμα ενός εσωκομματικού προνουντσιαμέντου και αγωνίζεται αυτή την στιγμή να περισώσει την Προεδρία στο ΠΑΣΟΚ και...
αν μπορέσει και την Πρωθυπουργία.
Θα ξεκινήσουμε από το πρώτο. Το μνημόνιο άλλαξε την εγχώρια οικονομική πραγματικότητα άρδην.
Ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας της μνημονιακής πολιτική; Ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε ποιες εγχώριες δυνάμεις στηρίχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για να επιβάλει την μνημονιακή πολιτική του; Στο πολιτικό-οικονομικό σύστημα που κινείται μεταξύ της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ
Τον πρώτο καιρό όλα ήταν ειδυλλιακά. Οι κατ’ εξοχήν εκπρόσωποι αυτού του συστήματος οι τραπεζίτες δήλωναν δημόσια την πίστη τους και την προσήλωση τους στην πιστή τήρηση και εφαρμογή του μνημονίου. Αποτέλεσμα; Σήμερα κι αυτοί οι ίδιοι τραπεζίτες δηλώνουν σχεδόν δημόσια ότι αντιτίθενται στις πολιτικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου στην οικονομία.
Ο λόγος; Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων όπως το επιβάλουν οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου και της 27ης Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την Black Rock κατ’ απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΚΤ, αυξάνουν σε υπέρμετρό βαθμό τις ζημιές του τραπεζικού συστήματος. Οι ζημιές αυτές θα καλυφθούν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με χρήματα που θα καταβάλουν μέσω μνημονιακών μηχανισμών η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προσθέτοντας τα παραπάνω κεφάλαια στο Χρέος της χώρας.
Όλα τα παραπάνω βήματα -που τα ΜΜΕ ονομάζουν επανα-κεφαλαιοποίηση- επιβλήθηκαν από την μνημονιακή επιλογή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κρατικοποίηση των τραπεζών. Ουσιαστικά οι τραπεζίτες στήριξαν εν τη αφέλεια τους το μνημόνιο και τώρα συνειδητοποιούν ότι έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους. Αποδίδουν τις ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου και του ζητούν οι μετοχές που θα εκδοθούν και θα δοθούν ως ενέχυρο για την καταβολή των μετρητών από ΕΚΤ και ΔΝΤ, να είναι προνομιούχες και όχι κοινές. Με αυτό το τρυκ θα διατηρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών οι σημερινές διοικήσεις και δεν θα διοριστούν νέες κρατικές διοικήσεις. Αυτή, σε συνδυασμό με το ξεκρέμασμα του Γιώργου Παπανδρέου από την κα. Μέργκελ και τον κ. Σαρκοζί, είναι η κύρια αιτία της διάλυσης της μνημονιακής συμμαχίας και της εσωκομματικής αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ.
Με απλά λόγια. Όλη η φασαρία γίνεται για το ποιος θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Οι σημερινές διοικήσεις ή το Ελληνικό Δημόσιο που θα επωμισθεί το νέο χρέος το οποίο θα προκύψει από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Δηλαδή επί της ουσίας η τρόικα που θα βάλει σήμερα τα χρήματα.
Θα μου απαντήσει κάποιος καλοπροαίρετος… Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δίκιο αφού θέλει να θέσει τις τράπεζες κάτω από τον έλεγχο του κράτους.
Λάθος τεράστιο!
Ποιος έδωσε στις Ελληνικές Τράπεζες περίπου 70 δις ευρώ εγγυήσεις; Ο Γιώργος Παπανδρέου.
Που θα προστεθούν αυτές οι εγγυήσεις αν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες; Μα φυσικά στο Δημόσιο Χρέος. Δηλαδή στην πλάτη του Ελληνικού Λαού.
Συνεπώς έχουμε τον ελληνικό Λαό να επωμίζεται χρέη περίπου 130 δις ευρώ (100 δις ευρώ από εισφορά σε μετρητά σε ομόλογα και εγγυήσεις από κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου) και 30 δις ευρώ λόγω του κουρέματος των ομολόγων και της έρευνας των δανειακών χαρτοφυλακίων από την Black Rock, για να πάρει ένα τραπεζικό σύστημα που καταρρέει.
Η δική μας θέση. Το κούρεμα των ομολόγων έπρεπε να έχει γίνει πέρσι. Οι τράπεζες τότε ήταν ισχυρότερες από ότι εφέτος διότι είχαν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα κι έτσι το κούρεμα δεν θα τις επηρέαζε όσο σήμερα. Οι σημερινές κλειστές λόγω της ύφεσης επιχειρήσεις πέρσι λειτουργούσαν, άρα και τα δάνεια τους που σήμερα η Black Rock θα τα θεωρήσει δικαίως προβληματικά πέρσι εξυπηρετούνταν κανονικά. Η δική μας αντί-μνημονιακή θέση δικαιώθηκε από την ίδια την ζωή. Οι τραπεζίτες που πέρσι στήριζαν το μνημόνιο, εφέτος λόγω του μνημονίου χάνουν τις τράπεζες τους.
Λίγο μας νοιάζει! Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν! Λυκοφιλία με λυκοτόμαρα τους είχαμε χαρακτηρίσει σε παλαιότερο Δευκαλίωνα. Για εμάς είναι αδιάφοροι οι καβγάδες που γίνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και δεν μας απασχολεί η τύχη του Γιώργου Παπανδρέου. Εμάς μας απασχολούν η πορεία της χώρας μας και η τύχη του Λαού της. Και η λύση είναι μία εδώ και καιρό και την έχουμε σχολιάσει. Σταθήκαμε όρθιοι την χειρότερη ώρα, τώρα ήρθε η ώρα της επίθεσης: Εκλογές Τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: