Ελλάδα: Η κατάρρευση της Δημοκρατίας


Του ιστολογίου Golem XIV

Ό,τι και αν συμβεί σήμερα στην Ελλάδα, ένα πράγμα είναι σαφές: η περιφρόνηση του ηγέτη της για τη δημοκρατία είναι πλέον κραυγαλέα και σαφής.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως αυτή εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, μέχρι που πήγε στη σύνοδο της G20, οπότε ξαφνικά είδε τα πράγματα διαφορετικά και τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ο υπουργός του λαού για τον έλεγχο των οικονομικών. Είναι ο υπουργός Οικονομικών για τον έλεγχο του λαού. Και το πρώτο καθήκον του ήταν να βεβαιωθεί ότι δεν θα δοθεί στον ελληνικό λαό η ευκαιρία να έχει λόγο για τα σχέδια "διάσωσης" της χώρας, ούτε για τα μέτρα λιτότητας που του επιβάλλονται από ξένες δυνάμεις.

Θα αναγκαστεί ο Παπανδρέου να παραιτηθεί από την κυβέρνηση; Εάν δεν παραιτηθεί, τότε οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα απαιτήσουν αναγκαστικά να διεξαχθεί ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ οι τράπεζες θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την ήττα του και την παραίτησή του. Είτε φύγει λόγω παραίτησης είτε χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, οι επενδυτές και οι διεθνείς τράπεζες ίσως να ελπίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με το "πρόβλημα" που ίσως να προέκυπτε με το δημοψηφίσμα. Το δημοψήφισμα το είχε "προσφέρει" ο Παπανδρέου. Αν εξαφανιστεί από την ηγεσία του κυβερνητικού σχήματος, σκέφτονται τα "κοράκια" της αγοράς, τότε θα εξαϋλωθεί και η "προσφορά" του.

Και τότε, αυτό που, κατά τη γνώμη μου, θα συμβεί είναι η προκήρυξη εκλογών αντί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι σαφής η ψήφος υπέρ ή κατά των μέτρων λιτότητας και ενός νέου μηχανισμού στήριξης. Ο λαός θα έχει φιμωθεί.

Η αντικατάσταση του δημοψηφίσματος με εκλογές θα είναι μια σημαντική νίκη για όσους έχουν λόγο να μην θέλουν να δοθεί λόγος στον λαό. "Εκείνοι" είναι φυσικά η τρόικα και οι μεγάλες τράπεζες. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το τι θα επιδιώξουν να προωθήσουν στο διάστημα από σήμερα μέχρι τις εκλογές. Νομίζω ότι θα δούμε ένα είδος κυβέρνησης συνασπισμού, όπως έχει ήδη συζητηθεί, και το έργο αυτής της κυβέρνησης θα είναι να "προτείνει" τη σύσταση, πριν από τις εκλογές, μιας "επιτροπής εμπειρογνωμόνων". Θα την παρουσιάσουν σαν μια υπερκομματική ομάδα "εθνικής ενότητας", η οποία θα αναλάβει να αποσπάσει από τον έκρυθμο χώρο της κομματικής πολιτικής τις ζωτικές εκείνες αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται από εμπειρογνώμονες ανεπηρέαστους από κομματικές πολιτικές εκτιμήσεις. Τέτοια ακριβώς προβλέπω ότι θα ακούσουμε από αυτούς.

Φυσικά, αυτό που στην πραγματικότητα θα γίνει είναι ένα πραξικόπημα. Mε αυτό τον τρόπο θα κλειστούν σε ένα συρτάρι και θα απομακρυνθούν από τις δημοκρατικές διαδικασίες όλες εκείνες οι αποφάσεις που αυτή τη στιγμή "καίνε" τον ελληνικό λαό, δηλαδή όλα εκείνα τα ζητήματα που τα θεωρεί επείγοντα για διαβούλευση. Η "επιτροπή εμπειρογνωμόνων" θα είναι στην πραγματικότητα μια μη εκλεγμένη κλίκα που θα αναλάβει τον ρόλο των de facto κυβερνητών της Ελλάδας. Δεν θα είναι "κυβέρνηση", αλλά "κυβερνήτες". Γιατί από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί μια τέτοια "επιτροπή" και θα αναλάβει αρμοδιότητες σχετικές με θέματα χρηματοοικονομικά και ζητήματα που αφορούν στο χρέος, όπως εικάζω ότι θα συμβεί, η Ελλάδα θα έχει γίνει μια χώρα υποτελής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα διευθύνεται από και για τις τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση θα υπάρχει μόνο για να φοράει κοστούμια και να ποζάρει για τους τουρίστες, εκτός από τις περιπτώσεις που θα καλείται να επαναφέρει στην τάξη, έστω και με οδυνηρό τρόπο, κάποιους που ίσως να χρειάζονται υπενθύμιση για το ποια είναι πραγματικά η θέση τους στη νέα μετα-δημοκρατική Ελλάδα.

Εικάζω, επίσης, ότι θα κάνουν συχνές αναφορές στην "Επιτροπή για τη μείωση του χρέους" (Joint Select Committee on Deficit Reduction) της Αμερικής, τώρα γνωστή ως "Σούπερ Επιτροπή". Αλλά αντίθετα με την αμερικανική επιτροπή, την οποία θεωρώ θλιβερή και ήδη πορευόμενη σε ατραπό που οδηγεί μακριά από τη Δημοκρατία, η ελληνική "επιτροπή" δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν μέσα στην ίδια την Ελλάδα. Σε ποιόν θα είναι στη πραγματικότητα υπόλογη θα παραμείνει, κατά την άποψή μου, ένα ζήτημα ασαφές και συγκεχυμένο. Θα δέχεται "συμβουλές" από και θα υποβάλλει εκθέσεις στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και χωρίς αμφιβολία σε ό,τι θα έχει απομείνει από το ελληνικό σύστημα αυτοδιαχείρησης. Όμως, η υποβολή εκθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών θα είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί ακόμη. Και ελπίζω να αποδειχθούν εσφαλμένες οι εκτιμήσεις μου. Αλλά φοβάμαι ότι ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις "δοκιμές beta" των νέων μετα-δημοκρατικών δομών, για τις οποίες θα μας πουν ότι πρέπει να "διαχειριστούν" οι εμπειρογνώμονας ώστε να δοκιμαστούν από άτομα αρκετά έμπειρα ώστε να υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι θα επιτελέσουν αυτό το έργο και όχι, όπως ήταν στο παρελθόν, και δεν θα "ελέγχονται" από αυτούς που τώρα θεωρούνται ανίκανοι να το πράξουν αυτό - δηλαδή εσάς και εμένα.

Ο λόγος που την αποκαλώ "δοκιμή beta" είναι επειδή πιστεύω ότι η ρύθμιση αυτή είναι ακριβώς αυτό που θα χρειαστούν με βεβαιότητα και θέλουν επίσης να εφαρμόσουν για την περίπτωσης της μετά Μπερλουσκόνι Ιταλίας. Πιστεύω, επίσης, ότι θα τους άρεσε πολύ να είναι σε θέση να πουν, τη στιγμή που θα δηλώσουν ότι είναι απαραίτητο να την εφαρμόσουν στην Ιταλία, ότι "επεκτείνεται" - αυτή θα είναι η λέξη που πιστεύω ότι θα επιλέξουν - και στην Ιταλία ένας "μηχανισμός" που έχει ήδη διαπιστωθεί ότι έχει "εξασφαλίσει" τη σταθερότητα και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: