Ντ’ Εσταίν: Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την έξοδο από το ευρώ

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφύγουν τον «πόνο» του αποπληθωρισμού, εκτιμά ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, σύμφωνα με το Reuters.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή. Σε αυτό το σημείο γίνεται αναφορά στον προϋπολογισμό ο οποίος εγκρίθηκε και ο οποίος περιλαμβάνει έναν ακόμη γύρο μέτρων λιτότητας, επισημαίνοντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί για μια ακόμη χρονιά, διανύοντας τον πέμπτο χρόνο ύφεσης.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας, έχοντας ένα ισχυρό νόμισμα» δήλωσε ο 85χρονος πρώην πρόεδρος. Και συμπλήρωσε: «Τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα για ένα διάστημα, ή να έχει την ασφάλεια του ισχυρού νομίσματος; Η επιλογή είναι της Ελλάδας».

Επίσης, εκτίμησε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα είχε διατηρήσει τη δραχμή πιθανότατα θα την είχε ήδη υποτιμήσει κατά 40-50%. Εξέφρασε ταυτόχρονα το φόβο ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα δεχόταν έναν εσωτερικό αποπληθωρισμό της τάξης του 40% που χρειάζεται η οικονομία της χώρας. «Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε εντός είτε εκτός ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: