Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013
Είναι δυνατόν κυβερνητικό κείμενο έντεκα σελίδων και 43 σημείων που κυοφορείται από τον Ιούνιο και δημοσιοποιείται σε μια θερμή συγκυρία να μην έχει ούτε μία είδηση;...
της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ
Η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερο εσωκομματικό προσανατολισμό απ' όσο εξωστρέφεια και ο παραλήπτης των κεντρικών μηνυμάτων δεν προκύπτει πως είναι η Τρόικα, όπως διαφημίζεται. Ηδη από τον πρόλογο ορίζεται ότι «ορίζοντας διακυβέρνησης είναι πάντα η τετραετία, ενώ στο σύνολό της ή σε επί μέρους σημεία της είναι ανοικτή για συζήτηση με άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πέρα από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση». Ποιες είναι αυτές οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις; Εύκολη η απάντηση:...
Ασφαλώς, η ΔΗΜΑΡ. Η σπουδή των δύο κυβερνητικών εταίρων να κάνουν άνοιγμα συνεργασίας και μάλιστα στην εισαγωγή της προγραμματικής συμφωνίας είναι πολύ ενδεικτική της πρόθεσής τους να ικανοποιήσουν κομματικές σκοπιμότητες. Δηλαδή, γνωρίζουν ότι στελέχη του κόμματος τουΦώτη Koυβέλη θέλουν την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, όχι μόνο επειδή αρχικά ήταν εναντίον της εξόδου, αλλά επίσης γιατί στη συνέχεια πάγωσαν βλέποντας τις δημοσκοπήσεις.
Είναι ενδεικτικό της σύγκρουσης τάσεων στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ αυτών που κοιτάζουν προς τα δεξιά τους και εκείνων που είναι στραμμένοι αριστερά, το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (την Τετάρτη) όπου συζητήθηκε το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπήρξαν βουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν για τις διαρροές με βάση τις οποίες η ΔΗΜΑΡ θα υποστηρίξει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Οικονόμου έθεσε τέτοιο θέμα και έλαβε τη διαβεβαίωση από την ηγεσία ότι η απόφαση θα ληφθεί όταν κατατεθεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφού εξεταστεί ενδελεχώς. Είναι προφανές ότι στο πεδίο αυτό παίζονται πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνονται και πάντως ο στρατηγικός προσανατολισμός της ΔΗΜΑΡ, αν δηλαδή θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στα κομματικά επιτελεία γνωρίζουν ότι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις είναι η έλλειψη αξιόπιστου κυβερνητικού εταίρου που του στερεί το πλεονέκτημα της κυβερνησιμότητας.
Με τη ρητή δέσμευση για εξάντληση της τετραετίας, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, φιλοδοξούν να προκαλέσουν εσωκομματικές αρρυθμίες στην αξιωματική αντιπολίτευση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απόλαυσαν πάρα πολύ τη διαφοροποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη "γραμμή" στην ψηφοφορία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και εκτιμούν ότι αν χαθεί η ορμή για εκλογές εδώ και τώρα, οι εσωτερικές αντιθέσεις θα ζωηρέψουν και θα εκδηλώνονται όλο και εντονότερα.
Το αντίστροφο δείχνουν να πιστεύουν σε σχέση με το εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης: Ότι οι βουλευτές θα ησυχάσουν, αφού θα έχουν μπροστά τους τριετή ορίζοντα και δεν θα αναζητούν άλλου είδους διεξόδους, που πάντως περνούν μέσα από "αντάρτικα". Είναι γνωστό ότι υπάρχει κύμα φυγής βουλευτών της συμπολίτευσης προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχουν φτάσει πληροφορίες στη Χαριλάου Τρικούπη για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αναζητούν διαύλους συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Aπόστολος Κακλαμάνης την Τρίτη το βράδυ απείχε από μία ακόμη ψηφοφορία, αυτή που αφορά τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ, και όλα αυτά μαζί δημιουργούν την αίσθηση ότι η συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης κρέμεται από μία κλωστή.
Στη ΝΔ η αντάρα σηκώνεται για διαφορετικούς λόγους: από τη μια πολλοί δεν αντέχουν τον Γ. Στουρνάρα, από την άλλη δεν μπορούν να συνηθίσουν τη συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον τη γαλάζια στήριξη στον Ευ. Βενιζέλο για τις επιθέσεις που δέχεται σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ ή τα υποβρύχια.
Κατά τα άλλα, η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ελαφρύνσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και κατάργηση έκτακτων φορολογικών βαρών στο άμεσο μέλλον, όπως επίσης μείωση του ΦΠΑ και σε άλλα πεδία πέρα από την εστίαση, αλλά χωρίς χρονοδιαγράμματα.
Το πλέον cult στοιχείο είναι η αναφορά στο ασφαλιστικό: «Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται με την βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων και κυρίως με την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας ως προς την είσπραξη των εισφορών και την αναδιοργάνωση του τομέα». Είχε προηγηθεί ένας πόλεμος διαρροών και διαψεύσεων προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν θα καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις, δεν θα κοπούν κύριες συντάξεις ακόμη και των "ευγενών ταμείων", δεν θα αυξηθούν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ΠΑΣΟΚ... έβαλε στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με μια οργισμένη ανακοίνωση για τις πληροφορίες που διακινούνται, το Μέγαρο Μαξίμου μετέδωσε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τα σενάρια που αφορούν οδυνηρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τελικά στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας σε σχέση με το θέμα των ημερών αλλά και του επόμενου έτους καταγράφεται απλώς η αμηχανία των δύο κυβερνητικών εταίρων να γράψουν ο,τιδήποτε συγκεκριμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου