Citigroup: Έρχονται χρεοκοπίες ή αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη


Εάν η Citigroup επαληθευτεί, η μικρή ανάκαμψη που καταγράφηκε στην Ευρώπη το καλοκαίρι δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τα χειρότερα που θα έρθουν για τις χώρες της Μεσογείου, με μια σειρά ήπιων χρεοκοπιών/αναδιαρθρώσεων, αναφέρει η The Telegraph.

Άρθρο που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τις εκτιμήσεις του οίκου για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου:

-Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια καταστροφή. Η υποτιθέμενη σταθεροποίηση θα αποδειχθεί
απατηλό όνειρο. Η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2,9% το 2014 και κατά 1,4% το 2015, ωθώντας το ποσοστό ανεργίας στο 32,4% και το χρέος στο 201% του ΑΕΠ.

-Η Ιταλία θα ανακάμψει για να περιέλθει σε μία ημιμόνιμη ύφεση με ρυθμό ανάπτυξης 0,1% το 2014, μηδέν το 2015 και 0,2% το 2016. Το χρέος θα υπερβεί το 140% του ΑΕΠ, πέρα από το σημείο που δεν υπάρχει γυρισμός για μία χώρα που δεν έχει ανάπτυξη ή εθνικό νόμισμα.

-Η Πορτογαλία θα παραμείνει επίσης σε δεινή θέση με ανάπτυξη 0,6%, 0% και 1% τα επόμενα τρία έτη, χρέος που θα ανέλθει στο 149% έως το 2015 και ανεργία που θα αναρριχηθεί ξανά στο 18,3%.

Με δεδομένη τη δημοσιονομική σύσφιξη που αναμένεται να εφαρμοστεί, τη συνεχιζόμενη ιδιωτική απομόχλευση και τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, διατηρούνται οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του πορτογαλικού χρέους, εκτιμά η Citigroup. O οίκος κάνει λόγο για έναν ξεκάθαρο κίνδυνο ενός δεύτερου πλήρους προγράμματος διάσωσης σε περίπτωση επιδείνωσης της ψυχολογίας της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση -συνεχίζει- μια ελληνικού τύπου αναδιάρθωση χρέους είναι απίθανη στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, αλλά δεν αποκλείεται η αναδιάρθρωση ορισμένων υποχρεώσεων της κυβέρνησης.

-Η Ισπανία δεν θα χρεοκοπήσει ή θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους, ωστόσο η ανάπτυξη θα είναι μόλις 0,1% το επόμενο έτος, 0,3% το 2015 και 0,7% το 2016 -όχι αρκετή για να ανακόψει την άνοδο της ανεργίας ακόμη και στο 27,9%.

-Η Ιρλανδία θα τα καταφέρει. Η χώρα διαθέτει υψηλή ανταγωνιστικότητα και δεν έχει πολλά κοινά με τις άλλες.

Εάν η Citigroup έχει δίκιο, τότε η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία, πολύ χειρότερη από αυτή που αντιμετώπισε η Ιαπωνία, που πιθανότατα θα έχει ανώμαλες πολιτικές συνέπειες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: