Ούτε διαπραγμάτευση ούτε «κούρεμα» χρέους…

ανάρτηση από "periodista"

Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη ΣαμαράΗ Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά
“ Δυστυχώς, για την χώρα και τον ελληνικό λαό, η Γερμανίδα καγκελάριος, παρόλο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να σχηματίσει κυβέρνηση, δύο μάλιστα μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές, κατάφερε να σημειώσει άλλη μια νίκη. Παρέπεμψε την Ελλάδα στην τρόικα και στην διοικητική ομάδα υποστήριξης, την σκιώδη κυβέρνηση της Task Force  ”
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 15:54
«Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από αυτό που έχουμε ζητήσει μέχρι σήμερα και ότι ήταν δική μας ευθύνη και νομίζω ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα του τύπου «Δεν είναι ώρα να θίγουμε θέματα στους εταίρους, δεν είναι καλό για τη χώρα». Την  ίδια στιγμή της επιβεβαίωσης μπροστά στην αυστηρή καγκελάριο, ότι η χώρα δεν ζητά τίποτε, έρχεται πανηγυρικά η διάψευση στο εσωτερικό και στις δημόσιες συζητήσεις, οι οποίες γίνονται στα τηλεπαράθυρα από κυβερνητικά στελέχη ότι «Διαπραγματευόμαστε σκληρά με την τρόικα».

Χαρακτηριστική και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αδιαφορία του διεθνούς Τύπου να ασχοληθεί με την συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο, καθώς τίποτε δεν άλλαξε. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να κάνει ότι επιβάλλει η γερμανική πολιτική άγριας λιτότητας όχι μόνο στην χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πάντες γνωρίζουν και μιλούν για την αναγκαιότητα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και γενικότερα την διευθέτηση και οριστική επίλυση του σημαντικού προβλήματος αρκετών «υπερχρεωμένων» ευρωπαϊκών χωρών. Κι όμως ο Αντώνης Σαμαράς, δεν είχε τίποτε να πει για αυτό το ζήτημα, το οποίο άλλωστε ήταν και δέσμευση των εταίρων και δανειστών προς την Ελλάδα. Η περσινή απόφαση των εταίρων ήταν ότι αν η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα συζητηθεί άμεσα το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, δηλαδή ενός αναγκαίου κουρέματος, το οποίο θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, αλλά και της επιμήκυνσης των δανείων σε χρόνο βαθύτερο από το προβλεπόμενο, πιθανότατα σε βάθος 50ετίας με την απαραίτητη μείωση των επιτοκίων.

Η Άνγκελα Μέρκελ, περιορίστηκε να πει κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι άκουσε την παρουσίαση του Έλληνα πρωθυπουργού , αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, τονίζοντας ότι οι «ευρείες μεταρρυθμίσεις είναι το σημαντικό που πρέπει να γίνει», Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η θεωρία της Γερμανίδας καγκελαρίου για το «μισογεμάτο και μισοάδειο ποτήρι», λέγοντας ότι «Αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν». Ουσιαστικά, η Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις κυνικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά, με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος ότι «Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους».

Δυστυχώς, για την χώρα και τον ελληνικό λαό, η Γερμανίδα καγκελάριος, παρόλο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να σχηματίσει κυβέρνηση, δύο μάλιστα μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές, κατάφερε να σημειώσει άλλη μια νίκη. Παρέπεμψε την Ελλάδα στην τρόικα και στην διοικητική ομάδα υποστήριξης, την σκιώδη κυβέρνηση της Task Force του  Χορστ Ράιχενμπαχ και του «περιφερειάρχη» και απεσταλμένου της Μέρκελ Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.  Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ασχολήθηκε εκτενώς ο διεθνής Τύπος με την συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά. Το «Θα κάνουμε ότι μας λέτε», έχει πάψει να απασχολεί εδώ και καιρό τους διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως στο ζήτημα χρέους σε ολόκληρο την Ευρώπη και τον κόσμο, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων. Άλλωστε, η Άνγκελα Μέρκελ με την παθολογική εμμονή της για μια γερμανική Ευρώπη, απομονώνει όλο και περισσότερο την Γηραιά ήπειρο από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η Ελλάδα, με την παρούσα ανήμπορη και αποδεδειγμένα πλέον ανίκανη να διαπραγματευτεί συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αρνείται κι αυτή με την  σειρά της να παρουσιάσει ένα δικό της στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Προσδεδεμένη στο άρμα της Μέρκελ, όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις του Νότου και όχι μόνο, βουλιάζει στην αναξιοπιστία, παίρνοντας μαζί της και την χώρα. Καταδέχεται μάλιστα να ακούει την Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει ότι θα στηρίξει ή για την ακρίβεια θα επιβάλλει την δημιουργία «επενδυτικής Τράπεζας» στην Ελλάδα με την βοήθεια της γερμανικής τράπεζας KFW, η οποία είναι κρατική τράπεζα και εδρεύει στην Φρανκφούρτη. Προφανώς, η Γερμανία θα διαθέσει ένα μικρό μέρος των 20 δισεκ. ευρώ που κερδίζει ετησίως από την ευρωπαϊκή κρίση, σύμφωνα και με τον Πίτερ Μπόφινγκερ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει όποιες επιχειρήσεις αυτή επιθυμεί στην Ελλάδα.

Κανένα νέο λοιπόν από το «μέτωπο». Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «Θα συνεχίσει το ταξίδι και αυτό θα είναι επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Ξέχασε βέβαια να πει ότι αν αυτό το «ταξίδι» ολοκληρωθεί και δεν ανακοπεί δεν θα υπάρχει πια Ευρώπη. Λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, θα υλοποιηθούν όλες οι «δεσμεύσεις» της Ελλάδας. Το μόνο που δεν θα υλοποιείται με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής θα είναι οι δεσμεύσεις των εταίρων ή ακριβέστερα των Γερμανών προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό όμως μια μικρή λεπτομέρεια είναι. Κατά τα λοιπά, η χώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος είναι έτι περαιτέρω φορτωμένος με νέους φόρους, επιδρομή στην ακίνητη περιουσία, πλειστηριασμό για όποιον δεν έχει να πληρώσει τους εξωφενικούς φόρους , διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Αυτές είναι οι «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία και την Παιδεία, στις οποίες αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς στην χθεσινή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτά είναι που θα πρέπει να δουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και να αναλάβουν τις ευθύνες τους πλέον χωρίς να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Εξάλλου, χθες το πρωί, ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι «Περιμένει κανείς από την κ. Μέρκελ να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα για την πορεία της Ευρώπης και της Ευρωζώνης», για να προσθέσει το περίφημο «Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει περεταίρω απομείωση του ελληνικού χρέους». Ε, να λοιπόν που δεν είναι τόσο αδιανόητο. Η Άνγκελα Μέρκελ, δεν κατάλαβε, αλλά και δεν θέλει να ακούει τίποτε για απομείωση του μη βιώσιμου πλέον και συνεχώς αυξανόμενου χρέους, το οποίο έφτασε τα 321 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το κατάλαβαν; Μάλλον όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: