Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε…



Short URL: http://wp.me/p3poUN-49h

karvanitis-614x378

http://www.avgi.gr
Του Κώστα Αρβανίτη
Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την ευκαιρία στην παράταξη των φοβισμένων να δηλώσουν τη δική τους δέσμευση προς τους ξένους, αλλά και τους ντόπιους χορηγούς τους, ότι δεν πρόκειται να «προδώσουν» την εμπιστοσύνη τους.
Το θέατρο των αντιφρονούντων, των εκβιαζόμενων, των ανταρτών, των ευαίσθητων βουλευτών ολοκληρώθηκε με τις τελευταίες τοποθετήσεις τους στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Δεν περιμέναμε «είδηση» από τις τοποθετήσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, εκτός από το ότι ο πρωθυπουργός μετά από εννέα μήνες εμφανίστηκε στη Βουλή. Η ακροδεξιά ρητορική των Σαμαρά, Βενιζέλου και η πολιτική αμηχανία του Φώτη Κουβέλη είναι αυτό που μένει από την πολιτική αντιπαράθεση εντός Κοινοβουλίου. Η πρόταση δυσπιστίας ήταν μια ευκαιρία για τους συγκάτοικους στην εξουσία να επαναβεβαιώσουν τους δεσμούς αίματος στο πάρτι της ανομίας και των οικονομικών σκανδάλων. Της καθημερινής εκτροπής των δημοκρατικών θεσμών.
Η 11η Νοεμβρίου είναι μια διαφορετική μέρα, καθώς οι πολίτες έχουν μπροστά τους ξεκάθαρα το πολιτικό σκηνικό μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να εκθέσει και να αναγκάσει τους βουλευτές και τα κόμματα να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για το αν έχουν την πρόθεση να σταματήσουν τον κατήφορο της μνημονιακής πολιτικής.
Είναι σαφές ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες υπέγραψαν με τη θετική τους ψήφο -στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου- το πολιτικό τους τέλος. Ειδικά αυτοί που θα ήθελαν να πατούν σε δύο βάρκες.
Η μέρα βάζει πολιτικό τέλος στο λεγόμενο «παραδοσιακό» ΠΑΣΟΚ, που μέχρι χθες δήλωνε εγκλωβισμένο και εκβιαζόμενο από την πολιτική Βενιζέλου. Δείχνει την αδυναμία της φιλελεύθερης πτέρυγας της Ν.Δ. να διεκδικήσει το κόμμα της και φυσικά ρόλο στα νέα δεδομένα.
Η ιστορία ουσιαστικά τιμωρεί και το κόμμα του κυρίου Κουβέλη. Δεν μπόρεσε να σώσει ούτε τα προσχήματα που να δικαιολογούν και τις δύο σημαντικές λέξεις που συνθέτουν την ονομασία του κόμματός του. Η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. ούτε τη Δημοκρατία υπηρέτησε ούτε φυσικά την Αριστερά. Και ουσιαστικά από τις πρώτες πρωινές ώρες δεν έχει πλέον ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
Το πολιτικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό σήμερα. Όσο και να προσπαθήσουν τα κρατικοδίαιτα media, δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τη ροή της λαϊκής βούλησης.
Και είναι φανερό ότι το στρατηγείο της παραπληροφόρησης θα χρησιμοποιήσει όλα τα βρόμικα όπλα για την τελευταία αντεπίθεσή του. Θα δώσει νέα ώθηση στη χρεωκοπημένη θεωρία των δύο άκρων, θα ενισχύσει την πολιτική του φόβου, θα γίνει η ύστατη προσπάθεια της αποδόμησης της εναλλακτικής πρότασης. Τα υλικά βγάζουν πλέον τόση δυσοσμία που είναι ορατά και στα πιο συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας.
Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κοινοβουλευτικά αυτό που έπρεπε. Τώρα είναι η στιγμή τη σκυτάλη να πάρει η Αριστερά της καθημερινότητας, των κινημάτων, των ανθρώπων και της ελπίδας. Τη δράση να αναλάβει και πάλι και πιο δυναμικά η Αριστερά της αλληλεγγύης, του χαμόγελου, της ανατροπής και των οραμάτων.

RELATED POSTS

Δεν υπάρχουν σχόλια: