Ο θλιβερός θίασος (επιτέλους) απολογείται

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο ΒενιζέλοΟ Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
“ Με την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, η Βουλή επιτέλους συνεδριάζει. Και μάλιστα με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης απολογούμενους. ”
Του Γρηγόρη Ρουμπάνη
Ανάρτηση  "periodista"

Δυο τινά συμβαίνουν, όταν ένας θίασος προκαλεί τον γέλωτα: είτε αποτελείται από εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς με σκηνοθέτες σπάνιους που επιλέγουν έργα ευφυών συγγραφέων, τα οποία «δένουν» με τη (συνήθως) σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, είτε αποτελείται από άτεχνους σαλτιμπάγκους που προσποιούνται τους σπουδαίους και αναντικατάστατους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το πρώτο, αλλά δεν ισχύει ούτε καν το δεύτερο.

Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση, την οποία παρακολουθεί η πλειοψηφία-πλην των επωφελούμενων της πολιτικής της-που αδυνατεί να καγχάσει με το θέαμα που προσφέρει και τα καμώματά της, επειδή κάθε πρωτοβουλία της, κάθε τέχνασμά της, κάθε μέτρο, το πληρώνει με αίμα ψυχής. Διαλύθηκαν και διαλύονται εργασιακές σχέσεις, κατακρημνίζονται εισοδήματα, κατακουρελιάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων, άντρες και γυναίκες δεν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά τους, άνεργοι άνθρωποι δεν έχουν το κουράγιο να βγουν από το σπίτι τους. Κι έρχεται το ακόμα θλιβερότερο θέαμα.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να επιδεικνύουν διάθεση διασκέδασης με την πρόταση μομφής, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή, λένε:

*Συσπειρώνει το συνονθύλευμα (δεν το λένε έτσι, αλλά έτσι το εννοούν δια των επιχειρημάτων τους και το ομολογούν οι ίδιοι) του οποίου ηγούνται.

*Σκεπάζει τη γκρίνια των βουλευτών τους για όσα εκόντες άκοντες ψηφίζουν ή ανέχονται να αποφασίζει ερήμην τους μια κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι να υπακούει στις εντολές του υπουργού Οικονομικών.

*Προσφέρει κακές υπηρεσίες στη χώρα, την ώρα που, για ακόμα μια φορά, διαπραγματεύεται σκληρά με την Τρόικα προς όφελος του ελληνικού λαού, και μόνο.

Ο Αντώνης Σαμαράς υποδεχόμενος την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα υποκρίθηκε τον φρουρό της ελευθερίας λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές. Και ο Βαγγέλης Βενιζέλος με το γνωστό ύφος του θιγμένου μονοκράτορα έψεξε τον αντίπαλό του ότι εκτρέπεται του ρόλου του και εμποδίζει τη χώρα να συνεχίσει το δρόμο της προς την έξοδο από το μνημόνιο.

Ο μεν αρχηγός της ΝΔ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό αυτό, προσπαθεί να ακυρώσει την εικόνα (που ο ίδιος έχει χτίσει) του μοναδικού πρωθυπουργού στα κοινοβουλευτικά ιστορικά, ο οποίος έχει καταργήσει τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Μιλάει για δημοκρατία ο πρωθυπουργός που έχει αντικαταστήσει το βούλεσθαι στην εθνική αντιπροσωπεία με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, και τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου με τις μαζώξεις του Γιάννη Στουρνάρα με τα αρεστά σ’ αυτόν think tanks.

Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγκομαχά να βρει επιχειρήματα που να δικαιολογούν τις επιλογές του, για την ακρίβεια επιλογές του προκατόχου του οι οποίες έγιναν και δικές του αντί πινακίου πολιτικής φακής, αλλά την απάντηση του την έδωσε από τη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης, το μεσημέρι της ημέρας που ξεκινούσε η συζήτηση στη Βουλή, θυμωμένος ο Π. Γεννηματάς, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: Ο Βενιζέλος είναι συνυπεύθυνος του εγκλήματος που συντελείται εις βάρος του ελληνικού λαού και δεν μπορεί ως εκ τούτου να τον οδηγήσει στη σωτηρία του. Εν πάσει περιπτώσει, μια είναι η αλήθεια.

Με την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, η Βουλή επιτέλους συνεδριάζει. Και μάλιστα με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης απολογούμενους. Την ευθύνη για τη διατήρηση στη θέση τους, έχουν όσοι βουλευτές της συμπολίτευσης μουρμούριζαν στους διαδρόμους της Βουλής, μέχρι την έλευση της Τρόικας, «δεν πάει άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: