"Χρειαζόμαστε πραγματική δημοκρατία. Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα της λευτεριάς και της προκοπής", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ολόκληρη η ομιλία
Η ομιλία του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση της πρότασης μομφής, φέρνει μπροστά στον ελληνικό λαό μια εκτίμησή του ότι είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Ότι η καταστροφική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μέρα-μέρα, ώρα-ώρα δεν αφήνει περιθώρια για μια γρήγορη ανάσχεση. Δεν μπορεί μπροστά μας να είναι το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών, να είναι η συζήτηση τάχατες διαπραγμάτευσης για ισοδύναμα μέτρα, ποιος φτωχός θα πληρώσει, και συγχρόνως να παράγονται μέσα απ’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό status δεσμεύσεις για τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια.
Το άλλο σημείο της πρότασης μομφής αφορά το κεφάλαιο της Δημοκρατίας, το οποίο δεν είναι μικρό και πολλά από αυτά που λέχθηκαν εδώ μέσα κάνουν πιο ενδεικτική και πιο επίκαιρη την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στο όριο της νομιμότητας, σχεδόν με καμία νομιμοποίηση, πέφτει το «μαύρο» στην ΕΡΤ και τρεισήμισι μήνες μετά επιβάλετε τη νομιμοποίηση πώς; Νύχτα με τα ΜΑΤ! Από μία αντισυνταγματική πράξη, από μία δεύτερη στάση, που διαλύθηκε η κυβέρνησή σας εκείνη την περίοδο, το παραγόμενο πολιτικό αποτέλεσμα, λέτε, ότι είναι νόμιμο. Και ποιος πάει να το νομιμοποιήσει; Τα ΜΑΤ, νύχτα. Το άπαν της δημοκρατίας…
Αυτή είναι η νομιμότητα που θέλετε να επιβάλλετε. Το κάνατε όμως πολύ χειρότερα, εδώ μέσα. Ο υπουργός, μιλώντας, μπέρδεψε το αίμα που χύθηκε από τους χρυσαυγίτες, το αίμα των παιδιών της Χρυσής Αυγής, που ακόμα δεν ξέρουμε ποιος και τι, το μπέρδεψε με τις εξεγερτικές κινητοποιήσεις και το πεζοδρόμιο. Πακέτο όλα αυτά μαζί; Εκεί είναι η στόχευση του τάξη και νόμος;
Αυτό, λοιπόν, κάνει εξαιρετικά επίκαιρη την πρόταση μομφής. Καταλαβαίνουμε ότι είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Και οι δηλώσεις σας εδώ μέσα το κάνουν ακόμα χειρότερο. Γιατί αυτό αναγκάζεστε να παράγετε καθημερινά: διαπλοκή, διαφθορά και ανηθικότητα. Τι ήταν όλα αυτά που ψηφίστηκαν με τροπολογίες στη Βουλή; Προσπάθεια να περάσει από το πλάι, χωρίς κανείς να βρίσκει την «πατρότητα» μιας τροπολογίας που ήθελε να εξαιρέσει τις ναυτιλιακές μετοχές από το πόθεν έσχες. Μια τροπολογία που χάρισε, σε ό,τι αφορά την απιστία, στους τραπεζίτες που ρύθμισαν τα χρέη των δύο κομμάτων. Τι άλλο είναι από αυτό που γεννάει κάθε μέρα;
Είναι κοινός τόπος στο υπουργείο Άμυνας το πώς θα γλιτώσουμε –και δεν έχει βγάλει πολιτικό παραγόμενο– από τη σύμβαση του 2010 για τα υποβρύχια. Και δεν έχει καταφέρει, χρόνια μετά και με τα υποβρύχια προπληρωμένα, να βγάλει ένα υποβρύχιο σε κίνηση.
Αυτή τη διαφθορά και τη διαπλοκή σάς λέω ότι την κάνατε χειρότερη με τα σχόλιά σας. Υπήρξε συνάδελφος εδώ, ο οποίος έκανε μάλιστα και μεγάλη αυτοκριτική, γιατί ήταν, λέει, με τον λαϊκισμό και τώρα τον εγκαταλείψατε. Ποιος σας κατηγόρησε για λαϊκισμό; Για διαφθορά και διαπλοκή επί σειρά χρόνων έχετε κατηγορηθεί. Και είναι έξυπνο να λέτε ότι «δώσαμε και για πελατειακές σχέσεις σε κάποιους κλάδους, ικανοποιήσαμε κάποια αιτήματα». Όμως, η έκθεση πεπραγμένων της γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης –μοιράστηκε σε όλους τους βουλευτές, αν μπήκατε στον κόπο να την κοιτάξετε– μιλάει, κατ’ εκτίμηση, για 12 δισ. επί σειρά χρόνων και από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια. Δώδεκα δισ. αθροισμένα κάνει τον υπαινιγμό η ίδια η έκθεση του κ. Σούρλα ότι δεν θα χρειαζόταν κανένα κόψιμο μισθού και σύνταξης, αν ήταν αλλιώς το πολιτικό σύστημα.
Ακριβώς εκεί στοχεύει η πρόταση μομφής. Να καθαρίσει το «παιχνίδι» που γίνεται. Γιατί ψάχνετε όλοι να δείτε τα αποτελέσματά της στην τελική ψηφοφορία της Κυριακής. Όμως, γίνεται ένα παιχνίδι τάχατες διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τάχατες διαπραγμάτευσης, στο επίπεδο των ισοδύναμων μέτρων, στο ποιος φτωχός θα πληρώσει. Και σέρνονται οι βουλευτές σας όλοι, για να μπορούν να κυκλοφορούν, ο καθένας με μια τροποποιητική για το φόρο στο πετρέλαιο, ο άλλος για τα καυσόξυλα, ο άλλος για το τρίτο. Και λένε «εγώ δεν είμαι, έχω και τις παρατηρήσεις μου, εγώ».
Έχουμε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν είναι με τον νόμο και την τάξη, και είχε αμφιβάλλει αν πρέπει να πέσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ, όμως να που στα μεγάλα ζητήματα…
Αυτό ακριβώς μπορεί να κάνει η πρόταση μομφής: να καθαρίσει απέναντι στον λαό τις γραμμές των κομμάτων. Ποιοι είναι, δηλαδή, με αυτούς που θα τραβήξουν τη χώρα για σειρά χρόνων σε βάθος όχι μόνο μνημονίων αλλά και μιας –όπως το είπε ο Όλι Ρεν– αυστηρής επιτροπείας. Και αυτό το λέτε διακριτό από τα μνημόνια. Λέτε τα μνημόνια τελειώνουν το 2014, αλλά μέχρι το 2050 θα βρισκόμαστε πού; Αυτό είναι που θέλει διαπραγμάτευση, κύριοι συνάδελφοι. Ακριβώς αυτό θέλει διαπραγμάτευση. Όχι το τάδε μέτρο ή το άλλο μέτρο.
Και να ξέρετε κάτι. Όλη η προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μήνυμα σε αυτούς που αγωνιστήκαν στην ΕΡΤ, στους ηρωικούς σχολικούς φύλακες που κάναν την πορεία από τη Θεσσαλονίκη εδώ, στις Σκουριές που έχουν αύριο μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στις καθαρίστριες που διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ένα μήνυμα προς τον λαό ότι μαζί πρέπει να καταφέρουμε να χτίσουμε μια άλλη Ελλάδα. Δεν θα μπορέσει αυτό το πολιτικό δυναμικό που είναι και διεφθαρμένο και συνεχίζει τα ίδια να οδηγήσει κάπου αλλού τα πράγματα.
Λέει ο ένας από τους ομιλητές σας: «Πώς θα καταφέρετε να γλιτώσετε την επιτροπεία αν δεν έχει πληρωθεί το 75% των χρεών;». Μα, ακριβώς αυτό θέλαμε εμείς από κάποιον ο οποίος δηλώνει ότι ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Για ποιον κάνει διαπραγμάτευση αυτός που ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων; Ποιανού υπάλληλος είναι και μας λέει μόνο για τις δυσκολίες υπέρβασης της κατάστασης την οποία ζούμε; Η εξυπνάδα θα ήταν να πει τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευτεί και χωρίς πολλές εντάσεις, όπως το θέλετε, να πηγαίναμε σε μια άλλη κατάσταση ομαλότητας τη ζωή την κοινωνική και την οικονομική του τόπου.
Θα χρειαστούν εντάσεις, όμως, γιατί δεν φεύγετε εύκολα. Γιατί ένα κατεστημένο και μια ολιγαρχία που είναι διαρκώς υπό τη θαλπωρή σας και συνεχίζει να διαφεύγει όποιας φοροδιαφυγής – πράγμα που δεν είναι θέμα γενικής συζήτησης για τη φοροδιαφυγή. Είχατε ένα cd με ονόματα. Σε ερωτήσεις δικών σας ανθρώπων οι απαντήσεις είναι «ψάχτηκαν δύο, ψάχτηκαν πέντε»… Αυτά είναι τα νούμερα που δώσατε.
Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα μεγάλο μέτωπο αξιοπρέπειας. Αυτό μέρες που ‘ρχονται, γιατί το Πολυτεχνείο για εμάς είναι στο DNA μας γιατί ακριβώς αμφισβήτησε αυτό που και τότε εμφανιζόταν σαν νόμος και τάξη, και παρήγατε τάχα πολιτικές αποφάσεις. Αυτό αμφισβήτησε ένας κόσμος που κυρίως διακατεχόταν από την πεποίθηση ότι χρειαζόμαστε πραγματική δημοκρατία και χρειαζόμαστε μια Ελλάδα της ζωής και της προκοπής, της εργασίας και της προκοπής. Και όχι μια Ελλάδα των ραντιέρηδων, των μεσαζόντων και των μεταπραττών.
Ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου