Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Γιώργο Παπανδρέου
“ Τα όσα είχαν συμβεί τον Νοέμβριο του 2011, με την τότε κυβέρνηση να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια τον Γιώργο Παπανδρέου να παραιτείται από την πρωθυπουργία στοιχειώνουν την σκέψη των σημερινών ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου ”
Periodista
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 11:15
«Είναι ευκαιρία να καταγραφεί η σταθερότητα της κυβέρνησης και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή» διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι ή υποστηρίζουν δημόσια από τον κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως επικοινωνιακή κίνηση. Στην πραγματικότητα, όμως, στην κυβέρνηση και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, η ανησυχία είναι διάχυτη, δεδομένου ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και μάλιστα με πρωταγωνιστή μνημονιακό πρωθυπουργό, ο οποίος αφού η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, στη συνέχεια παραιτήθηκε για να αναλάβει την διακυβέρνηση μεταβατικός πρωθυπουργός.
Τον Νοέμβριο του 2011, μετά τα όσα είχαν συμβεί στη σύνοδο Κορυφής στις Κάννες, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή με 153 ψήφους υπέρ. Λίγο μετά, υπό την πίεση του βαρύτατου κλίματος σε Ευρώπη και Ελλάδα, αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε για να επιλεγεί η λύση του Λουκά Παπαδήμου, ως μεταβατικού πρωθυπουργού.
Σήμερα, μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι δύο εταίροι, Σαμαράς και Βενιζέλος, να στέλνουν το μήνυμα της βεβαιότητας ότι η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους θα συσπειρωθούν έναντι της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή μπορεί είτε παρασκηνιακά, είτε ανοικτά να εκδηλωθούν, δοθείσης της ευκαιρίας, αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαφωνούν με πτυχές της πολιτικής και της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι οποίοι κυρίως δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν στο κοντινό μέλλον νέα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να προσλάβουν χαρακτηριστικά έντονων πιέσεων τόσο προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Εξάλλου το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινούνται σενάρια και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία από μεταβατικό πρωθυπουργό, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα και το Periodista.gr (Διαβάστε ΕΔΩ). Συνεπώς δεν θα πρέπει να θεωρείται διόλου απίθανο τμήματα των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσουν κατά το παράδειγμα που είχε λειτουργήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 2011. Να δώσουν δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης στην σημερινή δικομματική κυβέρνηση, αλλά να αμφισβητήσουν στο πλαίσιο της λειτουργίας τους τον Αντώνη Σαμαρά.
O μεγάλος φόβος του Αντώνη Σαμαρά, λοιπόν, είναι μήπως γίνει ένας νέος… Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου