Η ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΩΝ 58"


αναρτηση απο "iskra"
Εκτύπωση
(Τρ. 10/12/13 - 01:00)
"ΟΡΦΑΝΑ" ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, ΤΡΟΪΚΑΝΟΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛ (9/12)
Μέσα σε μια παρακμιακή ατμόσφαιραπραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ η πρώτη συνάθροιση της πρωτοβουλίας των 58 από γνωστά "σεσημασμένα" πολιτικά πρόσωπα, "ορφανά" του εκσυγχρονισμούτου Κ. Σημίτη, τα οποία πρωτοστάστησαν από τηδεκαετία του '90 , στο όνομα, τάχα, του εκσυγχρονισμού, στην καταστροφική πορεία της χώρας με συνέπεια τη σημερινή ανεπανάληπτη τραγωδία.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι ποτέ, ίσως, στο παρελθόν τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα ενόςεξουσιαστικού κατεστημένου δεν συνωθήθηκαν σε ένα χώρο, μόνο και μόνο για να καταδείξουνστο πανελλήνιο τους κατ'εξοχήν ενόχους και συνενόχους της σημερινής Ελλάδας του μνημονίουκαι της "νεοαποικιακής κηδεμονίας" , η οποία με περισσό θράσος θέλει να εμφανιστεί ως σωτήρια κίνηση για το αύριο.

Οι ίδιοι παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι για πρώτη φορά αυτοί που συνεχίζουν να κυβερνούν καταστρέφοντας και αντιπροσωπεύουν το απόλυτο παρελθόν και τηνκατάρρευση,υπερπροβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως το νέο και τοελπιδοφόρο.
Αν υπάρχουν στην Ελλάδα πολιτικά πρόσωπα χίλιες φορές πιο τροϊκανοί από την τρόικα και πολλαπλάσια μνημονιακοί από τα μνημόνια , τότε σίγουρα μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται όσοι/ες συναθροίσθησαν στο Ακροπόλ τη Δευτέρα το βράδυ.
Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια , χωρίς κρίσεις και σχόλια , ρεπορτάζ από την πρεμιέρα της "Πρωτοβουλίας των 58".
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 58"
Πραγματοποιήθεκε το βράδυ της Δευτέρας η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 58στο θέατρο Ακροπόλ,για τον ενιαίο πολιτικό φορέα για την Κεντροαριστερά, με θέμα «Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας - Για τη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης». Το παρών έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρη Ψαριανού, παρά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει για το εγχείρημα ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα και του προέδρου του ΕυρωκοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς. Και οι δύο έστειλαν μήνυμα ενότητας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ειδικότερα, ο Μ. Σουλτς σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πως σε αυτόν τον αγώνα «πρέπει να αναλάβουμε από κοινού, όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις». «Στον αγώνα αυτόν, θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά η οποία ανέλαβε την ευθύνη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και με τεράστιο πολιτικό κόστος, να είναι στην πρώτη γραμμή, να έχει ηγετικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες να αλλάξουμε την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Χ. Σβόμποντα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό «η Προοδευτική Συμμαχία της Κεντροαριστεράς να διορθώσει ορισμένα από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να συμβάλλει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με έναν κοινωνικό προσανατολισμό". Σημείωσε επίσης ότι "πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα μια εναλλακτική στη δεξιά, μια εναλλακτική στο δεξιό εξτρεμισμό και τον αριστερό λαϊκισμό».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Αυγερινός, ο οποίος είπε ότι είναι μονόδρομος η ενιαία έκφραση του δημοκρατικού χώρου. «Η πρωτοβουλία των 58 δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο είναι μια καθαρή πρόταση ενότητας και αναγέννησης του χώρου», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο  Γιάννης Τούντας εκ μέρους των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς, επισήμανε ότι οι δυνάμεις του χώρου θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγέννηση της χώρας. «Χωρίς τρίτους και τέταρτους πόλους να βρεθούμε όλοι μαζί, αν όχι σήμερα αύριο, στη βάση ενός διευρυμένου πλαισίου συνεργασίας». Τόσο ο Ι. Τούντας όσο και ο Π. Αυγερινός, τάχθηκαν κατά της διάλυσης των κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου.
Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν μεταξύ άλλων οι: Τ. Γιαννίτσης,  Ν. Αλιβιζάτος, Ν. Ροζάκης,  Ι. Καλογήρου, Π. Καψής, Γ. Παγουλάτος, Στ. Μπένος, Ν. Μπίστης,Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βερνίκος, Σωτη Τριανταφύλλου, Απ. Δοξιάδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Γραμματικάκης,  Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Δερβένης, Κ. Σκανδαλίδης,Ι. Ιωαννίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Κ. Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Δημ. Λιτζέρης, Αντ. Λιάρος, Π. Ρήγας, Σ. Κεδίκογλου, Ανδρ. Μακρυπίδης, Ατζελα Γκερέκου,  Γ. Δρυς, Β. Κοντογιαννόπουλος, Δ. Παπούλιας, Στ.Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος, Τ. Σιαμαντάς, Α. Παπαδόπουλος, ο Π. Κουκουλόπουλος.
Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
«Η Κεντροαριστερά, η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, έχει μία δυναμική, που κανείς δεν μπορεί να την ανακόψει. Γιατί καλύπτει έναν τεράστιο χώρο, από τη συντηρητική παράταξη μέχρι την κομμουνιστική αριστερά. Γιατί αυτός ο τεράστιος χώρος έχει μία μεγάλη παράδοση, γιατί εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να διαμορφωθεί η στρατηγική για την επόμενη ημέρα. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην υπόθεση αυτή, τη στηρίζει πάρα πολύ καιρό, ανυπόκριτα, χωρίς μιζέριες, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.Θέλουμε να συσπειρωθούν όλοι, κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εχουμε μπροστά μας μία εξαιρετική ευκαιρία τώρα, μία ευκαιρία διπλή: των δημοτικών εκλογών, μπορούμε να στηρίξουμε τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, τα πιο προοδευτικά και δημιουργικά. Και έχουμε, φυσικά, και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλοι μπορούμε να συστρατευτούμε στο μεγάλο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου μέλος βέβαια είναι, εδώ και χρόνια, το ΠΑΣΟΚ. Άρα στηρίζουμε την "Κίνηση των 58", στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και τους καλούμε όλους, με γενναιοδωρία, χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το παρελθόν, να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα όλων των εκλογών. Σε όλα τα συνδικάτα, σε όλες τις ενώσεις, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται καθαρά αυτή η δυναμική. Πρέπει να την εκφράσουμε».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΥ
Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρά την άρνηση του προέδρου του κόμματος να συμμετάσχει την Πρωτοβουλία. «Δεν πρόκειται για γάμο, δεν πρόκειται για σύμφωνο συμβίωσης, πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση, για μια καινούργια Ελλάδα» είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός στον χαιρετισμό του από το βήμα της εκδήλωσης.
ΡΗΓΑΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή του κόμματος την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, εκτιμώντας ότι «κάτι καρπίζει». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνθλιβεί ο χώρος μεταξύ της συντηρητικής δεξιάς και της λαϊκιστικής αριστεράς», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται με «ψηλά το κεφάλι» και χωρίς ηγεμονισμούς.
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: