Σερβία-Κόσοβο: Συμφωνία για την αστυνομία

Σερβία-Κόσοβο: Συμφωνία για την αστυνομία
Συμφωνία για την ένταξη Σέρβων στην αστυνομία του Κοσόβου επιτεύχθηκε στο 19ο γύρο συνομιλιών των πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον στις Βρυξέλλες, αλλά παρέμεινε εκκρεμές το ζήτημα της συγκρότησης δικαστηρίων στο βόρειο Κόσοβο.
"Καταλήξαμε σε συμφωνία για την αστυνομία" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας μετά την τρίωρη συνάντηση και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η έκθεση που θα αποστείλει η Κάθριν Άστον στους υπουργούς των χωρών-μελών της ΕΕ να είναι θετική, επειδή η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών πρέπει να στεφθεί με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ τον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο.
Ο κ. Ντάτσιτς εξέφρασε την προσδοκία να μην υπάρξουν νέες προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.
Σημείωσε ακόμη ότι η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για την αστυνομική υπηρεσία του Κοσόβου θα αρχίσει τις επόμενες μέρες και ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το αν θα δημιουργηθεί ένα δικαστήριο ή δύο στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, για τον αριθμό των δικαστικών συμβουλίων, για το σεβασμό της δομής, ποιός θα αναλάβει την προεδρία και άλλα ζητήματα.
"Σε κάθε περίπτωση είμαστε ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε, θα είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων μας που ζουν στο Κόσοβο" είπε ο κ. Ντάτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι η πλευρά της Πρίστινας τήρησε άκαμπτη θέση και πρόβαλε μεγάλες απαιτήσεις και γι αυτό ο χρόνος αναλώθηκε σε ασήμαντες λεπτομέρειες.
"Είχαμε εποικοδομητική συζήτηση και επιτύχαμε ουσιαστική πρόοδο στο ζήτημα της αστυνομίας και σε άλλα ζητήματα" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κ. Άστον.
Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου υπογράμμισε ότι επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη συμμετοχή των Σέρβων στην αστυνομία του Κοσόβου.
Ο κ. Θάτσι είπε ότι έγινε αναφορά και στο δικαστικό σύστημα το οποίο αναμένεται να διευθετηθεί στον επόμενο γύρο του διαλόγου, ότι εξετάστηκαν και θέματα αποτελεσματικής λειτουργίας των τελωνείων στο βόρειο Κόσοβο και ότι συμφωνήθηκε να διαλυθεί η πολιτική προστασία στο βόρειο Κόσοβο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/378771/servia-kosovo-symfonia-gia-tin-astynomia#ixzz2n5lZzFYd

Δεν υπάρχουν σχόλια: