Πανικός στην κυβέρνηση, πολιτική αναίδεια στα ΜΜΕ

Ο Άδωνις ΓεωργιάδηςΟ Άδωνις Γεωργιάδης
“ Αυτό που συμβαίνει στο μιντιακό τοπίο της «Τηλεοπτικής Δημοκρατίας», σχετικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει προηγούμενο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.  ”
Του Κώστα Καπνίση
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 10:29
Κοινό μυστικό η «γραμμή» που ακολουθούν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια των καταστροφικών Μνημονίων, αλλά η τελευταία εξέλιξη γύρω από το θέμα των φαρμάκων και της τροπολογίας του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ξεγύμνωσε ακόμα και στα μάτια του τελευταίου πολίτη ακόμα και στο πιο ακριτικό μέρος της χώρας το πώς παίζεται το πολιτικό - μιντιακό «παιχνίδι». Τα πράγματα είναι απλά. Οι κυβερνητικοί βουλευτές, πλην ελαχίστων γραφικών περιπτώσεων, αδυνατούν να υπερασπιστούν το έργο και τους εκβιασμούς της τρόικα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας και ειδικότερα προς την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές και στελέχη, στις δημόσιες εμφανίσεις τους, υπεραμύνονται του δικαίου του ελληνικού λαού, κατανοούν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πια αυτή την ισοπέδωση, η οποία έχει πλέον εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά την ίδια στιγμή πηγαίνουν στη Βουλή και σηκώνουν το χεράκι τους, υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια των υπουργών. Είναι πλέον παραδεκτό από τους περισσότερους ότι στη Βουλή δεν διεξάγεται διάλογος, παρά μόνο κάποιες ψηφοφορίες και κάποια «περάσματα» Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Με λίγα λόγια. Η κυβερνητική πλειοψηφία, έχει καταργήσει ουσιαστικά ή ακριβέστερα έχει απαξιώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και την έχει υποκαταστήσει από το νέο πολίτευμα που έχει ξεπροβάλλει τα τελευταία χρόνια. Την «Τηλεοπτική Δημοκρατία».

Οι γνωστοί «τηλεαστέρες» της πτωχευμένης μιντιοκρατίας, έχουν αναλάβει δράση και στα τηλεοπτικά τραπέζια «διαλόγου» έχουν αρχίσει να πιστεύουν, και αυτό φαίνεται, ότι οι ίδιοι κατέχουν τα θεσμικά αξιώματα και θεωρούν εαυτούς ως υπεύθυνους για την χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, βλέποντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν, δεν «τραβάνε», όπως λέει κι ο λαός, να ανταπεξέλθουν στην υπεράσπιση του κυβερνητικού «έργου», αρχίζουν να «μαλώνουν» τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις θέσεις και τα επιχειρήματα, τα οποία διατυπώνουν στον τηλεοπτικό «διάλογο». Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι καθόλου δεν θυμίζει η συμπεριφορά και το ύφος των «χιλίων καρδιναλίων», μια αστική στάση, την οποία τουλάχιστον οι «τηλεαστέρες» υποτίθεται ότι υπερασπίζονται μπροστά στην επικείμενη έλευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της χώρας, με τη ψήφο του ελληνικού λαού βεβαίως.

Ίσως αυτό που συμβαίνει στο μιντιακό τοπίο της «Τηλεοπτικής Δημοκρατίας», σχετικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην έχει προηγούμενο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Την ώρα που κάποιος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μιλήσει, παρατηρείται το γνωστό και αποκρουστικό πλέον φαινόμενο της «οχλαγωγίας», της «χλαπαταγής». Πραγματικά εντυπωσιακό, μα καθόλου τιμητικό, για όσους θέλουν να μιλούν στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας και της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Δεν γίνεται καν σεβαστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει ψηφιστεί σχεδόν από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Δεν είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα καθαρά σεβασμού της λαϊκής βούλησης. Και αυτό είναι που καταπατάται βάναυσα. Στο κάτω – κάτω, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε θέση, έστω κι αν γίνεται «πόλεμος» απέναντί τους, να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από το φαινόμενο της τηλεοπτικής ζούγκλας. Το ζήτημα βρίσκεται αλλού. Ποιος θα προστατεύσει την ελληνική κοινωνία από τις σαρκοβόρες διαθέσεις της μιντιοκρατίας;

Κακά τα ψέματα. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αν και ευρισκόμενη σε κατάσταση οξείας κρίσης και πανικού, καταλαβαίνει έστω και με αργούς ρυθμούς ότι ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει και με τις πολιτικές εξελίξεις να βρίσκονται ante portas. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μαιτρ της πολιτικής ανάλυσης για να το καταλάβει. Ήδη οι δημοσκοπήσεις, η μια μετά την άλλη δείχνουν στην πρώτη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρκετοί βουλευτές των δύο κομμάτων ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, μοιάζουν να έχουν αποδεχθεί την μοίρα τους, με άλλον να προσπαθεί να βρει πολιτική διέξοδο μέσω της καθόδου στις δημοτικές εκλογές, άλλοι πάλι να προετοιμάζονται να πάνε απλώς σπίτι τους και να επιστρέψουν στις παλιές τους επαγγελματικές δραστηριότητες.

Καιρός είναι να το καταλάβουν και τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο πολιτικής αναίδειας, προσπαθώντας να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους ή έστω την δική τους πολιτική προτίμηση. Αυτό που υποστηρίζουν έχει τελειώσει. Αυτό είναι και το μήνυμα που τους στέλνει ο ελληνικό λαός άλλωστε. Ας το αποδεχθούν. Εξάλλου, ο δημοσιογράφος υπάρχει για να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι της εξουσίας, όποια κι αν είναι αυτή. Έτσι δεν είναι; Ή μήπως όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: