ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΔΩΡΑ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ανάρτηση από "iskra"

Εκτύπωση
(Παρ.13/12/13-10:50) 
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ-ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μετά τη “σκληρή” διαπραγματευτική στάση της συγκυβέρνησης το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ήρθε η ώρα της πλήρους υποταγής και συναίνεσης. Σε χθεσινή εκδήλωση του ΕΒΕΑ ο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης παρουσίασε όλο το αντεργατικό πακέτο.
Η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το πάγωμα του κατώτερου μισθού και την επόμενη τριετία και η εξασφάλιση για τις επιχειρήσεις σχεδόν κατά 1/4 φθηνότερου «εργατικού κόστους», είναι τα πλούσια πρωτοχρονιάτικα δώρα της κυβέρνησης .
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά σε ξεπουλήματα-δώρα των αμυντικών βιομηχανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΥΑΘ, σε νέες απολύσεις-κινητικότητες, που στους δήμους τις ονομάζει εθελοντικές διαδημοτικές κινητικότητες.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ του μέτρου ο υπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να δίνεται «η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αυξομειώνουν χωρίς δυσκολίες το προσωπικό τους», σημειώνοντας ότι πρέπει και στη χώρα μας να υπάρξει «ευθυγράμμιση με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες»!
Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, αφορά αποκλειστικά σε μεγάλους ομίλους, πρωην ΔΕΚΟ, μεγάλες αλυσίδες, τραπεζιτικούς ομίλους με προσωπικό πάνω από 150 εργαζόμενους, αφού μόνο εκεί ισχύει ακόμα το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις.
Στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση, αντίστοιχα, με τα κλιμάκια της τρόικας κυριάρχησαν το θέμα των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων, καθώς και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στην επόμενη «αξιολόγηση» και αποτελούν «προαπαιτούμενα» μέτρα για την επόμενη εκταμίευση από τα δάνεια της τρόικας, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση ετέθη το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς θα φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Το υπουργείο Εργασίας συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας.
Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.
Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα των ομαδικών απολύσεων χωρίς επίσης να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, εκτιμώντας ότι επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ενώ γίνεται αιτία να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: «Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
"Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει αποδεχτεί τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και απλά ψευτοδιαπραγματεύεται μαζί της τις λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού του βάρβαρου μέτρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μια Ελλάδα με 1,5 εκατομμύρια ανέργους θα αποτελέσει ένααπεχθές πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα σε βάρος του λαού και της νεολαίας με φυσικούς αυτουργούς την κυβέρνηση και την τρόικα και ηθικούς αυτουργούς, τα μεγάλα οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα που πιέζουν και θα επωφεληθούν από αυτό το αντεργατικό μέτρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, και στη Βουλή και στους δρόμους των αγώνων, για να μην περάσει η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, έχει καταθέσει στη Βουλή, από τις 22 Μαΐου 2013Πρόταση Νόμου για την ακύρωση όλων των μνημονιακών νόμων, με τους οποίους αυξήθηκαν τα όρια για τις ομαδικές απολύσεις και έγιναν πιο φτηνές και πιο εύκολες για τους εργοδότες οι ατομικές απολύσεις των εργαζομένων στη χώρα μας.
Αυτή η πρόταση νόμου αποτελεί και προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του ανατρέψει την κυβέρνηση, την τρόικα και τα μνημόνιά τουςκαι αναδείξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς."
ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Το δεύτερο «δώρο» της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις είναι η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικά κατά 5 ολόκληρες μονάδες, που θα τους εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Μετά τη μείωση κατά 1,1 μονάδες, θα ακολουθήσει σταδιακά μέχρι το 2016 επιπλέον μείωση κατά 3,9 μονάδες. Η μείωση αυτή, που θα επιβαρύνει το ΙΚΑ και θα το οδηγήσει σε οριστική χρεοκοπία, θα αρχίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «στοχευμένα» από τους «νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας» και τους «μακροχρόνια άνεργους».
Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν ακόμα έναν γύρο απολύσεων παλιών εργαζομένων και την αντικατάστασή τους με «νέους», που εκτός από μικρότερο κατώτερο μισθό (510 ευρώ μεικτά), θα έχουν και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός εκθείασε το έργο της κυβέρνησης, που πασχίζει να εξασφαλίσει «έναν ικανοποιητικό βαθμό ευελιξίας στην αγορά εργασίας», λέγοντας προκλητικά: «Μιλάμε για τη δυνατότητα αξιοποίησης εναλλακτικών συμβάσεων εργασίας, όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόσκαιρες ή ειδικές ανάγκες ή ακόμη και όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις προτιμούν για διάφορους λόγους. Παράδειγμα, η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η προσωρινή εργασία. Ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, χρήσιμα εργαλεία της αγοράς εργασίας που αξιοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Την επόμενη βδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, το «κλείδωμα» της συμφωνίας , σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα μέτρα και συγκεκριμένα την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και τη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πιθανή την έγκριση της τρέχουσας δόσης από την Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στις 17 Δεκέμβρη. Πιθανολογείται επίσης η πραγματοποίηση συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 και 20 Δεκέμβρη.
Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για νέες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Χτες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στην οποία, πέρα από το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, συζητήθηκε και το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).
Οι εκκρεμότητες, δηλαδή τα νέα βάναυσα και αντικαϊκά μέτρα περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:
  • ΕΑΣ: Η συγκυβέρνηση προτείνει «αναδιάρθρωση εν λειτουργία» με διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών επιχορηγήσεων και στη συνέχεια να βάζει λουκέτο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, «εθελουσία έξοδο» εκατοντάδων εργαζομένων.
  • Δημοσιονομικό κενό 2014: Η κυβέρνηση το εντοπίζει περί τα 1,3 δισ. ευρώ, με την τρόικα να το προσδιορίζει στα 2 δισ. ευρώ. Ήδη καταρτίζεται και η λίστα με τα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα.
  • Ομαδικές απολύσεις: Το υπουργείο Εργασίας αναμένει μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, η οποία θα παρουσιάζει την κατάσταση στην ΕΕ σε σχέση με την Ελλάδα.
  • Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών: Για την παραπέρα ελάφρυνση των επιχειρηματιών η συγκυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μέχρι το 2016.
  • Διαθεσιμότητα - απολύσεις: Η τρόικα αναζητά τα στοιχεία για το δεύτερο κύμα με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις, εντός του 2014. Παράλληλα, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτίμησης της πορείας του προγράμματος «κινητικότητας», στη βάση των συμφωνιών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στη σύσταση δεκαμελούς «Ομάδας Εργασίας» με σκοπό το συντονισμό του έργου αξιολόγησης των εποπτευόμενων φορέων των καθ' ύλη αρμόδιων υπουργείων και της εκπόνησης προτάσεων - σχεδίων στελέχωσής τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους, δεδομένων και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις το 2014.
  • Φόροι υπέρ τρίτων: Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται η κατάρτιση και η δημοσιοποίηση της λίστας με τους υπό κατάργηση φόρους, που να σημειωθεί ότι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.
  • ΦΠΑ εστίασης: Η τρόικα επιμένει ότι η «πιλοτική εφαρμογή» (λήγει στο τέλος του 2013) του μέτρου απέτυχε καθώς δεν αυξήθηκαν τα έσοδα. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

 

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κύβος ερρίφθη για τη διαδημοτική κινητικότητα.  Με νομοθετική πρόβλεψη η οποίαεντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται το  «πράσινο φως» για τη μετακίνηση σε άλλες θέσεις υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα . Το υπουργείο Εσωτερικών προσδίδει  εθελοντικό χαρακτήρα στις διαδικασίες για την διαδημοτική κινητικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να μετακινηθούν από δήμο σε δήμο του ίδιου νομού στο πλαίσιο της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας περίπου 4.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ.
Μάλιστα, όπως είχε επισημάνει  την περασμένη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, με βάσει εκτιμήσεις των δημάρχων, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα ενταχθούν εθελοντικά στο μέτρο της ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας μπορεί να  ξεπεράσει τις  5.000.
Στο άρθρο 30 - περιλαμβάνεται στο  νομοσχέδιο  για τον ενιαίο φόρο ακινήτων - με τίτλο «Πρόγραμμα Εθελοντικής   Διαδημοτικής Κινητικότητας», περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μετάταξη μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων των ΟΤΑ, της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κενές ή συνιστώμενες θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων ΟΤΑ. Προβλέπεται  ότι το προσωπικό  των δήμων πουμετατάσσεται τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός. Παράλληλα, ορίζεται ότι το προσωπικό αυτό, μετά την μετάταξή του, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας.
Στην  παράγραφο 2  του  άρθρου 30 ορίζεται ότι: «Το προσωπικό που μετατάσσεται βάσει του παρόντος άρθρου τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής πράξης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής.
 Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει το φορέα προέλευσης και μετά το πέρας της διαθεσιμότητας βαρύνει το φορέα υποδοχής.
Το προσωπικό αυτό, μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας».
ΠΡΟΣΕΧΩΣ: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Στην τελική φάση, αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, εισέρχονται από σήμερα τέσσερις διαγωνισμοί από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα τελικά σχέδια των συμβάσεων πώλησης μετοχών. Συγκεκριμένα, στην τελική φάση για ιδιωτικοποίηση, εισέρχονται:
- τα περιφερειακά αεροδρόμια
- η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).
- οι τουριστικοί λιμένες Χίου και Πύλου
Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό. Ειδικότερα, πρόκειται για
(α) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας περίπου 1.600 τ.μ. σε πέντε ορόφους, στην περιοχή Villa Borghese της Ρώμης, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο έως το 2007 και έκτοτε παραμένει κενό και
(β) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας περίπου 3.350 τ.μ. σε 3 ορόφους, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το οποίο είχε αγοραστεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων το 2007 και παρέμενε έως σήμερα αναξιοποίητο.
ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΘ
Τη σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ στους ιδιώτες έχει ήδη έτοιμη το ΤΑΙΠΕΔ. Οπως όλα δείχνουν προχωρεί στην πώληση παρά το ότι αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ακυρώνει τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΣτΕ φέρεται να ακυρώνει τη μεταβίβαση με το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται. Αλλά η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δείχνουν πως δεν λογαριάζουν το ΣτΕ και φαίνεται πως έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να προλάβουν και να προκαταλάβουν την απόφασή του.
Και μάλιστα δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα, καθώς τα έσοδα από την πώληση της ΕΥΑΘ υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2014 που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η έκδοση της σύμβασης παραχώρησης σε αυτή τη χρονική περίοδο επαληθεύει τις εκτιμήσεις της εκτελεστικής αντιπροέδρου της υποψήφιας για την αγορά της ΕΥΑΘ γαλλικής εταιρείας «Suez Environment», Νταϊάν ντ' Αράς, η οποία, σε επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη στις 9 Οκτωβρίου είχε πει σε συνομιλητές της ότι η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ θα είναι έτοιμη στα τέλη Νοεμβρίου και η πώλησή της θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2014. Οπως δείχνουν οι εξελίξεις, η Ντ. ντ' Αράς επαληθεύτηκε ως προς το πρώτο μέρος των πληροφοριών που είχε και αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα επαληθευτεί και ως προς το δεύτερο.
Η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Δ.Σ. της εταιρείας, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα.Την παρουσίαση έκαναν δικηγόροι και εκπρόσωποι τραπεζών που είναι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ. Παρουσίασαν ένα αρχείο power-point 10 σελίδων, τη στιγμή που η σύμβαση είναι ένα κείμενο 250 σελίδων.
Παρουσιάστηκε ένας πολύπλοκος μαθηματικός τύπος από τον οποίο προκύπτει ότι η τιμή του νερού θα είναι ελαφρώς μειωμένη από την τωρινή. Κάτι που, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, γίνεται για να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις, λειτουργεί για ένα μικρό διάστημα, αλλά πάντα η τιμή του νερού παίρνει την ανιούσα, όπου κι αν εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίησή του.
Βάσει της σύμβασης παραχώρησης, το κράτος φαίνεται όχι μόνο να αποχωρεί πλήρως από την ΕΥΑΘ, αλλά δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να διασφαλιστούν, μέσα από τη σύμβαση, τα συμφέροντα του αγοραστή της ΕΥΑΘ.
Με βάθος 18ετίας
Μεταξύ άλλων, η σύμβαση παραχώρησης διασφαλίζει τον αγοραστή στο ενδεχόμενο επανακρατικοποίησης της ΕΥΑΘ και προβλέπει να αποζημιωθεί ο ιδιώτης. Προβλέπεται ότι θα γίνονται επενδύσεις ανά πενταετία, τόσο από τον αγοραστή όσο και από το ελληνικό κράτος, χωρίς όμως να ορίζεται ποιες θα κάνει η κάθε πλευρά. Το κόστος των επενδύσεων θα επιβαρύνει την τιμή του νερού που θα πληρώνουν οι καταναλωτές. Η σύμβαση έχει βάθος χρόνου 18ετίας, ώς το 2032, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα 30 χρόνια.
Στα 18 χρόνια τα κέρδη του ιδιώτη υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσό προστίθεται η απόδοση των μερισμάτων, αλλά και μια ετήσια εγγυημένη απόδοση. Ενώ όμως διασφαλίζονται τα κέρδη του ιδιώτη, πολλά σημεία της σύμβασης παραχώρησης αποτελούν γκρίζες ζώνες στις οποίες μπορεί να ελιχθεί ο αγοραστής και να αποκομίσει κέρδη από τους καταναλωτές.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: