ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ Τ.Τ., ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ (ISKRA)


Εκτύπωση
Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ*
Το πόρισμα της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο του Τ.Τ. έκανε για άλλη μια φορά το σύνολο του μιντιακού-κυβερνητικού κατεστημένου να πέσει απ' τα σύννεφα. Δε συνέβη όμως το ίδιο και για τους απλούς εργαζόμενους στις τράπεζες και για όσους γνωρίζουν καταστάσεις και συμπεριφορές στα ενδότερα του τραπεζικού συστήματος. Δεν είναι δα και κρατικό μυστικό, ότι στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς», οι διοικήσεις και ταμεγαλοστελέχη των τραπεζών κατευθύνουν το δημόσιο χρήμα προς επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν στενές επαφές με τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται πεισματικά να εγκρίνουν χορηγήσεις προς τους μικροεπιχειρηματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.
Σε αυτή τη συγκυρία ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να είναι τέτοιος,που θα απαιτεί τη διαλεύκανση σε βάθος όλων εκείνων των ενεργειών που οδήγησαν τις δημόσιες τράπεζες (Τ.Τ., ΑΤΕ) στο χάρισμά τους σε ιδιωτικές τράπεζες. Την ώρα λοιπόν, που για μια περίπτωση κακοδιαχείρισης, κατηγορούνται οι τρεις τελευταίες διοικήσεις του Τ.Τ., άλλα και η επικεφαλής του ΤΧΣ, «για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και μη», θα πρέπει ταυτόχρονα να διερευνηθούν όλες οι αποφάσεις τους που οδήγησαν στο σπάσιμο και το χάρισμα της υγιέστερης δημόσιας τράπεζας στη Eurobank. Πολύ περισσότερο δε, θα πρέπει να απαιτηθεί η διενέργεια του ίδιου δικαστικού ελέγχου και στις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν χάρη στα δάνεια (πάνω από 40 δισ.) που χρεώθηκε η ελληνική κοινωνία για τις επαναλαμβανόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τους, όταν μάλιστα αυτές καταγράφουν διπλάσιες επισφάλειες σε χορηγήσεις απ' ότι η περίπτωση του Τ.Τ.
Την ώρα που το μαύρο μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνταράσσεται από τις απανωτές αποκαλύψεις σκανδάλων, η αποκάλυψη της κρυφής διαδρομής του δημόσιου χρήματος στους «σκελετούς» του επιχορηγούμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποτελεί τη βάση του σαθρού κυβερνητικού οικοδομήματος που θα πρέπει να χτυπηθεί. Σε αυτή τη «βάση» στηρίχθηκε η κυβερνητική - εκβιαστική προπαγάνδα περί αποκρατικοποίησης των δημοσίων τραπεζών,«αναγκαιότητας στήριξης των συστημικών» και επομένως αναγκαιότητας των δανειακών συμβάσεων. Είναι βέβαιο, ότι το άνοιγμα του φακέλου «ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών» - ρόλος της ΤτΕ - διασπάθιση δημοσίου χρήματος από διοικήσεις, θα αποκαλύψει τις δομικές αδυναμίες, αλλά και την μεγάλη πολιτική απάτη, του μνημονιακού πολιτικού συστήματος.
Σε αυτόν τον κοινωνικό ορυμαγδό, τάσεις αναχωρητισμού δεν χωρούν. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι υποχρεωμένη να οικοδομήσει ένα άλλο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο. Σε συνέχεια λοιπόν των πολιτικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές προέκυψαν από το 1ο ιδρυτικό Συνέδριο, και μιλούν για δημόσιο έλεγχο όσων τραπεζών ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα, πρέπει να απαιτηθεί ο (εδώ και τώρα) πολιτικός και δικαστικός έλεγχος του συνόλου των τραπεζιτών. Επιπλέον, η εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης, έχει απόλυτη ανάγκη τα κατάλληλα κρατικά εργαλεία, τα οποία θα διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και στη διαχείριση του χρέους. Σε αυτή τη λογική, δεν θα πρέπει -σε καμία περίπτωση- να θεωρηθεί ως τετελεσμένη και μη αναστρέψιμη οποιαδήποτε μνημονιακή επιλογή επιχειρεί να εξαφανίσει τις δημόσιες τράπεζες.
Στις περιπτώσεις της διάλυσης του Τ.Τ. και της ΑΤΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πρέπει να απαιτήσουμε:
1. Τη δημοσιοποίηση όλων των απόρρητων εκθέσεων (ΤτΕ, Black Rock, Alvarez & Marshal), που επανειλημμένα αποκρύπτουν οι κ.κ. Στουρνάρας και Προβόπουλος, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα αναδείξουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για απαξίωση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και χειραγώγηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
2. Τον έλεγχο του απαράδεκτου και στοχευμένου ρόλου του διοικητή της ΤτΕ, που με τις αποφάσεις του (π.χ. φόρτωμα ΑΣΠΙΣ Bank) οδήγησε στην απαξίωση του Τ.Τ.
3. Την ακύρωση των αποφάσεων που οδήγησαν Τ.Τ. και Αγροτική στην αγκαλιά των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων και την επαναφορά τους υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Υ.Γ.: Η πρεμούρα του κ. Στουρνάρα να σπεύσει προς κάλυψη της κ. Σακελλαρίου (ΤΧΣ) πριν το πέρας της δικαστικής έρευνας, καθώς και η ωμή εξωθεσμική παρέμβαση Προβόπουλου που υποδεικνύει το κουκούλωμα της έρευνας, αποδεικνύουν και τον πανικό τους και πως κάτι σάπιο υπάρχει στο σάπιο βασίλειο της μνημονιοκρατίας.
Υ.Γ.2: Μόνο ως προϊόν πολιτικής συγκάλυψης θα πρέπει να αναλυθεί η πιθανότητα να πληρώσουν τη νύφη οι τελευταίοι τροχοί της άμαξας και όχι το κάρο...
*Ο Αντώνης Καββαδίας είναι συνδικαλιστής στο Τ.Τ., Γενικός Σύμβουλος στην ΟΤΟΕ και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: