ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον αποκτήσει ένα σταθερό πολιτικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ.

ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΑ

Εκτύπωση
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΘΕΣΣΑΛΙΑ" (16/02)
*Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα από την ΝΔ. Ωστόσο φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να συγκεντρώσει ένα μεγαλύτερο πλειοψηφικό ρεύμα, να πείσει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους. Πού το αποδίδετε αυτό;
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον αποκτήσει ένα σταθερό πολιτικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Επιδιώκουμε να το διευρύνουμε με την κάλυψη κενών και αντιφάσεων, που ενδεχομένως να υπάρχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας και με την συμβολή μας στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, που συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση και στην πολιτική μετατόπιση προς την Αριστερά ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Η αύξηση της εκλογικής επιρροής μας δεν θέλουμε να είναι μόνο ένα απλό άθροισμα ψήφων δυσαρέσκειας από τις μνημονιακές πολιτικές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και ελπίδας ευρύτερων λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων στο πρόγραμμά μας. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να έχουμε έναν καθαρό και σταθερό πολιτικό λόγο, χωρίς πισωγυρίσματα αλλά και χωρίς δημαγωγικές εξάρσεις και με επισήμανση των δυσκολιών που συνεπάγεται η καταστροφή που έχει συντελεστεί από τα μνημόνια, καθώς και της ανάγκης λαϊκής ενεργοποίησης για την προώθηση του αντιμνημονιακού και φιλολαϊκού προγράμματος της αυριανής αριστερής κυβέρνησης και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων του εγχώριου και ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.
    *Διαφωνίες εντός στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-αλλά και προβληματισμό στην κοινωνία-προκαλούν οι επιλογές σε πρόσωπα υποψηφίων εν όψει εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση(π.χ περιπτώσεις Βουδούρη και Καρυπίδη).Μήπως αυτές έγιναν με βεβιασμένα κριτήρια και δεν είναι απόρροια μιας ώριμης πολιτική σκέψης;
      Εμείς, ως γνωστόν, στον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις υποψηφιότητες που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή μας για τις περιφερειακές εκλογές, τα συζητάμε, τα συνεκτιμούμε και τα συναποφασίζουμε στα συλλογικά όργανα του κόμματός μας. Θεωρώ ότι η ΝΔ δεν δικαιούται να μας κάνει κριτική για το πώς επιλέγουμε στον ΣΥΡΙΖΑ τους υποψήφιους περιφερειάρχες, όταν σε αυτήν επιλέγονται με απόφαση του ίδιου του Προέδρου της, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις, και όταν από την ίδια υπάρχουν πολλαπλές υποψηφιότητες σε βασικές περιφέρειες και δήμους, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αθήνας.Ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι αποφασίζει, το αποφασίζει με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο. Όπου κάνει λάθη, τα διορθώνει, όπως έκανε στην περίπτωση του κ. Καρυπίδη, και όπου έρχονται μηνύματα από τις οργανώσεις του, όπως από την Πελοπόννησο για την υποψηφιότητα του κυρίου Βουδούρη, είναι σαφές ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας θα τα συζητήσουν, θα τα συνεκτιμήσουν και θα προχωρήσουν με συλλογικές αποφάσεις.
      Ό,τι άποψη είχα για τις υποψηφιότητες των κυρίων Βουδούρη και Καρυπίδη, από επιφυλάξεις έως διαφωνίες, την κατέθεσα μαζί με άλλους συντρόφους μου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχω. Εφόσον επανέλθει το θέμα στα συλλογικά όργανα του κόμματος, θα καταθέσω εκ νέου τις απόψεις μου. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κατακτήσει μια κουλτούρα δημοκρατίας και τα θέματα αυτά τα λύνουμε με συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, τις οποίες σεβόμαστε όλοι και όλες.
      *Γιατί διαφωνείτε με το να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης αντί για λίστα; Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίζεται ότι οι υποψήφιοι δεν θα είναι διορισμένοι από τις ηγεσίες των κομμάτων;
        Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το εάν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή με σταυρό, παρότι οι σημερινοί εμπνευστές του σταυρού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτοί που έλεγαν πριν από λίγο καιρό τα αντίθετα απ΄ όσα μεθοδεύουν σήμερα, ότι δηλαδή ο σταυρός προτίμησης στις εκλογές και μάλιστα σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, πόσο μάλλον εδώ που πρόκειται για όλη την επικράτεια, ευνοούν τις πελατειακές σχέσεις και την εκλογή κυρίως όσων προβάλλουν τα μεγάλα ιδιωτικά και διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εξάλλου, σε εμάς τους υποψηφίους και την σειρά τους για το ψηφοδέλτιό μας στις ευρωεκλογές δεν την αποφάσιζε κανένας αρχηγός, όπως στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με εσωκομματικό δημοψήφισμα.
        Η διαφωνία μας εστιάζεται στη μεθόδευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρουν τις ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή, δηλαδή στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, παραβιάζοντας τον σχετικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Επειδή ο χαρακτήρας των δημοτικών εκλογών έχει μια ιδιαιτερότητα, δηλαδή δεν ψηφίζονται μόνο συνδυασμοί που στηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, αλλά ο λαός λαμβάνει υπόψη του και τα πρόσωπα των υποψηφίων και τα προγράμματα και τις ικανότητές τους, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εκτιμούν ότι θα απαλύνουν τις πολιτικές εντυπώσεις της ήττας τους με το να προηγηθεί των ευρωεκλογών ο πρώτος γύρων των αυτοδιοικητικών. Επίσης, επειδή ο δεύτερος γύρος θα γίνει μόνο σε ορισμένες περιφέρειες και δήμους, εκτιμούν ότι θα είναι αυξημένη η αποχή από τις ευρωεκλογές στις υπόλοιπες περιοχές και, κατά συνέπεια, ότι θα περιορίσουν το μέγεθος της εκλογικής ήττας τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσα όμως «μαγικά κόλπα» και να χρησιμοποιήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να απαλύνουν τις εντυπώσεις από την αναμενόμενη εκλογική τους ήττα στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές, νομίζω ότι δεν θα το πετύχουν, αφού ο λαός θα τις μετατρέψει σε αντιμνημονιακό δημοψήφισμα σε βάρος τους.
        *Κάτα πόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα; Τι έχει αλλάξει στις σχέσεις με αυτό το κόμμα τους τελευταίους μήνες;
          Η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να κάνει πολλά για να αποδείξει ότι έχει περάσει οριστικά και σταθερά στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, γιατί βαρύνεται με τη συμμετοχή της στην τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση και με την υπερψήφιση εκ μέρους της πολλών αντικοινωνικών νόμων, εφαρμοστικών των μνημονίων.
          *Αντιφατική εικόνα-και ενίοτε σύγχυση-προκαλούν οι διάφορες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ποιά οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Δίνετε την εντύπωση ότι για να ικανοποιήσετε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων, θα συνεχίσετε να στηρίζετε την πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων...
            Η Αριστερή κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια. Θα διεκδικήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και θα προωθήσει την εθνικοποίηση – δημόσιο έλεγχο – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να λειτουργεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, την φορολόγηση των πλουσίων και του πλούτου, την επανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση, κοινωνικό έλεγχο και εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα, ώστε να έχει τους αναγκαίους πόρους και τα αναπτυξιακά εργαλεία, για να στηρίξει και χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
            Προτεραιότητες αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αποκατάσταση και ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και των κοινωνικών πολιτικών. H επαναφορά του μηνιαίου κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, ηαποκατάσταση και αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και η απαγόρευσή τους στο δημόσιο. Η οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, η διασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους και η αποκατάσταση κατ’ αρχήν των κατώτερων συντάξεων. Η ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών με μερική ή και ολική διαγραφή των χρεών τους, ανάλογα με τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στα εισοδήματά τους. Η στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
            Το βασικό για εμάς είναι να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμά μας που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με κάποιο μικρό και ελεγχόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, που όμως θα έχει παραγωγικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα και θα οδηγεί σε ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μεγαλύτερους από το ίδιο. Επομένως, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό μπορεί να οδηγεί σε διαιώνιση των πολιτικών λιτότητας, στις οποίες εμείς θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος.

            Δεν υπάρχουν σχόλια: