Ρευστότητα και αβεβαιότητα
Διπλωματία σε τοπίο συγκρούσεων
Σκληρές συγκρούσεις με νέους νεκρούς και τραυματίες κλονίζουν την Ουκρανία, καθώς η εξέγερση βγαίνει εκτός ελέγχου όσο σκληραίνει η καταστολή. Διπλωματικές οδούς εκτόνωσης αναζητούν οι μεγάλες δυνάμεις (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ) πνιγμένες στους ανταγωνισμούς τους στην περιοχή.
Πολλές και παράλληλες διεργασίες εξελίσσονται στο διπλωματικό πεδίο, με στόχο την εξεύρεση λύσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Σε διαφορετική ταχύτητα φαίνεται να κινούνται οι αντιμαχόμενες πλευρές, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή πιο σκληρές αντιπαραθέσεις.
Συνολικά 67 Ουκρανοί αστυνομικοί αιχμαλωτίστηκαν από διαδηλωτές στο Κίεβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας ότι ενδέχεται να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία για να τους απελευθερώσει. Oι πολίτες χαρακτηρίζονται ως "εξτρεμιστές" και "τα στελέχη «των δυνάμεων της τάξης έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων για να απελευθερώσουν τους συναδέλφους τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μόνον την Πέμπτη (και ο απολογισμός μάλλον δεν θα είναι ο τελικός) από σφαίρες στο Κίεβο, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σβιάτοσλαβ Χανένκο, στέλεχος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης. Eνδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί σε συνθήκες κρίσης είναι οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών, με το CNN να έχει κάνει λόγο για 100 νεκρούς.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία αποφάσισαν "στοχευμένες κυρώσεις" κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία και την επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βίαιη καταστολή.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.
Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, που συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων» θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Θρίλερ
Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι, παραμένουν στο Κίεβο, έχοντας ήδη συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επιχειρώντας να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των διαδηλωτών. Συναντήσεις των ευρωπαίων υπουργών θα γίνουν και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα ενημερώνουν για τις εξελίξεις τα ηγετικά κλιμάκια της Ε.Ε., όπως και τους ομολόγους τους που συναντώνται στις Βρυξέλλες. Αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και υλικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή κινητοποιήσεων. Επίσης θα ζητηθεί καταλογισμός ευθυνών στα πρόσωπα που ευθύνονται για την αιματοχυσία.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ «κάλεσε εντόνως» τον Γιανουκόβιτς να αποδεχθεί την πρόταση της ΕΕ η οποία προσφέρθηκε «να υποστηρίξει τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της.
Η καγκελάριος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας και να εφαρμόσουν τη συμφωνημένη εκεχειρία, ενώ τόνισε πως κάθε «ελιγμός για να κερδηθεί χρόνος θα τροφοδοτήσει τη σύγκρουση περαιτέρω και εμπεριέχει απρόβλεπτους κινδύνους».
Εκκλήσεις για τερματισμό των βιαιοτήτων και της αιματοχυσίας στην Ουκρανία απηύθυναν εσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκρόνοντας το διάλογο, τον αλληλοσεβασμό και την αναζήτηση βιώσιμης λύσης στην κρίση.
Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρακάθισε το μεσημέρι σε γεύμα με τους πρεσβευτές του G20 στην Αθήνα. Το γεύμα κράτησε τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Σαμαράς, με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Κάθριν Άστον. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνομιλία τους εξετάστηκε το θέμα της Ουκρανίας, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στο Κίεβο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου